Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2-is_cce_indyvidualne_zavdannya.pdf
Скачиваний:
33
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
756.54 Кб
Скачать

2.ЦИФРОВІ ПРИСТРОЇ З ПАМ'ЯТТЮ

2.1.Теоретичні відомості і розрахункові співвідношення

Цифрові пристрої з пам'яттю відносяться до класу послідовнісних пристроїв в яких значення вихідних сигналів визначаються як значеннями вхідних сигналів в даний момент часу, так і передісторією зміни вхідних сигналів. Для цих пристроїв характерним є те, що при одних і тиx же значеннях вхідних сигналів вихідні сигнали можуть мати різні значення. До основних типів таких пристроїв відносяться трігери і більш складні пристрої, що реалізовуються на їх основі: ретистры, лічильники, розподільники, запам'ятовуючі пристрої та ін.

Тригери. До трігерів відноситься великий клас пристроїів загальною властивістю яких є здатність тривало залишатися в одному з двох можливих стійких станів і стрибком змінювати їх під впливом зовнішніх сигналів.

Тригери відрізняються великою різноманітністю типів і схемних рішень, визначуваних їх функціональним призначенням і способом запису в них інформації.

Функціональне призначення тригерів визначається залежністю значень їх виходів від значень вхідних сигналів. Як правило, тригер має два взаємоінверсних

виходи Q і P =Q і один або два інформаційні входи, що позначаються буквами Т або D

для одновходовых та R і S чи, J і K — для двохвходових тригерів Для тригера з одним входом, який може приймати два значення (0 і 1), і двома виходами, кожен з яких може

приймати п'ять значень (0, 1, Q, Q , ), принципово можливо отримати 52 різних типи

трігерів, з яких практичне застосування знайшли Т- і D трігери. Їх принцип роботи ілюструється таблицею переходів (табл. 2.1).

Табл. 2.1

Інфрмаційні

Тип тригера і значення його

входи

 

виходів Qt

D(T)

D

 

 

Т

0

0

 

Qt1

1

1

 

 

 

 

 

Q

t1

Для тригера з двома входами і двома виходами можна отримати 54 різновидів трігерів, з яких практичне застосування знайшли RS, R, S-, Е-, JK трbгери, принцип роботи яких ілюструється таблицею переходів (табл 8 2)

Табл. 2.2

Інфрмаційні входи

Тип тригера і значення його виходів Qt

R(K)

S(J)

RS

R

S

Е

JK

0

0

Qt1

Qt1

Qt1

Qt1

Qt1

0

1

1

1

1

1

1

1

0

0

0

0

0

0

1

1

 

0

1

Qt1

Qt1

Окрім перелічених інформаційних входів, трігери можуть мати входи керування, що визначають порядок перемикання тригера.

Bхід С називають синхронізуючім (тактувальним) або виконавчім входом дозволу приймання інформації, а вхід V — подготовчім входом дозволу приймання

інформації. Функціональна класифікація є найбільш загальною і характеризує стан входів і виходів тригера у момент часу до його спрацьовування і (t - 1) і після його спрацьовування (t).

Класифікація трігерів за способом запису інформації характеризує хід процесу перемикання тригера. За цією класифікацією трігери розділяють на асинхронні і синхронні. Запис інформації в асинхронні трігери здійснюється безпосередньо з надходженням інформаційних сигналів (такі трігери не мають тактуючих входів С) Синхронні трігери мають тактуючі входи, і перемикання трігера відбувається тільки за наявності відповідних сигналів на них. Якщо число цих входів m то формування нового стану тригера завершується після надходження m-го тактуючого сигналу. Найчастіше використовуються однотактні синхронні тригери, оскільки вони мають вищу швидкодію і не вимагають m-фазних генераторів тактуючих імпульсів. Такі тригери діляться на схеми, керовані рівнем тактового сигналу, і схеми з внутрішньою затримкою.

Трігери першого типу при появі тактуючого сигналу на вході С (С = 1) перемикаються відповідно до таблиці переходів стільки разів, скільки разів змінюються

інформаційні сигнали, тобто сигнали на виходах Q і Q трігерів можуть неодноразово

змінюватися, поки рівень тактуючого сигналу на вході С = 1. Їх також називають тригерами із статичним керуванням.

Узагальнена функціональна схема тригера із статичним керуванням приведена на рис. 2.1. Вона складається з запам'ятовуючого елементу ЗЕ (комірки пам’яті) і схеми керування СУ, х1, хn — інформаційні входи, С1, … Сn — тактуючі входи, f1 і f2 — функції збудження ЗЕ.

Рис. 2.1. Узагальнена функціональна схема тригера із статичним керуванням

У трігерах другого типу вихідні сигнали, відповідні новому стану трігера, з'являються тільки у момент переходу тактуючого сигналу з 0 в 1 (по передньому фронту) або, навпаки, з 1 в 0 (по задньому фронту). Такі тригери називаються також тригерами з динамічним керуванням. Їх відмінність полягає в тому, що від кожного тактуючого імпульсу незалежно від його тривалості і числа перемикань інформаційних сигналів протягом тактуючого імпульсу, вони перемикаються тільки один раз. Найширше на практиці застосовуються тригери з динамічним керуванням по задньому фронту тактуючого імпульсу, звані також трігерами з внутрішньою затримкою. Можливість затримки моменту перекидання тригера на якийсь час, рівне тривалості тактового імпульсу, ефективно використовується при обробці інформації, дозволяючи проводити по передньому фронту тактових імпульсів читання інформації, а по задньому фронту — запис.

На практиці використовують два основні способи побудови трігерів з внутрішньою затримкою по М - S-схемі і по схемі трьох трігерів.

Перший спосіб полягає у використанні для побудови тригера двох ЗЕ основного (М-тригера) і допоміжного (S-триггера), де М і S — абревіатури англійських слів master і slave (господар і раб, або ведучій і ведений). Узагальнена функціональна схема М - S- тригера приведена на рис. 2.2. Перший ступінь — «ведучий» — служить для проміжного запису інформації, а друга — «ведений» — для подальшого запам'ятовування і зберігання. Запис інформації в М-тригер тактується сигналом С, а в

S-триггер — сигналом F. Передача інформації з М-тригера в S-тригер здійснюється через вентилі В.

Рис. 2.2. Узагальнена функціональна схема М - S-тригера

Найбільше розповсюдження отримали М - S-тригери з інвертором в ланцюзі С і М - S-тригери із заборонними зв'язками. Їх схеми приведені на рис. 2.3, а і б відповідно Вони можуть бути реалізовані як на елементах І-НЕ, так і на елементах АБО-НЕ.

Рис. 2.3. Схеми М - S-тригера з інвертором в ланцюзі С (а) і М - S-тригери із заборонними зв'язками (б)

Другий спосіб ілюструється схемою (рис. 2.4), в якій перехід трігера в новий стан відбувається по передньому фронту тактуючого імпульсу. При С = 0 на виходах вентилів 4 і 5 присутній сигнал логічної 1 і тригер на елементах 1 і 2 не змінює свого стану, а вентилі 3 і 6 виконують функцію інвертора.

Хай, наприклад, f1 = 0, f2 = 1. Тоді при С = 1 на виході вентиля 4 з'являється сигнал 0, який встановлює основний тригер (вентилі 1 і 2) в одиничний стан і підтверджує одиничний сигнал на виході вентиля С. Після цього сигнали f1 і f2можуть змінювати своє значення, що не вплине на стан основного тригера до тих пір, поки не здійсниться черговий перехід сигналу С з 0 в 1.

Рис. 2.4. Узагальнена схема трьох тригерів

Властивості динамічних входів трігерів на електричних схемах позначають покажчиками (рис. 2.5), де на рис. 2.5, а показано прямий, а на рис. 2.5, б — інверсний динамічні входи.

Рис. 2.5. Покажчики пряммого (а) та інверсного (б) динаічних входів тригера

Синтез трігерів, виконаних на логічних елементах, може здійснюватися або в цілому по таблиці переходів конкретного трігера у поєднанні з його схемою керування, або роздільно для ЗЕ і СК. Другий шлях набув більшого поширення, оскільки як ЗЕ використовується, як правило, обмежений набір типових схем.

Синтез ЗЕ виконується по таблиці переходів конкретного тригера і полягає в отриманні логічного рівняння тригера і його функціональної схеми на заданій елементній базі, найчастіше І-НЕ чи АБО-НЕ. Повна таблиця переходів ЗЕ, який синтезується, включає як аргументи не тільки вхідні змінні, але і стан виходів у момент

часу (t 1). Так, повна таблиця переходів ЗЕ на асинхронному RS-тригерs приведена в табл. 2.3,

Табл. 2.3

S

R

Qt1

Qt

0

0

0

0

0

0

1

1

0

1

0

0

0

1

1

0

1

0

0

1

1

0

1

1

I

1

0

 

1

1

1

 

а рівняння його виходів, отримані по цій таблиці

Qt = S + RQt1 , Qt = R + SQt1 .

У системах АБО-НЕ та І-НЕ ці рівняння мають вигляд

Qt = R (S Qt1 ),

Qt

=

 

 

| (

 

| Qt1 ),

S

R

 

 

t = S (R Q

t1 );

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q

Q

t

=

R

| (

S

| Q

t1 );

Цим рівнянням відповідають функціональні схеми рис 2.6, а і б.

(2.1)

(2.2)

Рис. 2.6

Якщо в стовпці Qt таблиці переходів проектованого трігера є значення Qt1

(наприклад, для T- або JK-трігерів), то як ЗЕ необхідно використовувати трігери з динамічними входами (внутрішньою затримкою). Це виключає багатократне перемикання трігера протягом тактового імпульсу.

При синтезі СК необхідно визначити, при яких значеннях f1 і f2 ЗЕ, виходи якого є виходами Q і Q триггера, здійснює певні переходи з одного стану в інший у момент спрацьовування трігера. Далі на підставі таблиці переходів трігера будується повна таблиця переходів, в якій відбиваються також значення Qt1 у момент часу t - 1 і при

необхідності значення C. З повної таблиці переходів отримують вирази для f1 і f2, виконують мінімізацію отриманих функцій і реалізують їх на заданих елементах.

Як приклад розглянемо синтез JK-тригера на елементах І-НЕ. Оскільки в таблиці переходів JK-тригера має місце інверсія попереднього стану Qt1 , то ЗЕ повинен мати

внутрішню затримку, тому вибираємо структуру тригера, представлену на рис. 1.3, а. У цій структурі ЗЕ на вентилях 1 і 2 є RS-тригером, порядок переходів якого залежно від значень f1 і f2 під час переходу тактуючого сигналу на вході С з 1 в 0 можна представити таким чином

з0 в0 при f1

=1, f

2

=,

 

з0 в1 при f1

= 0, f

2

=1,

(2.3)

з1 в0 при f1

=1, f2

= 0,

 

з1 в1 при f1

= 0, f2

=1.

 

Для даного тригера отримуємо повну таблицю переходів (табл. 2.4), побудовану відповідно до табл. 2.2.

Табл. 2.4

С

 

t - 1

 

t

f1

f2

J

K

Qt1

Qt

 

 

 

0

0

0

0

0

1

 

0

0

0

1

1

 

1

0

0

1

0

0

I

 

0

0

1

1

1

 

1

0

1

0

0

0

1

 

0

1

0

1

1

 

1

0

1

1

0

0

1

 

0

1

1

1

1

 

1

1

0

0

0

0

1

 

1

0

0

1

1

 

1

1

0

1

0

0

1

 

1

0

1

1

0

1

0

1

1

0

0

1

0

1

1

1

0

1

1

 

1

1

1

1

0

1

0

1

1

1

1

1

0

1

0

На підставі порядку переходів RS-триггера (2.3) заповнюємо в табл. 2.4 графи для f1 і f2, аналізуючі переходи Qt1 в Qt в кожному рядку таблиці.

З табл. 2.4 отримуємо рівняння

f1 = C +Q + J , f2 =C +Q + K.

Далі перетворюємо їх в систему І-НЕ

f1 = C +Q + J = CQJ ,

f2 = C +Q + K = CQK.

Отримана схема тригера приведена на рис. 2.7

Рис. 2.7. Схема синтезованого тригера

Тригери на дискретних елементах використовуються значно рідше і переважно в нестандартній апаратурі систем автоматичного керування і контролю виробничих процесів, в ядерній фізиці та інших областях, де потрібні підвищені значення напруг і струмів. Основною схемою є симетричний насичений тригер з колекторно-базовими зв'язками (рис. 2.8). Його основу складають два логічні інвертори (ключа), навантажених один на одного. Керування тригером здійснюється або роздільно (несиметрично) по двох базах або коллекторах (як і в RS-трігері) або симетрично (по лічильному входу) по базах або колекторах (як в Т-трігері). В цьому випадку для запобігання багатократному перемикання тригера протягом вхідного імпульсу вводиться затримка за допомогою прискорювальних конденсаторів С1, С2 в схемі з некерованим лічильним запуском або розділових конденсаторів С3, С4 в схемі з керованим лічильним запуском.

Рис. 2.8. Симетричний насичений тригер з колекторно-базовими зв'язками

Розрахунок тригера на транзисторах здійснюється з умов забезпечення закритого стану одного транзистора і відкритого стану іншого.

Умова закритого стану

Умова відкритого стану

Eзс IK 0R2

 

(2.4)

 

 

 

 

 

 

 

 

EK

 

EЗС

EK

(2.5)

 

 

 

βR

 

R

+ R1

 

R2

 

 

K 2

 

 

 

 

 

K1

 

У схемах на кремнієвих транзисторах джерело зсуву може бути відсутнім, оскільки IK 0 0 , а порогова напруга Uпор відмикання кремнієвих транзисторів істотно

більша, ніж у германієвих, тому умову закритого стану тригера на кремнієвих транзисторах можна записати

U 0 + IK 0 <Uпор ,

де U0 — напруга на насиченому транзисторі, яка відповідає напрузі логічного нуля. Умова лавиноподібного перемикання тригера має вигляд

K =

β RK

>1

(2.6)

R1 + R

 

 

 

 

K

 

 

Процес перемикання тригера складається з чотирьох етапів: розсмоктування (tроз)' підготовки (tп), регенерації (tрег) і встановлення (tвс)

 

 

 

 

 

tроз τα (γ 1),

 

 

(2.7)

t

п

=τ

 

 

 

UБЗ

 

(0,1...0,2)τ

α

,

(2.8)

 

 

 

 

α I

m.зап

 

R

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K

 

 

 

 

де UБЗ — напруга на базі закритого транзистора, Im.зап

— амплітуда струму імпульсу

запуску

(2.9)

tрег τα

Процес встановлення напруг відбувається одночасно і включає встановлення напруг на колекторах транзисторів, що закрилися і відкрилися, та на базі транзистора, що закрився. Тривалість встановлення напруги на колекторах транзисторів що закрився

tвс.з 3τзар 3С

R1RK

,

(2.10)

 

що відкрився

R1+ RK

 

 

 

 

 

 

 

 

tвс.в 3 τC ln

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

,

(2.11)

 

 

 

 

 

 

 

 

τα

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

τ

 

 

 

U

БЗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

R1RK

 

 

 

 

 

 

EK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

де τ

C

= C

C R ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

R1 + RK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

на базі транзистора, що закрився

 

 

R1R2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tвс.б 3C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(2.12)

 

 

 

 

 

R1 + R2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тривалість встановлення визначається більшою з тривалостей. Мінімально

допустимий інтервал між імпульсами запуску визначає роздільну здатність тригера

 

 

 

 

tрозд = tроз +tп

+tрег

+tвс .

 

 

(2.13)

 

 

Максимальна частота перемикагь тригера

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F =

 

 

1

.

 

 

 

 

 

 

 

(2.14)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

max

 

tрег

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Регістри. Регістри призначені для зберігання і перетворення багаторозрядних двійкових чисел. Вони є впорядкованою послідовністю тригерів і використовуються як пристрої, що керують і запам'ятовують, генератори і перетворювачі кодів, лічильники, дільники частоти, вузли тимчасової затримки і тому подібне.

Елементами структури регістрів є асинхронні і синхронні D-, RS- або JK-тригери з динамічним або статичним керуванням та допоміжні логічні елементи. Число розрядів в регістрі називається його довжиною. У n-розрядний регістр можна записати 2n розрядних слів, тобто регістр може знаходитися в 2n різних станах.

Занесення інформації в регістр називають операцією введення або запису. Видача інформації до зовнішніх пристроїв характеризує операцію виведення або читання.

Всі регістри залежно від функціональних властивостей підрозділяється на дві категорії: накопичувальні (регістри пам'яті, зберігання) і зсувні. У свою чергу зсувні регістри діляться:

за способом введення і виведення інформації на паралельні, послідовні і комбіновані (паралельно-послідовні і послідовно-паралельні).

по напрямком переди (зсуву) інформації на односпрямовані і реверсивні. Узагальнена функціональна схема регістра представлена на рис. 2.9. Вона

складається з тригерів ТТ і комбінаційної схеми КС. Входи y1…ym — сигнали мікрооперацій; xn і zn — інформаційні входи і виходи регістра; А і В — інформаційні входи тригерів; C — тактувальні входи.

Рис. 2.9. Узагальнена функціональна схема регістра

Найбільш поширеними мікроопераціями регістрів є:

1.Установка початкового стану (наприклад, нульового) — y1.

2.Прийом (запис) слова — y2.

3.Порозрядне логічне множення двох слів — y3.

4.Порозрядне логічне складання двох слів — y4.

5.Порозрядне додавання двох слів по модулю 2 — y5.

6.Зсув слова на j розрядів — y6.

7.Інвертування розрядів слова — y7.

8.Видача слова в прямому — y8, зворотному — y9, парафазному, — y10 кодах.

Мікрооперація y1 полягає у встановленні кожного розряду або в 0, або в 1. Для її виконання доцільно використовувати асинхронні R і S входи тригерів.

При виконанні операції y2 в і-й розряд регістра записується цифра хі, тобто

Qit = xi(t1)

Для мікрооперацій y3, y4 і y5 можна записати відповідно

Qit =Qi(t1) xi(t1) ,

Qit =Qi(t1) + xi(t1),

Qit =Qi(t1) xi(t1)

Мікрооперація y6 може бути записана

Qit =Q(ij)(t1) ,

Qit =Q(i+ j)(t1)

При виконанні мікрооперації y7, осуществтяется перетворення інформації в 1-му трігері відповідно до рівняння

Qit =Qi(t1)

В процесі виконання мікрооперацій y8, y9 і y10 стан регістра не змінюється. Для видачі слова в прямому коді до виходів регістра підключаються прямі виходи тригерів

Qi, в зворотному — інверсні Qi , а при видачі в парафазному коді — і прямі, і інверсні

Синтез регістрів зводиться до вибору типу тригерів і синтезу КС, що формує функції збудження тригерів при виконанні заданих мікро операцій.

Лічильники Лічильником називається пристрій, сигнали на виході якого в певному коді відображають число імпульсів, що надійшли на його вхід. Число дозволених станів лічильника називають його модулем або коефіцієнтом лічби Kлч.

Основними часовими характеристиками лічильників є максимальна частота надходження рахункових імпульсів fлч і час переходу з одного стану в інший.

По характеру операцій лічби лічильники діляться на додавальні, віднімальні і реверсивні.

Залежно від основи системи числення, в якій здійснюється лічба, вони можуть бути двійковими, двійково-десятковими, двійково-п’ятірковими та ін.

За схемними ознаками лічильники можуть бути асинхронними і синхронними.

Уасинхронних лічильниках на тактові входи синхронних тригерів або на інформаційні входи асинхронних тригерів інформація надходить з виходів сусідніх тригерів, тому тригери в таких схемах спрацьовують не одночасно, а послідовно, один за одним. В синхронних лічильниках всі тригери перемикаються одночасно під дією загального синхронізуючого сигналу, що надходить на тактові входи всіх тригерів одночасно.

За способом організації ланцюгів перенесення вони діляться на схеми з послідовним, паралельним і груповим переносом.

Улічильниках з послідовним переносом перенесення в сусідній старший розряд формується тільки після перемикання тригера в попередньому розряді Їх швидкодія визначається сумою часів встановлення (затримки) тригерів всіх розрядів.

В лічильниках з паралельним переносом аргументами функції перенесень для кожного розряду є тільки сигнали на виходах тригерів відповідних розрядів, причому переноси для всіх розрядів лічильника формуються одночасно. Їх швидкодія визначається часом встановлення одного тригера і однієї комбінаційної схеми незалежно від числа розрядів лічильника.

Ланцюги наскрізного перенесення організовуються так, щоб функція перенесення і-го розряду лічильника була аргументом функції перенесення (і + 1)-го розряду. В цьому випадку сигнали переносів для кожного розряду формуються по черзі, починаючи з молодших розрядів лічильника. Лічильники з крізним перенесенням потребують меншого числа логічних елементів для організації ланцюгів переносу, але поступаються лічильникам з паралельним перенесенням в швидкодії. Їх швидкодія визначається у гіршому разі перемиканням n логічних схем в ланцюгах крізного переносу і одного тригера (n — число розрядів лічильника).

Улічильниках з груповим перенесенням розряди лічильника розбиваються на групи. В межах однієї групи зазвичай організовується паралельний перенос, а між групами — послідовний або наскрізний.

Якщо лічба виконується в канонічній двійковій системі числення (у однорідній позиційній двійковій системі числення з природним порядком ваг), то такий лічильник називається з природним порядком лічби. Коефіцієнт рахунку при цьому може бути

Kлч 2n , але незалежно від його значення лічба виконується від 0 до Kлч.

Якщо рахунок виконується в неканонічних системах (наприклад, символічних, з штучним порядком ваг та ін.), то порядок лічби вважається штучним (довільним).

У лічильниках Kлч 2n і довільним порядком лічби найчастіше застосовуються

схеми з примусовим нарахуванням і з початковим встановленням.

Найбільш простими є схеми лічильників з природним порядком лічби, побудовані на основі тригерів з лічильним входом (Т- і -тригерів).

Узагальнена функціональна схема синхронного лічильника на Т-тригерах приведена на рис. 2.10, де КС — комбінаційна схема, що формує сигнали переносів fi, які надходять на лічильні входи i-x тригерів. В -григгерах лічильні входи організовуються з'єднанням входів J і K. Для отримання T-тригера з синхронного D- тригера слід його інверсний вихід з'єднати з входом D, а як Т-вхід використовувати вхід з D-триггера.

Рис. 2.10. Узагальнена функціональна схема синхронного лічильника на Т-тригерах

Лічильники, виконані у вигляді окремих функціональних вузлів, є у складі багатьох серії мікросхем. Номенклатуру лічильників відрізняє велике різноманіття. Багато які з них мають універсальні властивості і дозволяють керувати коефіцієнтом і напрямом лічби, вводити до початку циклу початкове число, припиняти по команді лічбу, нарощувати число розрядів і тому подібне.

Проте, у ряді випадків, може виникнути необхідність в лічильнику з нетиповими характеристиками. Такі лічильники синтезуються з окремих тригерів і логічних елементів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]