Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції / лекція 1 / Тема 1.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
364.54 Кб
Скачать

Тема 1. Концепція логістики та логістичного підходу до прийняття управлінських рішень

1. Визначення, поняття, основні завдання та функції логістики.

2. Рівні розвитку логістики.

3. Еволюція концептуальних підходів до логістики.

1.1 Визначення, поняття, основні завдання та функції логістики.

Логістику розглядають у декількох аспектах:

- як науку;

- як функцію управління;

- як господарський процес.

Принципова відмінність логістичного підходу від попередніх полягає в управлінні рухом матеріальних ресурсів: якщо раніше об’єктом управління були масові окремі матеріальні об’єкти, то при логістичному підході основним об’єктом стає потік, тобто множина об’єктів, що сприймаються як ціле.

Рисунок 1.1 – Схема формування матеріалопотоку

У сучасному розумінні логістика - це наука про планування, організацію, управління, контроль та регулювання матеріальних та інформаційних потоків у просторі і часі від їх першоджерела до кінцевого споживача.

Як господарська діяльність, логістика – це процес управління рухом і зберіганням сировини, компонентів і готової продукції в господарському обороті з моменту сплати грошових коштів постачальникам до моменту отримання оплати за доставку готової продукції споживачу.

Розглянемо процес управління матеріальним потоком на прикладі струменя води, що тече з крана. Управляти цим потоком можна за допомогою різних дій - закривши або відкривши кран, додавши гарячу або холодну воду. Можна перемкнути кран змішувача на душ, а можна за допомогою гнучкого шланга направити потік води у будь-яку сторону. В результаті перерахованих дій змінюються інтенсивність потоку, його напрям: міняється якісна характеристика, температура, при розпиленні струменя через душову сітку змінюється структура.

Незважаючи на різноманіття матеріальних потоків, що циркулюють в економічних системах, управління ними, в принципі, аналогічно управлінню струменем води:

- «Відкрили кран» - від постачальника до покупця пішов товар;

- «Відкрили кран» більше - посилили поставки;

- «Закрили кран» - припинили поставку.

Можна змінити адресата - потік піде іншим шляхом, можна змінити якісний склад потоку, помінявши асортимент товарів, що поставляються і т. д.

Незважаючи на певну подібність розглянутих об'єктів, управління матеріальними потоками в економічних системах, звичайно ж, набагато складніше.

Ускладнення виробництва та загострення конкуренції в сучасних економічних умовах вимагають більш чіткого взаємозв’язку логістики із стратегічними цілями фірм, а також активізації ролі логістики у підвищенні гнучкості фірм, їх здатності швидко реагувати на ринкові зміни. Логістика зорієнтована на використання синергічних залежностей та ефектів, передбачає оптимізацію роботи системи, спрямована на мінімізацію сукупних витрат у процесі руху матеріальних та інформаційних ресурсів, починаючи з вибору постачальника і закінчуючи доставкою та післяпродажним обслуговуванням.

У зв’язку з цим предметом логістики є логістичні процеси, пов’язані зі зміною параметрів розміщення, часу, форми матеріальних і супроводжуючих їх потоків на підприємствах.

Об’єктом вивчення логістики як науки і управління логістики як сфери підприємництва є система матеріальних, фінансових, інформаційних та інших потоків.

До логістичних потоків відносяться: матеріальні, сервісні, фінансові та інформаційні потоки.

Під матеріальним потоком розуміють сукупність сировини, матеріалів, напівфабрикатів, які у вигляді предметів праці надходять від постачальників до виробничих підрозділів і, перетворюючись там на готові продукти праці, через канали розподілу доводяться до споживачів.

Матеріальним потоком також називають рух вантажів, деталей, товарно-матеріальних цінностей і т.д., що розглядається в процесі застосування до них різних логістичних операцій та віднесення до часового інтервалу. Розглядаючи з цих позицій матеріальний потік визначається необхідність кількісної оцінки його за допомогою двох взаємопов’язаних показників: фізичного обсягу та інтервалу часу (тонн/рік, м /міс).

Основними характеристиками матеріального потоку на промисловому підприємстві є:

циклічність — надходження матеріальних ресурсів, їх переміщення до цеху, усередині цеху, між цехами, потім у формі готових виробів за межі підприємства до сфери їх реалізації та споживання і знову все спочатку;

взаємозалежність — матеріальні ресурси пов’язані у єдиному технологічному процесі, а витрати на них економічно залежні, що зумовлює вплив одних видів логістичної діяльності на інші, тому спроби невиправданого зниження окремих витрат можуть призвести до більш високих загальних витрат;

неперервність — протягом усього технологічного конвеєра продуктозабезпечення кожний із учасників повинен виконувати свої обов’язки і постачати споживача вчасно.

Матеріальні потоки поділяють за різними класифікаційними ознаками: