Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция-7.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
111.62 Кб
Скачать

XII.Редактор полів.

У Delphi існує утіліта Fields Editor (Редактор полів), що надає можливість більш гнучкого керування полями набору даних. Цей інструмент можна використовувати для перегляду окремого набору даних у вікні конструктора форм, для чого варто двічі клацнути на компоненті ТТаblе, TQuery або TStoredProc або вибрати команду Fields Editor у контекстному меню для набору даних. У вікні редактора полів можна вибрати поля набору даних, із якими потрібно працювати, або ж створити нові обраховочні або подстановочні поля. Для цього використовуйте контекстне меню редактора.

XIII.Додавання полів

Відкрийте вікно редактора полів, двічі клацнувши на об'єкті Tablel. Припустимо, що потрібно обмежити уявлення таблиці декільком полями. У контекстному меню вікна редактора полів виберіть команду Add Fields (Додати поля). На екрані розкриється діалогове вікно Add Fields. Виділіть в списку Available fields поля OrderNo CustNo і ItemsTotal, а потім клацніть на кнопці ОК. Ці три виділених поля з'являться у вікні редактора полів і в сітці з даними.

Для представлення полів набору даних, виділених у вікні редактора полів, Delphi створює об'єкти, похідні від об'єкта TField.

Ім'я об'єкта поля - це з'єднання імені TTable і імені поля. Оскільки ці об'єкти полів створюються програмно, можна одержати доступ до всіх успадкованих від класу TField властивостей і методів безпосередньо під час виконання програми, а не тільки під час проектування.

XIV.Поля й інспектор об'єктів

Якщо виділити поле у вікні редактора полів, у вікні інспектора об'єктів можна буде одержати доступ до властивостей і подій, асоційованих із даним нащадком об'єкта TField. Це дозволяє модифікувати властивості полів (наприклад, визначати максимальне значення, формат відображення, а також робити їх доступними тільки для читання.

Відкривши у вікні інспектора об'єктів вкладку Events, можна побачити, що з об'єктами поля асоційовані і деякі події. Події OnChange, OnGetText, OnSetText і onValidate докладно описані в інтерактивній довідковій системі. Для одержання довідки по події достатньо клацнути зліва від його імені, а потім натиснути клавішу <F1>. З усіх подій частіше усього використовується OnChange. Воно дозволяє виконувати деякі дії при кожній зміні вмісту поля (наприклад, переходити на інший запис або добавляти новий запис).

XV.Обраховочні поля

У вікні редактора полів до набору даних можна додати обраховочні поля. Наприклад, в набір даних необхідно додати поле, що відображає для кожного рядка в таблиці ORDERS обсяг оптового продажу, що складає 32% від загального обсягу. Виберіть у контекстному меню вікна редактора полів команду New Field. На екрані розкриється діалогове вікно. У поле Name цього вікна введіть ім'я нового поля - Total. Тип цього поля - Currency, тому в списку, що розкрывается, Type виберіть саме це значення. У групі Field Type установите перемикач у положення Calculated і клацніть на кнопці ОК. Нове поле з'явиться в сітці, але поки не буде містити ніяких даних.

Щоб заповнити нове поле даними, необхідно призначити необхідний метод події OnCalcFields об'єкта Table1 - у тексті оброблювача цієї події полю Total варто просто привласнити значення, рівне 32% від існуючого значення.

DataSet['Total']:=DataSet['ItemTotal']*32%;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]