Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конс_лек_Ел_1-9.doc
Скачиваний:
392
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
5.56 Mб
Скачать

Періодичний закон Менделєєва

Це — таблиця в якій всі хімічні елементи розміщені у відповідному порядку. Періодична таблиця вміщує 1 09 елементів, якi розміщуються в 7 періодах та 9 групах (табл. 1.).

Таблиця 1.

Період

Група елементів(валентність)

І

ІІ

ІІІ

IV

V

VI

VII

VIII

IX

1

H1

He2

2

Li3

Be4

F9

Ne10

3

Na11

Cl17

Ar18

7

Fr87

Властивості простих елементів та їх сполук знаходяться у періодичній залежності від значення заряду їх атомів.

Хiмiчнi елементи цієї таблиці позначені хімічними знаками Н, О, АІ, Fе i т. iн.

Кожний період (крім першого) починається з лужного металу, а закінчується інертним газом.

Номер групи пов’язаний з валентністю елемента (вища валентність дорівнює номеру групи). інертні гази не мають валентності.

Кількість енергетичних рівнів (електронних шарів) атома дорівнює номеру періоду, в якому знаходиться елемент в таблиці: у атомів елементів 1 -го періоду — один рівень, у 2-го періоду — два i т.д.

Кількість електронів на зовнішньому енергетичному ревні у атомів елементів перших трьох періодів дорівнює номеру групи. Але у нульової групі гелій Не має два електрони, iншi атоми інертних газів —8.

Найбільша кількість електронів на будь-якому енергетичному рiвнi визначається подвоєним квадратом номера цього рівня n (від ядра) (рис. 1 .3) N = 2n2.

У вiдповiдностi до цього на першому енергетичному рiвнi може знаходитись не більше 2—х електронів, на другому — не більше 8, на третьому не більше 1 8, на четвертому — не більше 32...

3. Будова молекул, хімічні зв’язки .

Молекула - це найменша частина даної речовини, яка має її хімічні властивості.

Молекули простих речовин складаються з атомів одного i того ж хімічного

елемента. Наприклад, молекула нітрогену Н2 складається з двох атомів елемента нітрогену.

Молекули складних речовин (хімічних сполук) складаються з атомів різних елементів. Наприклад, молекула води складається з двох атомів гідрогену Н2 та одного атома оксигену О. I хімічна формула — Н2O.

Явища, при яких одні речовини перетворюються в iншi з різним відносно перших складом та властивостями, називаються хімічними. Наприклад, ржавіння заліза, горіння, отримання металів із руд i т. ін.

Явища, при яких зманюється форма або фізичний стан речовини, називаються фізичними. При фізичних явищах склад речовини не зманюється, тобто не виникають нові речовини. Наприклад, згинання дроту, ковка заліза, подрібнення солі, плавлення металів, перетворення води у пар i т. iн.

Часто хiмiчнi явища супроводжуються фізичними. Наприклад, при згорянні вугілля видаляється тепло, в акумуляторі під дією хімічних процесів виникає електричний струм.