Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова 1.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
246.42 Кб
Скачать

Вирощування однозубки (сіянки)

Щоб мати однозубку, повітряні цибулини висівають восени або рано навесні в такі самі строки, що й зубки. Спосіб сівби широкосмуговий або багатострічковий (як цибулі на сіянку). Норма висіву для ранньовесняної сівби широкосмуговим способом становить 12-38 г/м.кв. залежно від величини повітряних цибулин. Для осінньої і багатострічкової сівби її збільшують на 20-30%. Глибина сівби дрібних цибулин восени - 1-2 см, великих – 2-3 см, навесні - відповідно 2-3 і 3-4 см. При весняній сівбі ґрунт дещо ущільнюють. Догляд за рослинами полягає в розпушуванні міжрядь і виполюванні бур'янів у рядках.

Збирають однозубку на початку вилягання листків. Запізнюватись із збиранням не можна, оскільки листки швидко сохнуть і відмирають, що дуже утруднює вибирання однозубки з ґрунту. Зібрані рослини складають у рядок на городі або під навісом на 10-12 днів. Після цього очищають їх від корінців, листків і закладають на зберігання. Оптимальна температура зберігання 16-18°С, відносна вологість 70-75%. За вищої відносної вологості повітря однозубка починає утворювати корінці (проростати).

Особливості вирощування стрілкуючого часнику з повітряних цибулин з однорічним циклом розвитку

Посіви часнику з повітряних цибулин за однорічного циклу розвитку розміщують повторною культурою після збирання салату, редиски, цвітної та ранньої капусти. Відразу після збирання попередника ґрунт перекопують і грядку до сівби підтримують у чистому від бур'янів і розпушеному стані. Під час перекопування ґрунту або перед сівбою вносять перегній (5-7 кг/м.кв.) і мінеральні добрива (20 г аміачної селітри, 45-50 г суперфосфату і 20-30 г калійної солі на 1 м.кв.). Потім поверхню ґрунту вирівнюють і дещо ущільнюють. Сіють відкаліброваними повітряними цибулинами врожаю попереднього року. Перед сівбою їх протруюють ТМТД (6-8 г/кг).

Для вирощування часнику таким способом строки сівби мають вирішальне значення. Оптимальним з них є 1-5 липня. Тоді до замерзання ґрунту рослини досягають висоти 40-50 см, утворюють 5-7 листків і до 40-50 корінців. За пізнішої сівби рослини в зиму входять слабкорозвиненими, гірше зимують, а наступного року дають нижчі врожаї і багато однозубки. Якщо ґрунт сухий, то перед сівбою грядки поливають (30-40 л/м.кв.). Спосіб сівби такий, як для вирощування часнику із зубків. На 1 м висівають 60-80 повітряних цибулин. Глибина сівби 5-6 см. До і після сівби ґрунт ущільнюють. Восени розпушують міжряддя, поливають (якщо потрібно) та підтримують грядки у чистому від бур'янів стані.

Рано навесні по мерзлоталому ґрунту рослини підживлюють аміачною селітрою (20-30 г/м.кв.). Загущені посіви в рядку проривають на відстані 4-5 см, при цьому виривають слабкорозвинені рослини. Під час проривання рослини краще підрізувати ножем. Після проривання на 1 м рядка має залишитися 18-20 рослин. Дальший догляд за рослинами і збирання врожаю такі самі, як при вирощуванні із зубків.

Розділ 2. Особливості біології шкідливих організмів і заходи захисту від них.

2.1 Біологічні особливості шкідників, характер пошкоджень ними культур і заходи від них.

Нематода стеблова

Стеблова нематода Довжина нематоди 1-1,5 мм, діаметр 0,004-0,06 мм. Самці і самки по зовнішньому вигляді мало відрізняються одне від одного. Зимує в ґрунті, у сухих цибулинах, у бульбах і т.д. Навесні нематоди проникають у тканини рослин через устячка, рани або в молоді рослини прямо через шкірочку. Живе в тканинах, де відкладає яйця і розвивається. Розвиток одного покоління влітку триває 24-30 днів. Коли рослина відмирає, усі личинки з неї йдуть, деякі йдуть раніше. Життєздатність нематоди й її стійкість дуже високі. В вологих ґрунтах може прожити весь рік без харчування, а в сухих умовах зберігає життєздатність протягом 4-5 років. Ушкоджує цибулю і часник. Ушкоджені рослини розвиваються нерівномірно, на них утворюються здуття, тканини товщають, рослини викривляються, ріст їх сповільнюється, і в залежності від ступеня ушкоджень вони відмирають. Першими ознаками ушкоджень у цибулі і часнику є світлі, а пізніше скручені листки. У часнику поблизу дінця рослини тріскаються і загнивають. Заходи захисту. Посів багаторічних трав; вапнування ґрунту; ретельна вибірка і знищення хворих цибулин при прополці і збиранні врожаю; вирощування сівка на незараженому ґрунті; посів здоровим насінням; ретельний добір посівного матеріалу під час збирання врожаю; вторинний добір посадкового матеріалу перед висаджуванням.