Скачиваний:
11
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
252.42 Кб
Скачать

2. Порядок складання та подання податкового звіту по комунальному податку

2.1. Платники комунального податку

Згідно із ст.15 Декрету №56-93 комунальний податок справляється з юридичних осіб, крім бюджетних установ, організацій, планово-дотаційних та сільськогосподарських підприємств.

Не є платниками комунального податку:

- бюджетні установи, організації;

- планово-дотаційні підприємства;

- сільськогосподарські підприємства, у тому числі платники фіксованого сільськогосподарського податку;

- підприємства, що перейшли на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності;

- фізичні особи -підприємці.

Комунальний податок належить до місцевих податків, порядок його сплати згідно зі ст.18 Декрету №56-93 установлюється органами місцевого самоврядування. Тому в кожному конкретному випадку при вирішенні питання: є юридична особа платником комунального податку чи ні — необхідно виходити з вимог діючого на цій території положення, оскільки часто місцеві органи влади дещо змінюють (конкретизують) коло платників місцевих податків і зборів, передбачене Декретом №56-93.

2.2. Звітність із комунального податку

Форму податкового розрахунку комунального податку затверджено наказом №625. Такий Розрахунок повинні подавати всі платники комунального податку, зазначені у відповідному положенні органів місцевого самоврядування, у тому числі й юридичні особи, яким місцевим рішенням надано пільгу у вигляді звільнення від сплати комунального податку (вони не сплачують податок, але платниками зі 100% пільгою).

Також повинні подавати Розрахунок юридичні особи, в яких тимчасово відсутній об'єкт оподаткування — немає штатних працівників. Зазначені категорії осіб подають Розрахунок із прокресленням.

Нараховувати та сплачувати комунальний податок підприємство, не звільнене від його сплати, має починаючи з податкового періоду, в якому прийнято на роботу першого штатного працівника.

Базовим податковим (звітним) періодом щодо комунального податку вважається період, установлений органом місцевого самоврядування. Якщо базовий податковий період органами місцевого самоврядування не встановлено, необхідно керуватися положенням п.п. 4.1.6. Закону №2181, який передбачає: якщо законом не встановлено базовий податковий період, то податкова декларація подається і податкове зобов'язання сплачується у строки, передбачені для місячного податкового періоду.

Приміткою до форми податкового Розрахунку визначено, що кількісний склад працівників за відповідний базовий податковий (звітний) період дорівнює показнику середньооблікової кількості штатних працівників, визначеному відповідно до Інструкції №286.

При цьому якщо рішенням органу місцевого самоврядування про встановлення комунального податку визначено базовий податковий (звітний) період календарний місяць, то в рядку 01 зазначається показник середньооблікової кількості штатних працівників за такий місяць, якщо календарний квартал — сума (у загальному випадку — трьох) показників середньооблікової кількості штатних працівників за кожний місяць звітного кварталу. Податковий Розрахунок комунального податку подається за кожний податковий період окремо (не наростаючим підсумком).

Соседние файлы в папке Otchetnost_predpriaty