Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.ГЕОЛОГІЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
177.79 Кб
Скачать

1.4. Гідрогеологічна характеристика родовища

Родовище “Кам’яна Гірка” було розвідане в 1954 р., дорозвідане в 1985-1987 р.р. В 2012 році виконувалася чергова дорозвідка. Родовище розробляється кар’єрним способом з середини минулого століття і до нашого часу.

Гідрогеологічні умови були також детально вивчені в минулі роки, визначено водопритік до кар’єру. Крім того, за роки експлуатації кар’єру відбувалося водовідведення, дані якого також враховувались під час дорозвідки. То ж на даному етапі немає потреби в проведенні додаткових гідрогеологічних досліджень, перегляді об’ємів притоку води та зміни насосного обладнання.

Найбільше широко розвинені тріщинуваті види кристалічних порід докембрія й види, присвячені до четвертинних відкладень.

Водоносний горизонт средньочетвертинних відкладів має повсюдний розвиток. Глибина його залягання змінюється від 0,3 до 5,5 м. Основним джерелом живлення є атмосферні опади.

Безпосередній їхній зв'язок яскраво проявляється у швидкому підвищенні рівнів навесні й восени. Води тріщинуватої зони безнапірні й напірні. Глибина залягання змінюється від 0 до 23 м і більше.

Коротко наведемо результати гідрогеологічних досліджень:

  • основний водоносний горизонт – в зоні тріщинуватості кристалічних порід докембрію;

  • водопровідність – 1,31 м2/д;

  • коефіцієнт фільтрації – 0,03 м/д;

  • коефіцієнт фільтрації розкривних порід – 1,66 м/д;

  • притік води визначений в об’ємі 4991 м3/добу.

Найбільша тріщинуватість та збагачення водою приурочені до приповерхневих зон вивітрювання.

Гідрогеологічні умови родовища характеризуються припливом води за рахунок атмосферних опадів і підземних вод. Сучасна схема водовідведення на родовищі Кам’яна Гірка є цілком задовільною та модернізації не потребує.

Води прісні з мінералізацією 0,28-0,41 г/дм, нейтральні (РН-6,8-7,0) гідрокарбонатні, кальцієві. Загальна жорсткість складає 3,5-5,3 мг.екв/дм3.

Виходячи із результатів лабораторних дослідів, підземні води родовища сульфатної і загально кислої агресивності не мають.

1.5. Межі родовища за результатами геологорозвідувальних робіт

Границі кар’єру в плані визначаються контуром запасів у межах геологорозвідувальних виробок з врахуванням розносу бортів кар’єру на момент погашення. З метою забезпечення повноти видобування корисної копалини, зменшення її втрат, приймається близький до середньої лінії рознос бортів кар’єру на момент погашення гірничих робіт, по відношенню до меж родовища у контурі геологорозвідувальних свердловин з урахуванням меж ліцензійної ділянки.

При побудові проектного контуру кар’єру на момент погашення кути укосів приймаються рівними:

  • по корисній копалині – 70;

  • по породах пухкого розкриву (жорства) – 40;

  • по породах пухкого розкриву (пісок) – 30.

Проектна відмітка дна кар’єру приймається рівній відмітці горизонту вивчення запасів і складає +70,0 м.

Запаси підраховані у межах кар’єру графоаналітичним способом на топографічному плані масштабу 1: 2000.

1.6. Забезпеченість підприємства запасами

Балансові і промислові запаси корисних копалин родовища “Кам’яна Гірка” підраховано станом на 1.01.2015 року методом геологічних блоків до абсолютної відмітки +70 м на глибину 92 м від поверхні і затверджені засіданням сесії з питань геології твердих корисних копалин, регіональних геологічних досліджень і наукового супроводу геологорозвідувальних робіт НТР Державної служби геології та надр України, і наведено в табл. 1.4.

Таблиця 1.4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]