Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
osnov_ohoron_praz.doc
Скачиваний:
907
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.77 Mб
Скачать

4.6. Основні випадки ураження струмом

Людина потрапляє під дію електричного струму: • у разі випадкового дотикання до струмопровідних частин електроустановки або наближення до цих частин на неприпус­тимо близьку відстань;

82

• під час виникнення в електроустановці аварійного режиму (ушкодження ізоляції, обрив проводів тощо).

Аналізуючи умови виникнення електричного кола через тіло людини, розрізняють безпосередній контакт людини зі струмо-провідними частинами і опосередкований. Непрямий контакт настає під час пробою ізоляції на корпусі обладнання. Найчастішим і характерним випадком дотикання людини до струмопровідних частин є однофазне дотикання.

За однофазного дотикання у мережі з глухозаземленою ней-траллю (рис. 16) струм, що проходить через тіло людини, піде колом: фаза А — тіло людини — підлога (грунт) — заземлювач нейтралі — нейтраль (нульова точка джерела живлення).

Рис. 16. Однофазне дотикання в мережі з глухозаземленою нейтраллю

За законом Ома:

Я + К + К

(1)

де: II — фазна напруга, яка діє на людину;

К опір людини;

і?п — опір підлоги;

Ко опір заземлення нейтралі.

83

Якщо підлога струмопровідна, то Кп = 0. Тоді п = 220 В, Я - 1000 Ом.

ф люд.

Враховуючи, що Ко«Кп>л, отримаємо:

ЛЮД

1000

0.22А = 220мА

(2)

Таке дотикання вкрай небезпечне.

За однофазного дотикання в мережі з нейтраллю, що ізольована (рис. 17), струм, який проходить через тіло людини, замкнеться колом: фаза А — тіло людини — підлога (грунт) і далі повернеть­ся до мережі (коло струму обов'язково повинно бути замкнене) через ізоляції фаз В і С, надалі струм йде колом: ізоляція фази В — фаза В — нейтраль (нульова точка) та ізоляція фази С — фаза С — нейтраль (нульова точка).

Таким чином, у колі струму, що проходить через тіло люди­ни, послідовно з ним також включені ізоляції фаз В і С.

Рис. 17. Однофазне дотикання в мережі з нейтраллю, що ізольована

Опір ізоляції фази має активну та ємнісну складові. Активний опір ізоляції К.зА, Кв, Кс) характеризує ненадійність ізоляції, її її здатність проводити струм, хоча і значно гірше за метали. Ємність фази СфА, Св, Сс) відносно землі визначається геометричними розмірами уявного конденсатора, «пластинами» якого є фази і земля.

Оскільки і?д = Кп - Кп та СА = Сп - Сп = С , повний опір ізо-

Л В С А Ь С ф А

ляції фазного проводу відносно землі дорівнюватиме:

2- - і ,, ч,» (3)

ІЗ

де: со = 2п/;

/ — частота мережі (50 Гц)

Обчислимо струм, що проходить через тіло людини:

Якщо ємністю фазС знехтувати, то 2па, тоді:

Л 4

Звідси: величина струму, що проходить через тіло людини, залежить не тільки від опору людини, а й від опору ізоляції.

Під час двофазного дотикання (рис. 18), незалежно від ре­жиму нейтралі, людина буде під лінійною напругою мережі ЈЛ Звідси за законом Ома:

Якщо V = 380 В, то

л

! --52ІІ - 0;38А - 380мА. (7)

люд юоо к ;

Двофазне дотикання надзвичайно небезпечне.

Дотикання до незаземленого корпусу електроустановки, в якій фаза (наприклад, фаза А) замкнулась на корпус, рівнознач­но дотиканню до самої фази А.

85

Рис. 18. Двофазне дотикання

Тому аналіз і висновки для випадків однофазного дотикання, що розглянуті вище, однакові й для замикання на незаземлений корпус.

У випадку замикання фази на землю (обрив і падіння фазного проводу на землю, замикання фази на корпус заземленого облад­нання тощо) відбувається розтікання струму в землі (грунті). На поверхні землі з'являється електричний потенціал фх, величина якого залежить від величини струму замикання на землю /, пи­томого опору грунту р у зоні розтікання струму, відстані х від точ­ки замикання А:

Р

(2пх)

(8)

У зоні розтікання струму людина може опинитися під різни­цею потенціалів, наприклад, на відстані кроку. Напругою доти­кання називають напругу між двома точками ланцюга струму, до яких одночасно дотикається людина.

На рис. 18 такими точками є корпус обладнання, що під на­пругою, та частина грунту, яка знаходиться в зоні розтікання струму, на якому стоїть людина.

Напруга кроку — це різниця потенціалів між двома точками, на яких одночасно стоїть людина, у зоні розтікання струму на відстані кроку (рис. 19).

86

Напруга кроку тим більша, чим ближче до заземлювача зна­ходиться людина, а також чим більше довжина його кроку.

І] =

чр

т (х+а)

2ях(х + а)

(9)

Зоною розтікання вважається зона землі, за межами якої електричний потенціал, зумовлений струмами замикання на землю, може умовно дорівнювати нулю. Ьк може досягати не­безпечних величин.

Наприклад, при / = 500 А; р = 100 Ом-м; а = 0,8, х = 10 м:

V =

500 100 0,8

кр [2п 10 (10+0,8)]

595.

(10)

Рис. 19. Дія напруги кроку

87

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]