Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zahust / Zahust.ppt
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Дипломна робота

на тему:

“Розробка пристрою для вимірювання акустичного шуму”

Розробник: студентка групи РА-14 Осипенко І.В.

Керівник:

Рецензент:

Зміст

Анотація

Реферат

Вступ

1.Аналітичний огляд літературних джерел

2.Технічне завдання

3.Обгрунтування принципів побудови вимірювача шуму

4.Розробка структурної схеми приладу

5.Розробка функціональної схеми приладу

6.Розробка принципової електричної схеми приладу

7.Конструкторська частина

Висновки Список використаної літератури

Додаток А. Схема електрична принципова Додаток Б. Перелік елементів

Людина живе в середовищі, фактор шуму якої грає не останню роль у його житті. Дослідженнями доведено, що під впливом шуму, навіть помірної інтенсивності, погіршується працездатність, особливо при розумовій праці. Негативний вплив шуму тим сильніше, чим вище його тональність, тривалість впливу й неоднорідність спектрального складу в результаті імпульсних складових й окремих включень чистого тону.

Тривалий вплив сильного шуму з рівнем від 90 дБ і вище може викликати в людини порушення слуху, розлад нервової системи й сприяти захворюванням серцево-судинної системи. В останні роки з'явився навіть спеціальний термін «шумова хвороба».

Боротьба з усіма видами шумів - виробничими, вуличними, побутовими - представляє одну з найважливіших обов'язків органів санітарної інспекції й служби охорони праці на підприємствах. Виробництва, рівень шуму яких перевищує припустимі норми, віднесені до категорії шкідливих.

Мета роботи – розробка універсального приладу для контролю акустичного оточення, що працює в автономному переносному режимі, повинен бути дешевший за аналоги і мати простий інтерфейс користувача з метою можливості швидкого навчання роботи з ним.

1. Аналітичний огляд літературних джерел

1.1Аналіз характеристик типових вимірювачів шуму

1.2Основні параметри шуму

1.3Основні типи звукових полів у практиці вимірювання шуму

1.4Датчики шуму

1.5Основні методи і засоби обробки акустичних сигналів

1.6 Застосування частотної корекції

1.1 Аналіз характеристик типових вимірювачів шуму

Шум машин може вимірюватися різними приладами. З декількох послідовно з'єднаних приладів утворюється так званий вимірювальний тракт. Залежно від умов проведення вимірів, способу реєстрації одержуваних результатів і інших обставин кількість приладів, що входять у вимірювальний тракт, може змінюватися в широких межах. У найбільш загальному виді застосовувані на практиці тракти для виміру шуму представлені на рис. 1.1.

Рис. 1.1 – Блок-схема універсального вимірювального тракту

1.1 Аналіз характеристик типових вимірювачів шуму

Вимоги до сучасних вимірювачів шуму

На сьогоднішній день існує велика кількість приладів, що служать для вимірювання рівня шуму й проведення його спектрального аналізу. Найчастіше ці прилади являють собою складні дорогі програмно-апаратні комплекси, що відрізняються високою точністю й надійністю.

Зовнішній вигляд вимірювачів шум

1.1 Аналіз характеристик типових вимірювачів шуму

До сучасних шумомірів в комплекті постачається також програмне забезпечення. Характеристики аналізатора можна змінити шляхом заміни пакета програмного забезпечення. Опції програмного продуктів, забезпечуючи автоматичну вибірку подій, запис даних, дозволяють розширити можливості системи. Шумомір можна підключати до персонального комп'ютера та до цифрового магнітофону для запису звуку, так само можна використовувати модем при роботі з аналізатором. Сполучення потужних апаратних засобів і програмного забезпечення перетворює аналізатор у потужний прилад, що дозволяє вирішувати всі питання, виникаючі при дослідженні звукових сигналів. Крім того вибираючи те або інше програмне забезпечення, користувач може розширити можливості системи. Програмне забезпечення поставляється завантаженим на карти пам'яті.

1.2 Основні параметри шуму

Найбільш важливими параметрами шуму є

звуковий тиск, інтенсивність звуку та звукова потужність.

Звуковий тиск — це різниця між миттєвим значенням повного тиску і статичним тиском у даній точці. Він характеризує зміну густини середовища в напрямі поширення коливань. Кількісною оцінкою звукового тиску є середньоквадратичне значення:

де Т — час вимірювання; р(t) — миттєве значення звукового тиску.

1.2 Основні параметри шуму

Звуковою потужністю називають потужність звуку, який випромінюється джерелом в усіх напрямах простору, що оточує джерело.

Інтенсивність звуку характеризує швидкість потоку звукової енергії в певній точці звукового поля. Рівень інтенсивності звука LI, дБ, визначають відносно

порогового значення I0 = 10-12 Вт/м2 за формулою: