Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_ekologia_lyudini_PR_i_SamR.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
641.02 Кб
Скачать

Тема 7. Вплив абіотичних чинників на організм людини. Дослідження (фізіологічних механізмів адаптації організму до низьких температур

Мета: визначити адаптивні можливості до низьких температур у студентів із різних кліматичних зон чи різного соціального походження. Візначити, які абіотичні фактори середовища впливають позитивно, а які - негативно на стан здоров'я та загальну тривалість життя у даному регіоні.

Обладнання: сніг (лід), вода, секундомір, апарат для вимірювання артеріального тиску

Теоретичні відомості:

Абіотічні чинники середовища - це чинники неорганічної природи, що впливають на організм.

В ході еволюційного розвитку організм людини адаптувався до дії широкого спектру (трироднихумов: до певного тиску і гравітації, рівня космічних і теплових випромінювань, певного газового складу навколишньої атмосфери, зміни сезонів року, зміни дня і ночі. В результаті фіксованості в організмі змін навколишнього світу і сигнального значення чинників зовнішнього середовища і розвиваються реакції пристосування організму. Людина, на відміну від тварин, допомагає собі пристосовуватися до задов існування, використовуючи, окрім своїх фізіологічних реакцій, ще і різні захисні засоби, жі дала дому цивілізація: одяг, удома і т.п. Це звільняє організм від навантаження на деякі адаптивні системи і в ряді випадку має негативні для організму наслідки: знижує можливість адаптуватися до природних чинників.

У зв'язку з цим біологічна реакція живого організму на геохімічні чинники може виявлятися в широкому діапазоні - від пристосовності організму до захворювання і навіть загибелі в ході епідемічних захворювань, що носять юсовий характер. Мікроелементи є жзогешшми геохімічними чинниками, що грають значну роль в таких життєво важливих троцесах, ж зростання, розмноження, кровотворення, клітинне дихання, обмін речовин. Крім природно-географічних чинників, велике значення у виникненні масових захворювань мають соціально-економічні умови життя населення, перш за все, урбанізація, пов'язана з глибокою структурною перебудовою існуючих міст і селйщ на основі індустрії, транспорту і т.д.

Облік рівнів захворюваності по основних класах і групах захворюваності і проведення епідеміологічного районування дають підстава для виявлення чинників зовнішнього :ередовшца, що впливають на захворюваність.

Хід роботи:

біологічні механізми адаптації організму до низьких температур можна досліджувати за допомогою простої проби - опускання руки у воду з льодом. Ця проба дозволяє також шміряти адаптивну реакцію організму на інтенсивне холодове роздратування.

Спочатку у випробовуваного, який спокійно сидить на стільці, виміряють через кожну гаилину тиск систоли і діастоли і пульс до тих пір, поки свідчення не стануть стабільними. Частоту пульсу у зап'ястка підраховують за 10 секунд, отриманий результат записують.

Потім руку випробовуваного занурюють до кисті на 1 мін в холодну воду 0°С. Через 30-60 секунд після цього вимірюють тиск систоли і діастоли. Крім того, на дотик або за допомогою спеціального приладу підраховують частоту пульсу. Після того, ж руку виймуть з води, роблять вимірювання через кожну хвилину до тих пір, поки всі величини, цо виміряються, не повернуться до початкового рівня. Відзначають зміни кольору збличчя та руквипробовуваного.

У молодих людей тиск систоли може підвищуватися на 20-30 мм рт. ст. Люди, жі звикли до холодного клімату, показують менш значну реакцію і відчувають менш сильний біль. Суб'єктивні відчуття. Зашипіть із слів випробовуваного, які відчуття він відчував і наскільки сильним був біль.

Проведіть дослідження у 3-4 студентів, що народилися в різних кліматичних умовах, а також у проживаючих в різних по устрою і матеріальному достатку сім'ях:

Обробка результатів і висновки. Побудуйте графік по всіх отриманих результатах. Зробіть висновок про вплив югімато-географічних і соціальних чинників на адаптивні можливості організму.

Приклад. У студента, що народився і виріс до вступу до інституту в умовах низьких середньорічних температур, при зануренні руки в холодну воду спостерігали підвищення частоти пульсу на 10 %, підвищення тиску систоли - на 10 мм рт. ст., а у студента, що народився і виріс в умовах жаркого клімату - відповідно на 34 % і 25 мм рт. ст. При цьому у останнього випробовуваного, на відміну - від попереднього, безпосередньо після занурення руки відзначали затримку дихання і збліднення шкіри, що обумовлене різким звуженням поверхнево розташованих кровоносних судин. Графічне відображення результатів дослідження виразно показує різний ступінь вираженості реакції вегетативних систем організму на холодову дію.

Величина систолічного тиску, мм рт ст. Частота серцевих скорочень

Зробити висновки.

Контрольні питання:

  1. Що таке навколишнє середовище?

  2. Що входить в поняття «макроклімат» і «мікроклімат»?

  3. Перерахуйте відомі вам абіотичні чинники с ере до вища.

  4. Обгрунтуйте взаємозв'язок геоірафічногофонуінеінфекційнихтаінфекційниххвороб

  5. Яка роль природно-кліматичних чинників в адаптації організму?

  6. Екстремальні фактори сере довищаіснування

  7. Особливості адаптації людини до середовшца

  8. Що таке адаптація людини?

  9. Особливості адаптації людини

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]