Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9.4_zapovidna_gitomrwina.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
751.1 Кб
Скачать

Коротка характеристика Заповідники

1. Поліський природний заповідник. Зберігаються та охороняються типові поліські комплекси флори і фауни, мальовничі поліські ландшафти. Територію заповідника переважно складають болота і заболочені ліси, більшість яких належить до мезотрофних. До зеленої книги України занесено 10 рослинних угруповань: 4 лісових, 2 болотних та 4 водних. 3 лісових угруповань охороняються соснові ліси чорничні та зеленомошні — типові для Українського Полісся, соснові ліси плаунові, а також соснові ліси ялівцеві — рідкісні лісові угруповання, які знаходяться на крайній межі свого поширення. Серед болотних збереглися сосново-сфагнові опуклі верхові болота з журавлиною дрібноплодою та рідкісні реліктові — шейхцерієво-сфагнові. Флора заповідника налічує 604 види вищих судинних рослин, 139 — мохів, десятки видів лишайників, грибів та водоростей. Надзвичайне значення має заповідник для збереження фітогенофонду — 17 видів вищих рослин занесені до Червоної книги України, а два виді (козельці українські та смілка літовська) — навіть до Європейського червоного списку. До того ж самого списку занесено декілька видів тварин, мешкаючих у заповіднику. Це вовчок ліщиновий, вовк, видра, рись, деркач, мінога українська та мурашка руда лісова.

Заказники загальнодержавного значення

Ландшафтні

2. Плотниця. Болотний масив, який є регулятором водного режиму басейну р. Уборть і рівня ґрунтових вод прилеглих територій. Численні виходи на поверхню Українського кристалічного щита посилюють ландшафтну унікальність урочища. Місце зростання росички англійської і середньої, видів, занесених до Червоної книги України. Місце масового розмноження та поширення природним шляхом водоплавних птахів і ондатри.

Лісові

3. Поясківський. Збереження в природному стані рідкісних цінних вікових деревостанів, комплексу тваринного і рослинного світу, виходів скальних порід та валунів льодовикового періоду, поширення флори і фауни природним шляхом. З 1926 року тут не ведуться ніякі лісогосподарські роботи. Має наукове значення.

4. Туганівський. Збереження в природному стані рідкісних високобонітетних дубових насаджень насіннєвого походження на південному кордоні Правобережного Полісся і Лісостепу. Може використовуватись як база для виробничої практики студентів вузів і технікумів.

Ботанічні

5. Городницький. Збереження в природному стані насаджень рододендрона жовтого (азалії понтійської), релікта третинної флори Правобережного Полісся. Має наукове значення.

Загальнозоологічні

6. Казява. Територія болота - одне з найбільших місць оселення бобрів, ондатри, а також постійних глухаршшх і тетерукових токовищ. Гніздується багато видів болотних і водоплавних птахів. Є зарості чорниці,журавлини,цінних лікарських рослім.

7. Кутнє. Сфагнове болото з численними поселеннями бобрів і ондатри, а також глухарів і тетеруків. Гніздується багато видів болотних і водоплавних птахів. Зустрічаються на болоті зарості багна звичайного, журавлини і чорниці цінних видів лікарських рослин.

Орнітологічні

8. Часниківський. Низинне сфагнове, слабозаліснене болото — одне із унікальних місць оселення глухарів і тетеруків. В ме-жах урочища є кілька місць гніздування чорного лелеки — виду, занесеного до Червоної книги України.

Гідрологічні

9. Дідове озеро. Унікальний болотний масив з відкритою водоймою площею 22 гектари глибиною від 0,5 до 2 м. Є регулятором водного режиму рік Прип'ять, Уборть, Уж. З болота витікають річки Болотниця і Словечна з своїми притоками Плотниця, Червонка, Зимуха, Жалобниця, Бігунь та іншими. Місце поселення ондатри, бобрів, видри. Гніздується багато видів болотних і водоплавних птахів, нараховується понад 45 видів риб, рептилій, плазунів. На болоті є зарості аїру, журавлини — цінних лікарських видів рослин.

10. Забарський. Верхове болото, яке є витоком безіменних річок, що регулюють водність р. Уборть. Щільні зарості верби ламкої та козячої, осокового і злакового різнотрав'я, місце поселення глухарів і тетеруків.

11. Червоновільське. Низинне сфагнове болото з осоковими і злаковими угрупованнями, є регулятором водного режиму ряду малих річок в басейні р. Случ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]