Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізика(готові лабораторні роботи) / yo-yo / Лабораторна робота №30.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Висновок :

Я вивчив магнітні властивості феромагнетиків на основі притаманного їм явища гістерезісу з допомогою осцилографа, застосовуючи при цьому конденсатор, магазин опорів, реостат, тороїд з осердям з феромагнетика, провідники.

Спосіб має переваги в тому, що при його проведенні застосовується не дефіцитне обладнання, прилади та матеріали.

Контрольні запитання

  1. Як класифікуються магнетики?

  2. Що таке явище магнітного гістерезісу?

  3. Якими величинами характеризується магнітні властивості феромагнетика?

  4. Чому значення для феромагнетиків велике?

  5. Що таке доменна структура феромагнетика?

Відповіді

1). По реакції на зовнішнє магнітне поле всі речовини класифікують на три основні групи: парамагнетики, діамагнетики, феромагнетики. До діамагнетиків відносяться речовини, в яких величина відносної магнітної проникності декілька менше одиниці. Діамагнетизм властивий всім матеріалам.

До парамагнетиків відносяться речовини, в яких магнітна сприйнятливість позитивна і відповідно відносна магнітна проникність незначно більше одиниці.

Феромагнетики – це матеріали, які мають значний власний магнітний момент атомів, їхня магнітна проникність набагато більша одиниці і досягає сотень і тисяч відносних одиниць.

2). Для феромагнітних матеріалів характерний магнітний гістерезіс. Під явищем гістерезісу в загальному фізичному змісті варто розуміти процеси запізнювання зміни однієї фізичної величини при варіації іншої. Стосовно до феромагнетиків мається на увазі запізнювання зміни магнітного поля в речовині при зміні напруженості зовнішнього магнітного поля.

3). Феромагнетики, крім можливості сильно намагнічуватися, мають й інші властиіості. По мірі зростання й намагнічування спочатку зросте швидко, потім повільно й накінець доходить до так названого магнітного насичення. Головна особливість феромагнетика – не тільки велике значення , але й залешністьвід. Характерна особливість є також в тім, що для них залежністьотвизначає передісторієй намагнічування феромагнетика. Це явище отримало назву магнітного гістерезису.

При дії на феромагнетик перемінного магнітного поля намагніченність зміниться в співвідношенні з кривою, яка позначається петлею гістерезиса.

Різні феромагнетики дають різні гістерезісні петлі. Феромагнетики з малою коерцитивною силою позначається м’якшими, з великою коерцитивною силою – жорсткими. Величини,, івизначають прилежність феромагнетиків для тих чи інших практичних цілей. Жорсткі феромагнетики використовуються для виготовлення постйних магнитів, а деякі – для виготовлення сердечників та трансформаторів.

Для кожного феромагнетика мається своя температура, позначається точкою Кюрі, при якій він губить свої магнітні властивості.

Процес намагнічування супроводжується зміною його лінійних розмірів і об’єму. Ці явища отримали назву магнітострикції.

4). Відносна магнітна проникністьферомагнетика спочатку швидко зростає із збільшенням, досягає максимуму і потім спадає, прямуючи до одиниці при сильних намагнічуючих полях. Це пов’язано з тим, що. Тому приіз зростанням і відношення, а.

5). З вивченних механічних явищ випливає, що відповідальним за магнітні властивості феромагнетиків є власні магнітні моменти електронів. За визначених умов у кристалах можуть виникати сили, які примушують магнітні моменти електронів вишукуватись паралельно один одному. В результаті вони виписують області спонтанного намагнічення, якіе також позначається доменами. В межах кожного домена феромагнетик спонтанно намагнічений до насичення і має визначений магнітний момент. Напрямок цих моментів для різних доменів різний. Домени мають розміри порядку мкм.