Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
F-NANSOVIJ_MENEDZhMENT.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
22.98 Кб
Скачать

6. Ек. Суть і принципи фор-ня кап. П-ва.

Кап. п-ва х-є заг. вартість засобів у грош., матер. і немат. формах, які інвестовані у фор-я його активу. Х-ки: ♣є осн. фактором в-ва, ♣х-є фін. рес. п-ва, які приносять доход, ♣є гол. джерелом фор-я добробуту його власників, ♣є гол. вимірником його ринк. вартості, ♣динаміка кап. п-ва є найважлив. барометром рівня ефект-ті його госп. діяль.

Стадії процесу обороту кап.: 1)кап. у грош. формі інв-ся в операц. активи, переходячи у в-чу форму, 2)кап. переходить у товарну форму в процесі в-ва прод-ї, 3)при реаліз-ї товар переходить у грош. форму.

Осн. мета фор-ня кап. – задоволення потреби у придбанні необхідних видів активів і оптимізація його структури з позицій забезпеч умов його викор-я. Принципи: 1)врах-ня перспектив у розвитку госп. діяль.; 2)забезпеч. відповідності об’єму залуч. кап. об’ємам формує мого кап. п-ва; 3)забезпеч. оптимальності структури кап. з позицій ефек-ті його ф-ня. Структура кап. – співвіднош. власних і залуч. засобів, які викор-ся п-ом в процесі госп. діяль. Особливості власного кап.: ♣простота залучення, ♣більш висока властивість генерування П в усіх сферах діяль., ♣забезпеч. фін. стійкості розвитку п-ва. його платоспром. у довго строк. пер-ді, зниження банкрутства. Недоліки: ♣обмеженість об’єму залучення, ♣висока вартість у порівнянні хз альтернат., ♣невикористовувана можливість приросту рентаб. власн. кап. за рах-к залуч., позиков.

Особливості позикового кап.: ♠широкі можливості залучення, ♠забезпеч. росту фін. потенціалу п-ва при необхідності суттєвого його розшир. активів і збільшення темпів росту його діяль., ♠низька вартість у порівнянні з власним, ♠притаманна властивість генерувати приріст фін. рентаб. Недоліки: ♠викор-я цього кап. генерує найбільш небезпечні фін. ризики госп. діяль., ♠активи, сфор-ні за рах-к позиков. кап., генерують < норму П, яка з↓ на ∑ виплаченого позикового %, ♠висока залежність вартості кап. від коливань кон’юнктури фін. ринку; ♠складність процедури залучення. 4)забезпеч. мінімізації затрат щодо фор-я кап. з різних джерел; 5)забезпеч. високо ефект-го викор-я кап. в процесі його госп. діяль. шляхом максимізації показника рентаб. власного кап.

7. Вартість кап. І принципи її оцінки.

Вартість кап. – ціна, яку п-во платить за його залуч-я з різних джерел. Вартість кап.: 1)служить мірою прибутковості операц. діяль., 2)викор-ся як критеріальний в процесі здійсн. реаль. фін-ня, 3)служить базовим показником фор-ня ефек-ті фін. інв-ня, 4)виступає критерієм прийняття упр. рішень відносно придбання у власність в-чих засобів або лізингу, 5)ВК в розрізі окремих ел-в викор-я структурою кап. на основі механізму фін. лівериджу, 6)рівень вартості кап. п-ва є найважлив. вимірником рівня вартості цього п-ва, 7)є критерієм оцінки і фор-ня відповідного типу політики фін-я п-ом своїх активів.

8. Фор-ня сис. Орг-го забезпеч. На основі центрів відповід.

Центр відпов. – структур. підрозділ п-ва, який контролює ті чи ін. аспекти фін. діяль, а його кер-к приймає упр. рішення та несе відпов. за викон-я план. фін. показників: центр В, центр дох., центр П, центр інвестиц. Етапи: 1)дослідження особливостей структ. підрозділів, 2)виз-ня осн. типів центрів відпов., 3)фор-я сис. правил, обов’яз., міри відпов., 4)розробка план. фін. завдань у формі кап. або поточ. бюджетів, 5)контроль за викон-я вст-х завдань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]