Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
90.51 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Житомирський державний університет

імені Івана Франка

Кафедра дошкільного виховання і педагогічних інновацій

Формування творчих якостей у молодших школярів шляхом інтерактивного навчання

Курсова робота з педагогіки

Студентки 32 групи

Навчально-наукового інституту педагогіки

Шадури Катерини Миколаївни

Науковий керівник:

Кандидат педагогічних наук, доцент

Вознюк Олександр Васильович

Житомир – 2015

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні засади формування у молодших школярів творчих якостей:

    1. Сутність, зміст і структура творчих якостей:.

    2. Особливості формування й розвитку творчих якостей у молодших школярів в процесі інтерактивного навчання

    3. Організаційно-педагогічніумови формування творчих якостей засобами інтерактивного навчання

Висновки до розділу 1

Глава II. Аналіз стану проблеми на практиці.

2.1. Експеримент

Висновки

Закінчення

Список використаної літератури

Оглавление

Введите название главы (уровень 1)1

Введите название главы (уровень 2) 2

Введите название главы (уровень 3) 3

Введите название главы (уровень 1)4

Введите название главы (уровень 2) 5

Введите название главы (уровень 3) 6

Вступ

На сьогоднішній день, в умовах незалежності української держави визначено нові пріоритети щодо завдань шкільної освіти, зокрема початкової. В країні розвивається нове суспільство, від якого і залежить майбутнє України. Наша країна потребує людей творчих, соціально активних, ініціативних, які здатні широкомасштабно мислити. Актуальність проблеми творчого розвитку дитини сьогодні є провідною в усіх державних документах про освіту: у Конституції України, законах України «Про освіту», «Положенні про загальний навчальний заклад», державній національній програмі «Діти України». Система освіти, яка дісталася нам у спадок від СРСР, спрямована більше на репродуктивну діяльність, а не на розвиток творчого мислення. На нашу думку, сучасний громадянин України повинен бути самодостатньою особистістю, яка спроможна нешаблонно мислити, займати активну позицію як у своєму власному житті, так і в суспільстві, робити власний вибір, а не слідувати стандартним зразкам. І сучасна школа має бути орієнтована на формування творчої особистості гнучким розумом, зі швидкою реакцією на все нове, з повноцінними, розвинутими потребами дальшого пізнання та самостійної дії. Для того, щоб розкрити творчий потенціал дитини, працювати потрібно ще з молодших класів.

На нашу думку, сприяти вирішенню поставлених перед освітою завдань мають інтерактивні технології навчання. Один з найголовніших принципів навчання – активність дитини, її бажання вчити і думати.

Формування повноцінної активної особистості має насамперед ґрунтуватися на вихованні в дитини почуття власної гідності, поваги до себе, віри у власні сили. Дитина має прагнути бути самою собою, не схожою на інших.

Проте на заваді формуванню повноцінної особистості інколи постає страх. Немає людини, яка б не переживала цього почуття. Стурбованість, тривога, страх, тривожність – такі самі невід'ємні емоційні прояви нашого психічного життя, як і радість, захоплення, гнів, подив, смуток.

Страх бере свій початок у ранньому дитинстві, звідки він може «пробиратися» в майбутнє людини й «тероризувати» її все життя.

Проте слід зазначити: страх, як і інші прикрі переживання, не є однозначно шкідливим. Будь-яка емоція виконує певну конкретну функцію та допомагає дитині чи дорослому орієнтуватися в навколишньому середовищі, захищає від зайвого ризику (коли ми, наприклад, переходимо вулицю) тощо. Він регулює діяльність, поведінку, убезпечує людину від травматизму. Проте цим, на жаль, їхній позитивний вплив обмежується.

Грань між: нормальним, охоронним страхом і страхом патологічним не рідко виявляється розмитим, але в будь-якому випадку страхи заважають дитині жити, вони її турбують і можуть викликати невротичний розлад, який проявляється у вигляді тіків, нав'язливих рухів, енурезу, поганого сну, дратівливості, агресивності, поганому контакті з навколишніми, дефіцит уваги. Це далеко не повний перелік неприємних наслідків, до яких призводить неподоланий дитячий страх.

Актуальність вивчення проблеми визначається тим, що з віком у дітей змінюються мотиви поведінки, відношення до навколишнього світу, дорослим, одноліткам. І від того, чи зможуть батьки та педагоги вловити ці перетворення, зрозуміти зміни, які відбуваються з дитиною, та в зв’язку з цим змінити і своє відношення, буде залежить той позитивний емоціональний контакт, котрий являється основою нервового та психічного здоров’я дитини.

Нажаль, в більшості випадків страхи виникають з вини самих батьків, необхідно попереджати можливість їх появи та відгородити дітей від страхів, викликаних сімейними проблемами, душевною байдужістю, або, навпаки, через мірною опікою, або ж просто батьківською неуважністю.

Таким чином, тема моєї курсової роботи «Страхи у дітей молодшого шкільного віку» вибрана не випадково.

Мета цієї роботи: вивчення психологічних особливостей появи страхів у дітей молодшого шкільного віку.

Об’єкт вивчення: емоціональна сфера дітей молодшого шкільного віку.

Предмет вивчення: страхи дітей.

В зв’язку з метою, об’єктом та предметом вивчення, були поставлені слідуючи цілі:

  • Вивчити, та аналізувати теоретичний матеріал з проблеми виникнення страхів у дітей молодшого шкільного віку.

  • Виявити аспекти прояву страху.

  • Підібрати моніторинг (тести) для вивчення дитячих страхів.

Методи вивчення:

  1. аналіз психолого-педагогічної літератури.

  2. Експеримент

  3. Обробка результатів