Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЛИНОВ КУРС РОБ ОПВРЛ НАУ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

Додаток г вступ

Актуальність дослідження зумовлена постійним зростанням потреби у ефективному професійно–психологічному відбору персоналу, у новому баченні щодо правильної оцінки кандидатів. Ми говоримо про те, що кандидати у нас є, головне — не помилитися при виборі і узяти кращого, а потім грамотно побудувати систему ситуативного керівництва.

Зараз майже нікого не потрібно переконувати в тому, що «правильні» люди, мотивовані, навчені, такі, що володіють необхідними для даної роботи і даної організації компетенціями, в дуже великої мері визначають успіх бізнесу. Майже не залишилося монопольних ринків, будь-яке «ноу-хау» швидко підхоплюють конкуренти, тому, як правило, тепер перемагає той, у кого краща команда.

Останнім часом все частіше з'являються статті про те, що при оцінці інвестиційних ризиків і при визначенні ринкової вартості компанії аналізується команда: у ряді випадків — лише топ-менеджери, у ряді випадків — команда повністю.

Розгляду питань професійно-психологічного відбору присвятили свій час українські вчені сучасності, такі як М.С. Корольчук, М.В. Макаренко та інші вчені. Вони є розробниками теорії та практики професійно-психологічного, професійно–фізіологічного відбору, працездатності людини, розробниками інноваційних методик, спеціалізованих апаратних комплексів.

Об’єктом нашого дослідження є професійно-психологічний відбір кандидатів на посади, визначення технологій встановлення ефективності відбору та адаптацію персоналу ще на початкових стадіях, як вірно оцінити кандидата тощо.

Предметом роботи є особливості проведення професійно-психологічного відбору персоналу сучасного підприємства.

Гіпотеза дослідження: від адекватності технології відбору персоналу залежить відбір найкращих кандидатів на вакантні посади і відповідно успішність роботи підприємства.

Мета роботи полягає у розгляді методів оцінки кандидатів під час проведення професійно–психологічного відбору, оцінки на предмет їх ефективності.

3Авдання наукового дослідження.

1. Проаналізувати літературні джерела щодо теми та питань, які розглядаються в наукової роботи.

2. Встановити та розглянути структури та етапи процесів професійно-психологічного відбору персоналу, методів та методик, які можуть впливати на ефективність цих процесів та особливостей, які необхідні для досягнення належних результатів.

3. Визначити психологічні особливості досягнення належних результатів в умовах проведення професійно-психологічного відбору персоналу сучасного підприємства.

4. Надати методичні рекомендації щодо організації та проведення професійно-психологічного відбору.

Методи дослідження. Вирішення завдань здійснювалося за допомогою теоретичного аналізу і узагальнення психологічної літератури, опитування (анкетування) респондентів, контент-аналізу, використовувався метод експертної оцінки. Для обрахунку інформаційного масиву використовувався пакет статистичної обробки даних «Statistika for Windows».

Наукова новизна одержаних результатів.

Дослідження обраної теми є однією із спроб комплексного вивчення ефективності методів професійно–психологічного відбору.

Практичне значення одержаних результатів полягає в поглибленому вивченні ефективності методів професійно–психологічного відбору, опрацюванні емпіричного матеріалу; теоретичні засади можуть бути використані для підготовки відповідних спецкурсів і спецсемінарів у вищих навчальних закладах. Результати, що отримані у процесі дослідження, можуть знайти прикладне застосування в галузі бізнесу, допоможуть обрати адекватні підходи до побудови процесу досліджень, для цілеспрямованого формування пакету найбільш адекватних методів і методик досліджень.

Апробація основних положень і висновків дослідження здійснювалась таким чином: виступ «Особливості проведення професійно–психологічного відбору» був здійснений на Міжнародній науково-практичній конференції «Особистість у сучасних суспільних процесах України» (Національний авіаційний університет, Гуманітарний Інститут).

Публікації.

1. Особливості організації проведення психологічного тренінгу. Вісник. Збірник наукових статей Національного авіаційного університету. Серія : Психологічні науки. Випуск 12. – К. : НАУ, 2012. – С. 9-23.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]