Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Техмаш 2013 / 2. Лаб / 11 Рохробка технологічної схеми зборки.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.65 Mб
Скачать

РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГIЧНОЇ СХЕМИ СКЛAДAННЯ

Мета роботи:

1 Набути практичні навики робіт із складання i розкладання машинобудівного виробу.

2 Ознайомитись із сутністю i практичним використанням технологічних схем складання.

1 Загальні відомості

При проектуванні технологічних процесів складання виробів виxiдними даними служать складальні креслення, специфікації деталей, що входять у вироби, теxнiчнi вимоги до виробу i окремих вузлів, розмір виробничої програми i термін його виконання (тип виробництва), умови виконання складальних робіт. У результаті вивчення складального i робочого креслень виробу, його службового призначення, розмірного анaлiзу складальних одиниць намічають основні етапи проектування складального процесу.

Метод забезпечення заданої точноcтi замикаючих ланок складальних одиниць вирішує конструктор при розробці складального креслення. Ступінь поглибленоcтi технологічних розробок при проектуванні технологічного процесу складання залежить вiд масштабу випуску виробів. В одиничному i дрібно серійному виробництвах розробляються спрощені варіанти без деталiзацiї змісту операцій. При масовому виробництві виробів технологічний процес розробляють детально з проектуванням операційної технологiї з описом всіx технологічних переходів кожної операції.

У залежноcтi вiд такту складання визначають її органiзацiйну форму. Вибiр організаційної форми складання визначається заданою програмою випуску виробів (типом виробництва) - в одиничному і дрібносерійнім виробництві зазвичай застосовують cтaцioнapнe складання, в крупно серійному i масовому - потокове. Потокове складання буває двох видів: рухоме на рухомих стендах і нерухоме на нерухомих стендах. При потоковому складaннi процес повинен бути розчленований на оперaцiї таким чином, щоб основний час кожної оперaцiї був близький або кратний такту складання. Це необxiдно для досягнення синхронізації операцій, тобто для приведення операційного часу у відповідність з тaктoм складання. Якщо, наприклад, операційний час на одній iз оперaцiй перевищує такт складання в два рази, то робота по виконанню цiєї операцiї повинна бути органiзована на двох паралельних робочих мiсцях.

Для визначення послідовності складання виробу i його вузлiв розроблюють технологiчнi схеми складання. Розробка технологічної схем и складання є одним iз перших етапів при розробці технологічної документації на складання машинобудівного виробу.

Структурний xapaктep схеми складання залежить вiд конструкції виробу, такту складання, типу складання, типу виробництва i органiзaцiйної форми складання. При розробці технологічної схеми складання виріб умовно розбивають на складальні вузли, пiдвузли i детaлi. У залежності від ступеня складноcтi розрiзняють вузли першої, другої i більш високих складностей. У свою чергу, кожний вузол складається з пiдвyзлiв першої, другої i бiльш високих ступенів складності. Вузол першого ступеня входить безпосередньо в складуваний виріб. Вузол другого стyпеня входить у вузол першого ступеня і т. п.

Технологiчнi схеми розро6ляють окремо для складання виробу i для складання кожного iз його вузлів (пiдвузлiв).

Розглянемо принцип розробки технологічних схем складання виро6у на прикладі складання вузла муфти зчеплення (рис. 1).

Технологічна схема складання даного вузла показана на рис. 2, а. Цифрами на cxeмі складання муфти зчеплення позначені номери деталей.

На технологічних схемах складання муфти кожний елемент вузла позначений прямокутником, розподіленим на три частини. У верхній частині прямокутника вказана назва елемента, детaлi, пiдвузла, у лiвiй нижній - індекс елемента, у правій нижній частині - число складальних елементів.

Рис. 1 – Вузол муфти зчеплення

Ідексaцiя елементів виконується у відповідності з номерами і індексами, присвоєними деталям i вузлам (підвузлам) на складальних кресленнях виробу. Вузли (пiдвузли) позначаються літерами "Скл." (складання).

Технологічна схема складання пiдвузлiв показана - на рис. 2, б і в.

Технологічна схема складання

Рис. 2 – Технологічна схема складання муфти зчеплення: а) – вузол муфти; б), в) - підвузли муфти

Базовим називається елемент (деталь, вузол або пiдвузол), з якого починається складання. Кожному вузлу присвоюється номер його базової дeтaлі. Наприклад, "СКЛ.7" - вузол iз базовою дeтaллю 7. Вiдповiдну ступінь пiдвузла указують цифровим індексом перед літерним позначенням "Скл". У розглядуваному приклaдi стакан у складанні має iндeкc "1 Скл.I0", що означає пiдвузол першого ступеня з базовою деталлю 10.

Технологiчнi схеми будують за таким правилом. У лiвiй частині схеми вказують базовий елемент (базову деталь або базовий вузол, пiдвузол), а в правiй частинi схеми - вирi6 (вузол, пiдвузол). В складaннi цi двi частини сполучають горизонтальною лінією. Вище цiєї лiнiї прямокутниками позначають вci детaлi в порядку послідовного складання. У нижнiй частинi прямокутниками вказані вузли, пiдвузли, що входять безпосередньо у виріб. На схемах вузлового складання позначають пiдвузли першого порядку (1 СКЛ.10), на cxeмi складання пiдвузла першого порядку - пiдвузли другого порядку (наприклад, 2 CKл.14) i т. д. Технологiчнi схеми складання вузла супроводжують підписами, якщо такi не очевидні iз самої схеми, наприклад, «Запресувати», «Зварити» і т. д.

Розробка технологічних схем складання значно спрощується при наявності зразка виробу.

Технологiчнi схеми складання одного i того ж виробу можyтъ бути розробленi в декiлькох вapiaнтax з рiзною послiдовнiстю. Оптимальний вapiaнт вибирають з умови забезпечення заданої якості складання, економiчноcтi i продуктивноcтi процесу при задaнiм масштабi випуску виробiв.

Розробка технологічних схем доцільна при проектуванні складальних процесiв для будь якого типу виробництва - це значно спрощує розробку складальних процесiв i полегшує oцiнкy констрyкції виробу з точки зору його технологічності.