Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Obschy_kurs / Windows / RIO_LR1_2_Windows.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.84 Mб
Скачать

3. Екран windows

Екран Windows складається з таких елементів:

Робочий стіл - це графічне середовище, на якому відображаються об'єкти Windows (значки) і елементи управління Windows (покажчик миші, Панель завдань).

Значки - це маленькі картинки, що відображають призначення того об'єкта, який вони представляють: додатки (Word, Excel, Access, MathCad і т.д.), файли (документи, електронні таблиці, бази даних), інформацію про комп'ютер і про друк.

Покажчик миші - це покажчик у вигляді широкої стрілки, направленої вліво вгору . Використовується для вибору об'єктів і команд.

Панель завдань - це панель, розташована, як правило, внизу екрана. У лівому кутку панелі завдань знаходиться кнопка Пуск. При клацанні лівою кнопкою покажчика миші на кнопці Пуск розкривається головне меню, в якому міститься список команд, що дозволяють почати будь-яку роботу: одержати довідкову інформацію, запустити програму, здійснити пошук файла або папки, відкрити документ і т.д.

Після запуску кожної прикладної програми на панелі завдань з'являється спеціальна кнопка із значком і написом додатка або документа. Якщо запустити декілька прикладних програм, то на панелі завдань будуть видно кнопки з назвами всіх відкритих додатків. Перемикання з одного активного додатка в інший здійснюють за допомогою поєднання клавіш Alt + Tab або за допомогою панелі завдань, натиснувши на кнопку відповідної прикладної програми.

У правій частині панелі завдань знаходиться годинник, що показує поточний час, і індикатор клавіатури, що показує поточний язик. Для зміни мови необхідно натиснути на індикатор і вибрати потрібну мову.

4. Використання миші

Для керування об'єктами на робочому столі використовується маніпулятор «миша». За допомогою миші зручно виділити будь-який об'єкт, відкрити або запустити його на виконання, а також перетягнути в інше місце екрана.

Вказати об'єкт (значок, вікно, команду будь-якого меню, панель завдань і т.д.): перемістити мишу по спеціальному килимку так, щоб покажчик на екрані (похила стрілка) торкнувся об'єкта.

Виділити об'єкт: вказати об'єкт і натиснути на ліву кнопку миші. При цьому об'єкт виділиться іншим кольором.

Відкрити об'єкт: вказати об'єкт і двічі натиснути на ліву кнопку миші.

Перетягнути об'єкт: вказати об'єкт, натиснути на ліву кнопку миші і, утримуючи її натиснутою, пересунути покажчик миші разом з об'єктом в інше місце, після чого кнопку миші відпустити.

Для виведення контекстного меню необхідно натиснути над об'єктом правою кнопкою миші. У меню, що з'явилося, вибрати ті дії, які можна виконати з даним об'єктом.

5. Вікно. Робота з вікнами

Вікно – одне з основних понять в Windows. Воно є прямокутною областю екрана, усередині якої може відображатися додаток, документ або повідомлення.

На поверхні робочого столу можна побачити три типи вікон:

  • вікна додатків;

  • вікна документів, які завжди підпорядковані вікнам своїх додатків;

  • допоміжні вікна, які використовуються для організації діалогу з метою запиту параметрів команди.

Вікно складається з декількох елементів, однакових для всіх вікон в Windows і для всіх Windows додатків:

  • рядок заголовка з назвою вікна і кнопками управління вікном;

  • рядок меню;

  • робоче поле вікна.

Окрім цих елементів, у вікні можуть бути рядки панелей інструментів і стану.

Якщо вся інформація в робочому полі вікна не поміщається, то уздовж нижнього і правого країв вікна з'являться горизонтальна і вертикальна смуги прокрутки.

На рис.1 показані основні елементивікна на прикладі вікна програми «Провідник».

Рис. 1. Основні елементи вікна програми «Провідник»:

1 - значок меню управління вікном;

2 - рядок заголовка;

3 - рядок головного меню;

4 - панель інструментів;

5 - робоче поле;

6 - кнопки прокруток;

7 - бігунок;

8 - смуга прокрутки;

9 - рядок стану.

Соседние файлы в папке Windows