Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pract_Fin P / 7_Kap vklad.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
294.4 Кб
Скачать

Розділ 7 Капітальні вкладення

Підвищення ефективності використання основних фондів підприємств є одним з основних питань у період переходу до ринкових відносин. Від вирішення цієї проблеми залежить фінансовий стан підприємства, конкурентноспроможність його продукції на ринку.

Основні фонди – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Виробничі основні фонди є частиною основних фондів, яка бере участь у процесі виробництва тривалий час, зберігаючи при цьому натуральну форму.

Невиробничі основні фонди – це житлові будинки та інші об’єкти соціально-культурного та побутового обслуговування, які знаходяться на балансі підприємства.

Відтворення основних виробничих фондів – це процес безперервного їх поновлення. Розрізняють просте та розширене відтворення.

Просте відтворення основних фондів здійснюється в тому самому обсязі, коли відбувається заміна окремих зношених частин основних фондів, або заміна старого устаткування на аналогічне, тобто тоді, коли постійно відновлюється попередня виробнича потужність.

Розширене відтворення передбачає кількісне та якісне збільшення діючих основних фондів, які забезпечують вищий рівень продуктивності устаткування.

У процесі виробництва основні фонди зношуються фізично і старіють морально. Ступінь фізичного зносу основних фондів визначається в процесі нарахування амортизації. Показники стану та ефективності використання основних фондів можна об’єднати в три групи: 1) забезпечення підприємства основними фондами; 2) стан основних фондів; 3) ефективність використання основних фондів.

Капітальні вкладення – це витрати на створення нових, реконструкцію і технічне переозброєння діючих основних фондів. За допомогою капітальних вкладень здійснюється як просте, так і розширене відтворення основних фондів.

Вправа 7.1

Завдання 7.1. Дайте визначення основним фондам. Що таке виробничі і невиробничі основні фонди?

Завдання 7.2. Продовжіть нижченаведену схему (рис. 7.2.1).

Завдання 7.3. Що представляє собою первісна, відновлювальна і залишкова вартість основних фондів?

Завдання 7.4. Як Ви розумієте вислів: “Фінансовий стан підприємств більшою мірою залежить від якісного стану і динаміки зростання основних виробничих фондів”?

Завдання 7.5. Охарактеризуйте структуру оборотних активів, представлений на рис. 7.5.1.

Завдання 7.6. Що розуміється під строком корисного використання позаоборотного активу? Від чого він залежить?

Рис. 7.2.1. Класифікація основних фондів

Завдання 7.7. Які основні фактори впливають на структуру основних виробничих фондів підприємств? За рахунок чого можна поліпшити структуру основних виробничих фондів?

Рис. 7.5.1. Структура позаоборотних активів

Завдання 7.8. Що таке просте і розширене відтворення основних фондів? Якими ознаками характеризується процес відтворення?

Завдання 7.9. Які стадії проходить кругообіг основних виробничих фондів в процесі господарської діяльності?

Завдання 7.10. У яких двох формах здійснюється просте відтворення основних фондів?

Завдання 7.11. Що є джерелом фінансування заміни зношених основних фондів у простому і розширеному відтворенні?

Завдання 7.12. Дайте визначення амортизації. Які методи нарахування амортизації основних фондів Вам відомі? Навести приклади.

Завдання 7.13. Продовжити нижченаведену схему. Поясність економічний зміст наведених показників (рис. 7.13.1).

Завдання 7.14.

Вихідні дані. Випуск товарної продукції за рік становить 456800 грн., вартість основних виробничих фондів – 216800 грн.

Необхідно. Знайти фондомісткість і фондовіддачу.

Методичні вказівки. Фондовіддача – найбільш загальний показник, який характеризує ефективність використання основних фондів. Він розраховується за формулою:

, де

Фв – фондовіддача основних фондів;

Вп – вартість виробленої продукції за звітний період;

Фк – балансова вартість основних фондів на кінець звітного періоду.

Фондомісткість – величина, зворотна до фондовіддачі.

Рис. 7.13.1.

Завдання 7.15.

Вихідні дані. Вартість ОВФ на початок року 135600 грн., а кількість працюючих на підприємстві – 482 особи. На кінець року – відповідно 162000 грн. і 420 осіб.

Необхідно. Знайти фондоозброєність на початок і кінець року. Чи позитивним фактором є збільшення рівня фондоозброєності? Довести.

Методичні вказівки. Забезпеченість підприємства основними виробничими фондами визначається рівнем фондоозброєності праці. Її розраховують як відношення вартості основних виробничих фондів до кількості працюючих на підприємстві.

Завдання 7.16.

Вихідні дані. Балансова вартість ОВФ на початок звітного року складає 860000 грн., а залишкова вартість на кінець звітного року 465000 грн. Вартість виробленої товарної продукції у звітному році склала 1200000 грн. Кількість працівників у звітному році складає 560 осіб. Загальна вартість майна підприємства складає 3658000 грн.

Необхідно. Розрахувати наступні показники

а) фондоємність;

б) фондоозброєність;

в) коефіцієнт реальної вартості ОФ у майні підприємства;

г) коефіцієнт зносу ОВФ;

д) коефіцієнт придатності ОВФ;

е) фондовіддачу.

Завдання 7.17. Охарактеризуйте відомі Вам види зносу ОФ. Від яких факторів вони залежать? Дайте визначення амортизації ОФ.

Завдання 7.18. Що таке капітальні вкладення? Як здійснюється розрахунок їх розміру на підприємстві?

Завдання 7.19. Чи тотожні поняття “інвестиції” і “капітальні вкладення”? Які види інвестицій розрізняють в умовах ринкової економіки?

Соседние файлы в папке Pract_Fin P