Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pract_Fin P / 9_Fin San.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
222.21 Кб
Скачать

Розділ 9

Фінансова санація та банкрутство підприємств

Банкрутство – визнана арбітражним судом нездатність боржника відновити свою платоспроможність і задовольнити визнані судом вимоги кредиторів, не інакше як шляхом застосування ліквідаційної процедури.

Умови і показник відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури визначаються Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 30.06.2000 р.

Банкрутство  –  складний процес, який може бути охарактеризований з різних боків: юридичного, управлінського, організаційного, фінансового, обліково-аналітичного. Власне, процедура банкрутства є кінцевою стадією невдалого функціонування підприємства.

Завдання студента при вивченні цієї теми – усвідомити причини і наслідки банкрутства, навчитися уникати банкрутства, розробляти антикризову програму на підприємстві, формулювати і пояснювати економічний зміст, види та процедуру фінансової санації.

Вправа 9.1

Економічний зміст та порядок проведення фінансової санації

Завдання 9.1.1. Відомий вітчизняний економіст І.А. Бланк ототожнює санацію із заходами щодо залучення зовнішньої фінансової допомоги, спрямованим на запобігання оголошення підприємства-боржника банкрутом та ліквідації. Чи згодні Ви з цією думкою?

Завдання 9.1.2. Розкрийте економічну сутність фінансової санації підприємства.

Завдання 9.1.3. Яке, на Вашу думку, із визначень банкрутства і санації є найбільш точним? Поясніть.

Автор

Визначення

1. Бланк І.А.

Санація – заходи щодо залучення зовнішньої фінансової допомоги, спрямовані на запобігання оголошення підприємства-боржника банкрутом та його ліквідації

2. Здравомислов Н., Бекенферде Б., Гелінг М.

Санація  –  це комплекс послідовних взаємопов’язаних заходів фінансово-економічного, виробничо-технічного, організаційного, соціального характеру, спрямованих на виведення суб’єкта господарювання з кризи і відновлення або досягнення його прибутковості або конкурентноспроможності підприємства в довгостроковому періоді.

3. Круш З.А.,

Перекрестова Л.В.

Під банкрутством підприємства розуміють нездатність задовольнити вимоги кредиторів по оплаті товарів, включаючи нездатність забезпечити обов’язкові платежі до бюджету і позабюджетних фондів.

4. Шеремет А., Сайфулін Р.

Під банкрутством підприємства розуміють його неспроможність фінансувати оперативну діяльність і погасити термінові зобов’язання.

5. Павлова Л.

Банкрутство – невід’ємна частина конкурентного ринкового середовища.

6. Белолипецький В.Г.

Банкрутство фірми – це стан, коли реальна ринкова вартість активів фірми нижча, ніж сума її зобов’язань.

7. Брігхем Є.Ф.

Банкрутство починається фактично тоді, коли фірма не здатна своєчасно відповідати по своїх боргових зобов’язаннях, або коли заплановані готівкові потоки фірми показують, що вона найближчим часом буде не здатна здійснювати сплати.

Завдання 9.1.4. Дати визначення наступним поняттям: банкрутство, санація, ліквідаційна комісія, неплатоспроможність підприємства, примусова і добровільна ліквідація підприємства, санаційний аудит, фіктивне банкрутство.

Завдання 9.1.5.Поясніть, якими шляхами може відбуватись фінансова санація.

Завдання 9.1.6. Що є метою проведення фінансової санації? Які фактори впливають на методи її проведення?

Завдання 9.1.7.В яких випадках приймають рішення про проведення санації?

Завдання 9.1.8. Поясність класичну модель санації (рис. 9.1.1).

Завдання 9.1.9.Практика показує, що успішна фінансово-господарська діяльність підприємства залежить приблизно на 70 % від стратегічної спрямованості, на 20 % – від ефективності оперативного управління і на 10 % – від якості виконання поточних завдань. На підставі цієї інформації зробіть висновок, які фактори забезпечують загальний успіх санації.

Завдання 9.1.10. Хто розробляє проект фінансового оздоровлення підприємства?

Завдання 9.1.11. Які складові розділи проекту санації? Дайте їм докладну характеристику.

Завдання 9.1.12. В якому випадку можна стверджувати, що мети санації досягнуто? Як розрахувати ефективність фінансової санації?

Рис. 9.1.1. Класична модель санації

Соседние файлы в папке Pract_Fin P