Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 2 Страхование.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
86.53 Кб
Скачать

Тема 10. Перестрахування і співстрахування

Пояснити сутність перестрахування.

 

Перестрахування — це система економічних відносин між страхувальниками, яка дозволяє страховій фірмі, що уклала договір страхування, передати взяті на себе ризики іншим страховим компаніям — перестраховикам. Перестрахування є необхідною умовою забезпечення фінансової стійкості страхових операцій і нормальної діяльності будь-якого страхового товариства незалежно від розмірів його капіталу, запасних фондів та інших фінактивів.

Перестрахування класифікується за:Ø способом дії – на активне (передача ризиків в перестрахування) і пасивне (прийняття ризиків на перестрахування);Ø розміщенням ризиків – на вітчизняне і зарубіжне;

Ø способом розподілу ризиків – на пропорційне і нерпопорційне;Ø методом передачі ризиків – на факультативне (добровільне), облігаторне (обов’язкове) і факультативно-облігаторне (змішане);Ø видами договорів (формами здійснення) – на пропорційне (квотні договори, договори ексцеденту суми і квотно-ексцедентні договори) і непропорційне (договори ексцеденту збитку і ексцеденту збитковості).

Перестрахувальні операції можуть здійснюватися як між страховиками, так і між страховиками і спеціалізованими перестрахувальними компаніями (професійними перестраховиками).

Пояснити сутність співстрахування.

Співстрахування - страхування великих страхових ризиків за одним договором страхування кількома страховиками отримало широке розповсюдження на міжнародному страховому ринку. При цьому страховики можуть видати страхувальнику або один спільний поліс, або декілька окремих полісів від кожного страховика. Кожен страховик відшкодовує збиток пропорційно своїй частці. Таким чином, співстрахування - це економічне відношення, в яке вступають, з одного боку, страхувальник, з іншого - два або кілька страховиків. Страхувальник сплачує страхову премію за захист свого об'єкта, а страховики беруть па себе відповідальність перед страхувальником за погашення збитків згідно з умовами страхування. 

Перелічити методи перестрахування, пояснити сутність факультативного методу.

— факультативні (необов'язкові);

— облігаторні (договірні, обов'язкові);

— факультативно-облігаторні (змішані).

Факультативний метод - кожний ризик розглядається окремо і може перестраховуватись повністю або частково. Цесіонарій може прийняти, відмовитись або змінити умови пропозиції цедент Цесіонарій і цедент вільні у своєму виборі умов та розмірів передачі (прийняття) ризику в перестрахування.

Тема 11. Доходи, витрати і прибуток страховика

Пояснити сутність фінансової діяльності страховика.

Фінансова діяльність страхових організацій– це система організації фінансового забезпечення функціонування страховика та досягнення ним намічених цілей.

Завдання фінансової діяльності страхових компаній:

1. Фінансове забезпечення всіх напрямів діяльності страховика і на­самперед основної (страхової) діяльності.

2. Досягнення необхідного розміру результативних показників діяль­ності страхової організації.

3. Виконання фінансових зобов’язань перед страхувальниками, влас­никами (засновниками, акціонерами), бюджетом та державними цільовими фондами, кредиторами, інвесторами та ін.

4. Мобілізація фінансових ресурсів в обсязі, необхідному для збіль­шення власного капіталу та фінансування подальшого розвитку страховика.

5. Забезпечення ефективного та цільового розподілу і використання фінансових ресурсів.

6. Пошук резервів збільшення доходів, прибутку, а також підвищення рентабельності та платоспроможності страхової компанії.

Напрями фінансової діяльності страхових організацій:

û фінансове прогнозування та планування;

û здійснення оперативної фінансової роботи;

û проведення постійного аналізу та контролю фінансового стану.

Забезпечення фінансової діяльності страхових компаній здійс­нюється за допомогою системи організаційного та інформаційного забезпечення.

Пояснити сутність фінансового механізму страхової компанії.

Фінансовий механізм страхових організацій– система основ­них елементів, що регулюють процес розробки та реалізації рішень у сфері організації фінансів страхової компанії з метою оптимізації їхнього впливу на кінцеві результати діяльності страховика.

До складу фінансового механізму страхових компаній нале­жать:фінансові методи, фінансові важелі, правове, нормативне та інформаційне забезпечення.

До структури елементів фінансового механізму страхових організацій належать:ринковий механізм регулювання, державний нормативно-правовий механізм регулювання, внутрішній механізм регулювання, система методів та прийомів.