Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ПРАВО (лекции) / ТЕМА 5. СУДОВ ТА ПРАВООХОРОНН ОРГАНИ УКРАпНИ

.pdf
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
329.29 Кб
Скачать

виконання своїх обов’язків відповідно до кримінального процесуального законодавства у процесі дізнання та досудового слідства;

здійснення представництва в суді, інших державних органах, перед громадянами та іншими юридичними особами.

Нотаріат в Україні – це система органів і посадових осіб, на які покладено обов’язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені законодавством, з метою надання їм юридичної вірогідності.

Основним нормативно-правовим актом, який визначає порядок організації та діяльності нотаріату є Закон України “Про нотаріат” від 02.09.93.

Розрізняються такі форми нотаріальної діяльності:

діяльність нотаріусів у складі державних нотаріальних контор;

діяльність нотаріусів у складі державних нотаріальних архівів;

діяльність нотаріусів, що займаються приватною нотаріальною практикою. Документи, оформлені державними і приватними нотаріусами, мають однакову

юридичну силу.

Нотаріусом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту (університет, академія, інститут) і пройшов стажування протягом шести місяців в державній нотаріальній конторі або в нотаріуса, що займається приватною нотаріальною практикою, склав кваліфікаційний іспит та одержав свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю. Не може бути нотаріусом особа, яка має судимість. Нотаріус не може перебувати в штаті інших державних, приватних та громадських підприємств і організацій, займатися підприємницькою і посередницькою діяльністю, а також виконувати іншу оплачувану роботу, крім викладацької і наукової у вільний від роботи час.