Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7_Otsinka fin stanu.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
492.54 Кб
Скачать

Таблиця 7.1

Основні особливості внутрішнього і зовнішнього аналізу

Класифікаційна ознака

Вид аналізу

зовнішній

внутрішній

Призначення

Загальна оцінка майнового і фінансового стану

Пошук резервів збільшення прибутку і ефективності діяльності

Виконавці і користувачі

Власники, учасники ринку цінних паперів, податкові органи, кредитори, інвестори тощо

Управлінський персонал підприємства (керівники і спеціалісти)

Базове інформаційне забезпечення

Бухгалтерська звітність

Регламентовані і нерегламентовані джерела інформації

Характер інформації, що надається

Загальнодоступна аналітична інформація

Деталізована аналітична інформація конфіденційного характеру

Ступінь уніфікації методики налізу

Достатньо висока можливість уніфікації процедур і алгоритмів

Індивідуальні розробки

Домінуючий часовий аспект аналізу

Ретроспективний і перспективний

Оперативний

З наведених в таблиці 7.1 відмінностей слід виділити дві: по-перше, широта і доступність залученого інформаційного забезпечення і, по-друге, ступінь формалізованості аналітичних процедур і алгоритмів. Якщо в рамках зовнішнього аналізу спираються, перш за все, на бухгалтерську звітність, яку в принципі можна отримати, звернувшись в органи статистики, то інформаційне забезпечення внутрішнього аналізу набагато ширше, так як можливе залучення практично будь-якої необхідної інформації, в тому числі і тої, яка не є загальнодоступною, зокрема для зовнішніх аналітиків. Безумовно, поняття обмеженості доступу до даних та їх конфіденційності існують і щодо внутрішніх аналітиків в тому розумінні, що абсолютної доступності до джерел інформації в принципі не існує. Це пояснюється тим, що доступ до інформаційної бази, як правило, обмежується в залежності від сфери інтересів, компетентності і відповідності того або іншого аналітика. Таким чином, методики зовнішнього аналізу базуються на припущенні про певну інформаційну обмеженість. Як правило, подібні методики засновані на базі найбільш повного набору загальнодоступної звітності, що міститься в річному звіті.

Що стосується другої відмінності, то вона в значній мірі також визначається складом і структурою вихідних даних, що є у аналітика. Так як для внутрішнього аналізу можуть бути доступні різні внутрішні звіти і форми, які не є уніфікованими і обов’язковими для складання у всіх компаніях і з заданою періодичністю, багато аналітичних процедур завчасно не визначені, а аналіз в цьому випадку носить більш творчий, в певній мірі, імпровізований характер. Основним інформаційним забезпеченням зовнішнього аналізу є бухгалтерська звітність. Навіть якщо вона не є уніфікованою, що і має місце в економічно розвинутих країнах Заходу. Однак можлива розробка достатньо формалізованої послідовності аналітичних процедур, так як шляхом складання балансу можна побудувати інформаційні варіанти, придатні для такої формалізації.

Отже, визначення фінансового стану підприємства є необхідною умовою управління фінансами і будується на використанні фінансової звітності і певних методів його проведення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]