Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция-7.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
111.62 Кб
Скачать

IV.Навігація по наборі даних.

Компонент TDataSet надає декілька простих методів роботи з записами. Методи First() і Last() переміщають покажчик поточного запису до першого й останнього записів в наборі даних відповідно, а методи Next() і Prior() - на один запис вперед або назад. Методу MoveBy() передається параметр Integer, у якому вказується, на яку кількість записів варто перемістити покажчик вперед або назад.

V.Властивості bof, eof і циклічний обробіток.

Властивості BOF і EOF класу TDataSet мають тип Boolean і показують, чи є поточний запис перший або останній в наборі даних. Наприклад, нехай необхідно виконати вибірку кожного запису набору даних, аж до його останнього запису. Цю просту задачу можна вирішити за допомогою циклу while, у якому вибірка записів буде продовжуватися доти, поки властивість EOF не прийме значення True, як показано в приведеному нижче фрагменті коду:

Tablel.First; //Перехід до початку набору даних

while not Table.EOF do //Перебір усіх записів у таблиці

begin

-//- //-//-// Виконання обробітку поточного запису

Tablel.Next; //Переміщення до наступного запису

End;

VI.Закладки.

Закладки (bookmarks) дозволяють зберегти положення в наборі даних, щоб можна було знову повернутися до цього ж місця. У Delphi працювати з закладками дуже просто оскільки необхідно запам'ятати значення усього однієї властивості.

Delphi подає закладку як тип даних TBookmarkStr. Клас ТТаblе має властивість цього типу-Bookmark. Якщо зчитати значення цієї властивості, то буде отримане ім'я закладки, а якщо ж встановити його, то буде виконаний перехід до зазначеної закладки, а якщо якесь місце в наборі даних викликало певний інтерес і до нього буде потрібно повернутися пізніше, використовуйте наступний фрагмент коду:

var

ВМ: TBookmarkStr;

begin

ВМ:=Table1.Bookmark;

Коли буде потрібно повернутися у виділене місце в наборі даних, зробити це буде дуже просто - достатньо привласнити властивості Bookmark значення, отримане раніше при читанні властивості Bookmark:

Table1. Bookmark := ВМ;

Якщо існуючу закладку потрібно видалити, то достатньо встановити її значення рівним порожньому рядку:

ВМ : = '' ;

VII.Компонент tDataSource

Компонент TDataSource - це канал, за допомогою якого компоненти доступу до даних (такі, як ТTablе) можуть підключатися до елементів керування даними (наприклад, до компонентів TDBEdit або TDBLookupCombo). Крім надання інтерфейсу між наборами даних і елементами керування, необхідного для роботи з даними, компонент TDataSource містить декілька властивостей і подій, що спрощують маніпулювання даними.

VIII.Робота з полями.

Delphi дозволяє одержати доступ до полів будь-якого набору даних за допомогою класу Tfield і його нащадків. Класc дозволяє не тільки зчитувати або встановлювати значення обраного поля поточного запису набору даних, але і змінювати характеристики поля за допомогою модифікації його властивостей. Крім того, можна модифікувати набір даних у цілому, змінити візуальний порядок розташування полів, видаляючи поля або ж створюючи нові обраховочні або підстановочні поля.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]