Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
176.64 Кб
Скачать

7.3. Аудит розрахунків з оплати праці

Контроль за правильністю розрахунків оплати праці й віднесення її на відповідні рахунки бухгалтерського обліку є одним із основних завдань аудиторської перевірки.

В узагальненому вигляді план аудиту включає перевірку:

  • реальності зазначеної у звітності чисельності працівників;

  • достовірності визначення обсягів виконаних робіт;

  • правильності визначення середнього доходу одного працівника і середньоспискової чисельності працюючих на підприємстві;

  • виявлення занесених у документи обліку осіб, які не брали участі у виконанні робіт;

  • достовірності відображених у документах обліку виконаних робіт;

  • виявлення повторного включення до документів обліку праці виконаних робіт;

  • встановлення законності доплат і надбавок до основної заробітної плати;

  • правильності підрахунків підсумків згідно з первинними документами;

  • дотримання законодавства про оплату праці та організацію ведення бухгалтерського обліку;

  • правильності віднесення витрат на оплату праці на собівартість продукції.

Насамперед аудитор оцінює стан та ефективність внутрішньогосподарського контролю, що впливає на обсяг аудиторської перевірки. Основний спосіб перевірки — вибірковий. Для перевірки треба визначити зони найвищого ризику, обумовлені існуванням сільськогосподарського підприємства (спадковий ризик), постановкою внутрішньогосподарського контролю (ризик контролю) і ризиком з вини аудитора (детекційний ризик).

Джерела аудиторської перевірки: статистична звітність, пер­винні документи — подорожні листки, товарно-транспортні накладні, реєстри і щоденники на оприбуткування продукції власного виробництва, акти контрольних замірів відстаней, маршрутні карти автомобільних доріг, облікові листки трактористів, тех­нологічні картки, акти на списання насіння, розрахунково-пла­тіжні відомості й особові рахунки тощо.

Перевіряючи чисельність працівників підприємства, аудитор звертає увагу на правильність визначення середньоспискової чисельності1 та її відображення у звітності.

При перевірці чисельності працівників сільськогосподарського підприємства аудитор має встановити правильність визначення середньоспискової чисельності та відповідне відображення її в звітності. На основі розрахунку чисельності працівників перевіряють правильність розрахунків з оплати праці.

При перевищенні фонду оплати праці зіставляють фактичну чисельність працівників з чисельністю, що відображена в розрахунку платежів з оплати праці. Окремо перевіряють правильність розрахунків середнього доходу одного працівника. Вибірково перевіряють наявність трудових книжок працюючих.

Контроль правильності обліку відпрацьованого часу проводиться на основі перевірки правильності оформлення табеля обліку робочого часу та розрахунків відпрацьованого часу (табл. 7.1).

На основі даних, наведених у табл. 7.1, слід скласти баланс використання робочого часу тваринниками підприємства за відповідний рік (табл. 7.2). Дані балансу використання робочого часу є базою для розрахунків відносних показників використання робочого часу.

Соседние файлы в папке 378