Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-03-2013_13-26-50 / 4_Obor koshty_.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
249.34 Кб
Скачать

Таблиця 4.8 Методика розрахунку сталих пасивів

Вид сталого пасиву

Методика розрахунку

1. Мінімальна заборгованість по заробітній платі з відрахуваннями на соціальні заходи

Визначається як добуток одноденного фонду заробітної плати на кількість днів з початку місяця до дня планової виплати зарплати. При цьому одноденний фонд заробітної плати розраховується шляхом ділення фонду заробітної плати в звітному періоді на кількість днів в даному періоді

2. Мінімальна заборгованість по резерву майбутніх платежів

Приймається в розмірі фактичного залишку за попередній період, скоригованого на зміну фонду заробітної плати в плановому періоді в порівнянні з фондом заробітної плати за минулий звітний період (в %). Потім одержану величину множать на фактичний мінімальний залишок резерву майбутніх платежів за минулий період та отримують розмір резерву майбутніх платежів на плановий період

3. Мінімальна заборгованість бюджету і позабюджетним фондам

Визначається, виходячи з кінця розрахункового періоду, за який відбуваються платежі, і конкретних строків сплати

4. Мінімальна заборгованість кредиторам по оплаті продукції

Визначається відповідно до програми виробництва, умов здачі продукції і порядку розрахунків

Недостача власних оборотних активів виникає у випадку, коли величина діючого нормативу перевищує суму власних оборотних активів. Це є, як правило, результатом недоодержання запланованого прибутку чи нераціонального його використання. Ця недостача покривається за рахунок виключно засобів самого підприємства. Передусім на покриття недостачі спрямовується частина чистого прибутку, що залишився в розпорядженні підприємства.

В сучасних умовах в джерелах формування оборотних активів все більш важливого значення набувають позикові кошти. Позикові кошти, основну форму яких представляють короткострокові кредити банку, покривають тимчасову додаткову потребу підприємства в засобах. Залучення позикових коштів обумовлено характером виробництва, складними розрахунково-платіжними відносинами, які виникли при переході до ринкової економіки, необхідністю поповнення недостачі власних оборотних активів та іншими об’єктивними причинами.

Позикові засоби у вигляді кредитів використовуються більш ефективно, ніж власні оборотні активи, тому що здійснюють більш швидкий кругообіг, мають цільове призначення, видаються на обумовлений термін та супроводжуються стягненням банківського відсотку.

Ці причини примушують підприємство постійно слідкувати за рухом позикових засобів і результативністю їх використання.

Позикові кошти залучаються не лише у формі короткострокового кредиту банку, а також інших залучених коштів, тобто залишків фондів і резервів самого підприємства, які тимчасово не використовуються за цільовим призначенням.

В обігу підприємства, крім банківських кредитів і кредиторської заборгованості, можуть знаходитись інші залучені кошти. До цієї групи коштів належить резерв майбутніх платежів тощо. Всі ці фонди і резерви підприємства у встановлені строки використовуються за цільовим призначенням. Залучатись до обігу в якості джерел покриття оборотних активів можуть лише залишки цих фондів на період часу, що передує їх цільовому використанню.

Правильне співвідношення між власними, позиковими і залученими джерелами формування оборотних активів відіграє важливу роль у зміцненні фінансового стану підприємства.

Соседние файлы в папке 11-03-2013_13-26-50