Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

лекції / лекція 1 / 1 дод Зв’язок логістики з іншими дисциплінами

.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
25.6 Кб
Скачать

Зв’язок логістики з іншими дисциплінами

Логістика і маркетинг. Найтісніше логістика пов’язана з маркетингом. На виробничому підприємстві служба маркетингу виконує такі завдання:

- аналізує навколишнє середовище і здійснює ринкові дослідження;

- аналізує споживачів;

- здійснює планування товару, визначає асортиментну спеціалізацію виробництва;

- виконує планування послуг, оптимізує ринкову поведінку для найвигіднішого збуту послуг.

Логістика і планування виробництва. Служба логістики на підприємстві тісно пов’язана також з плануванням виробництва. Це зумовлюється тим, що виробництво залежить від своєчасної доставки сировини, матеріалів, комплектуючих у певній кількості та певної якості. Відповідно служба логістики підприємства, що забезпечує просування наскрізного матеріального потоку (отже, й організує постачання підприємства), повинна братии участь у прийнятті рішень про запуск продукції у виробництво, оскільки саме вона забезпечуватиме виробництво ресурсами. Разом з тим логістика взаємодіє з виробництвом у процесі організації збуту готових виробів. Управляючи матеріальними потоками у процесі реалізації і маючи вичерпну інформацію про ринок збуту, служба логістики, природно, повинна брати участь у формуванні графіків випуску готової продукції.

Істотною функцією служби логістики є доставка сировини і комплектуючих безпосередньо до робочих місць цехів і переміщення виготовленої продукції до місць збереження. Слабкий взаємозв’язок виробництва і логістики при реалізації цієї функції спричинюється до збільшення запасів на різних ділянках, Істотною функцією служби логістики є доставка сировини і комплектуючих безпосередньо до робочих місць цехів і переміщення виготовленої продукції до місць збереження. Слабкий взаємозв’язок виробництва і логістики при реалізації цієї функції спричинюється до збільшення запасів на різних ділянках, додаткового навантаження на виробництво.

Одним з основних показників, що характеризують постачальника і впливають на організацію логістичного процесу загалом, є якість продукції, що постачається. Визначення оптимального рівня якості, а також контроль за його дотриманням становлять спільне завдання служб логістики і планування виробництва.

Логістика і фінанси. Діяльність з управління матеріальними потоками на підприємстві, як правило, пов’язана з великими витратами. Відповідно діяльність служби логістики тісно пов’язана з діяльністю служби фінансів. Наприклад, визначаючи оптимальні обсяги запасів, служба логістики, природно, виходитиме не тільки з економічних розрахунків, а й з реальних фінансових можливостей підприємства. Спільні рішення служб логістики і фінансів приймаються також при закупівлях устаткування для забезпечення логістичних процесів. Спільно здійснюються контроль і управління транспортними, а також складськими витратами.