Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабы Дет.Маш. 3 курс.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.34 Mб
Скачать

4.5. Звіт з лабораторної роботи

1. Мета роботи.

2. Кінематична схема редуктора.

3. Розрахунки за п. 4.4. порядку виконання роботи.

4. Результати вимірів і розрахунків занести в таблицю 4.2.

4.6. Контрольні питання

1. Що таке редуктор? Класифікація циліндричних редукторів.

2. Опис і будова циліндричного редуктора.

3. Картерне змащення зубчастих коліс редукторів. Рівень масла. Допоміжні пристрої.

4. Струминне (циркуляційне) змащення. Устаткування.

5. Змащення підшипників.

Література

  1. Гузенков П.Г. Детали машин: учеб. Пособие для студентов втузов. – 3-е изд., перераб.и доп. – М.: Высш. шк., 1982. – С. 205-212.

  2. Решетов Д.Н. Детали машин: учебник для студентов машиностроительных и механических специальностей вузов. – 4-е изд., перераб. и доп. – М.: Машиностроение, 1989. – С. 208-212.

Лабораторна робота №5

ВИВЧЕННЯ ТА ПАСПОРТИЗАЦІЯ ЧЕРВ’ЯЧНОГО РЕДУКТОРА

5.1. Мета роботи

Ознайомитися з конструкцією черв’ячного редуктора, визначити геометричні параметри черв’ячної передачі і потужність яку передає редуктор.

5.2. Устаткування та матеріали

Черв’ячний редуктор, штангенциркуль.

5.3 Теоретична частина

Черв’ячний редуктор слугує для зниження кутової швидкості та збільшення моменту обертання на вихідному валу і використовується для передачі руху між валами, які перехрещуються у просторі.

В одноступінчастих черв’ячних редукторах черв’як може розташовуватися під колесом (рис. 5.1а), над колесом (рис. 5.1б), горизонтально збоку колеса (рис. 5.1в), вертикально збоку колеса (рис. 5.1г).

Рис. 5.1.Кінематичні схеми черв’ячних редукторів:

а – розміщенням черв’яка під колесом;

б – розміщенням черв’яка над колесом;

в – горизонтально збоку колеса;

г – вертикально збоку колеса

Вибір схеми черв’ячного редуктора визначається вимогами компоновки. Черв’ячні редуктори з розміщенням черв’яка під колесом застосовують при , з верхнім – прим/c. У черв’ячних редукторах із боковим розташуванням черв’яка змазування підшипників вертикальних валів виконати важко. Вони застосовуються рідко.

У черв’ячних редукторах для збільшення опору заїданню застосовують більш в’язкі мастила, ніж у зубчастих редукторах. При швидкостях ковзання м/с змазування черв’ячних передач редукторів роблять занурюванням черв'яка в масляну ванну.

Черв’ячні редуктори характеризуються такими недоліками:

  • великими осьовими силами, які виникають у зачепленні;

  • опори черв'яка сприймають значні осьові навантаження;

  • великими силами тертя в зачепленні;

  • робота редуктора характеризується низьким коефіцієнтом корисної дії (0,7…..0,9) та супроводжується значним тепловиділенням.

Для відведення тепла корпуси черв’ячних редукторів виготовляють ребристими, з порівняно великою поверхнею, або застосовують його примусовий обдув (рис. 5.2.а), а інколи і більш складніші системи охолодження, наприклад, в мастило занурюють змійовик, де протікає охолоджуюча рідина (рис. 5.2.б). Застосовують також примусове змащення, при якому мастило від насоса через фільтр і холодильник подається у зону зачеплення (рис. 5.2.в).

Рис. 5.2. Змазування черв’ячних редукторів

Під час роботи редуктора черв’ячне колесо мусить зберігати своє положення незмінно, тому вал колеса найчастіше встановлюють на конічних підшипниках, хоч з розрахунку на ресурс можна було застосувати радіальні однорядні кулькові підшипники. Для виготовлення черв’ячних коліс, з метою зниження можливості заїдання і зменшення зношування, застосовують антифрикційні матеріали та сплави на базі кольорових металів.

До позитивних ознак якості черв’ячного редуктора відносять:

– невеликі (у порівнянні з зубчастими редукторами) габарити при великих передатних числах;

– плавність та безшумність роботи;

– крім того, черв’ячні передачі з однозахідним черв’яком можуть бути виконані самогальмівними, що важливо при роботі деяких типів механізмів та машин (особливо вантажопідйомних).

В найбільш поширених редукторах звичайно застосовують Архімедові черв’яки, які в осьовому перерізі мають профіль рівнобедреної трапеції.

Для одержання мінімальної ваги та розмірів черв’ячних передач параметри черв’ячних редукторів стандартизовані (див. ГОСТ 2144-76).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]