Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
62
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
413.18 Кб
Скачать

1. Вступ

Військові дороги у мирний час будують для забезпечення бойової підготовки і бойового чергування військ, під’їзду до військових об’єктів, а також для забезпечення бойового розгортання військ.

Будівництво військових доріг проводять за утвердженими проектами і кошторисами. До складу проекту входять такі документи: план траси; поздовжній профіль; типові поперечні профілі земляного полотна і дорожнього одягу; креслення штучних споруд; технологічні схеми (карти) і графік організації робіт; кошториси. Виконані інженерні розрахунки и обґрунтування включають в пояснювальну записку.

При розробці проекту військової дороги може бути застосований прискорений метод проектування зі скороченим обсягом проектно-кошторисної документації на підставі широкого використання типових рішень і часткового суміщення проектування з вишукуваннями.

На основі вимог керівних документів з організації навчального процесу і навчальної програми з дисципліни “Військова інженерна підготовка” студенти повинні вміти складати спрощений поздовжній профіль ділянки проектованої дороги з визначенням обсягу земляних робіт. У зв’язку з цим передбачено виконання домашнього завдання.

Домашнє завдання має за мету:

  • закріпити теоретичні знання студентів;

  • надати студентам навички самостійного проектування ділянки дороги в поздовжньому і поперечному профілях з підрахуванням обсягів земляних робіт;

  • удосконалити самостійність студентів в роботі з навчальною, нормативною та довідковою літературою;

  • виховати у студентів уважність, ретельність, акуратність при виконанні графічних і розрахункових документів.

Домашнє завдання виконується кожним студентом за індивідуальними вихідними даними (додаток), що включає топографічну карту з указаними на ній початковим (точка А) та кінцевим (точка Б) пунктами траси дороги.

Під час виконання домашнього завдання студенти розробляють:

  • спрощений поздовжній профіль ділянки дороги;

  • конструкції земляного полотна для усіх характерних ділянок;

  • пояснювальну записку з розрахунками і обґрунтуваннями.

Спрощений поздовжній профіль ділянки проектованої дороги виконують на аркуші міліметрового паперу.

В години самостійної підготовки, що передують домашньому завданню, студенти на міліметровому папері викреслюють сітку для складання спрощеного поздовжнього профілю. На аркушах пісного паперу формату А4 розробляють таблиці:

Таблиця 1. Визначення фактичних (чорних) відміток і відстаней;

Таблиця 2. Визначення ухилів місцевості;

Таблиця 3. Визначення проектних (червоних) відміток;

Таблиця 4. Визначення додаткових фактичних (чорних) відміток;

Таблиця 5. Визначення робочих відміток;

Таблиця 6. Відомість земляних робіт.

Поздовжній профіль дороги креслять на міліметровому папері олівцем. Для нанесення проектної лінії, проектних і робочих відміток використовується олівець червоного кольору.

Конструкції земляного полотна приймають типовими, але з прив’язкою їх до конкретних пікетних і плюсових точок місцевості. Конструкції земляного полотна накреслюють з правого боку від поздовжнього профілю дороги в масштабі І:І00.

Пояснювальну записку оформлюють під час проектування по мірі розробки окремих розділів домашнього завдання. До неї включають інженерні розрахунки і обґрунтування з пояснюючими ілюстраціями. Матеріали з навчальної літератури не надаються, за необхідності робляться посилання на них. Орієнтовний обсяг пояснювальної записки складає 5 – 10 сторінок пісного паперу формату А4 з полями 20 мм.

Усі документи домашнього завдання мають бути оформлені згідно з вимогами системи проектної документації в будівництві (СПДБ).

Домашнє завдання може бути оформлене з використанням комп’ютерної техніки.

Для перевірки викладачу надаються:

- спрощений поздовжній профіль ділянки проектованої дороги;

- креслення конструкцій земляного полотна для характерних ділянок дороги;

- пояснювальна записка.