Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КомпИнженерия Калькулятор.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

25

ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Кафедра

Комп’ютерних систем та мереж

Курсова робота

з дисципліни «Комп'ютерні інформаційні технології»

Тема

«Калькулятор»

Варіант № 2

Спеціальність: КСМ

Виконав

студент групи КСЗ -11 Кохановський І.Я.

Перевірив

викладач Черевик В.М.

Київ 2012

ЗМІСТ

Вступ 3

Завдання 5

Розділ 1 Анотація 7

Розділ 2 Алгоритм 9

2.1 Опис алгоритму 9

2.2 Алгоритм у вигляді блок-схеми 9

Розділ 3 Виконана програма на мові Object Pascal в середовищі Delphi 7 10

3.1 Інтерфейс програми 10

3.2 Текст програми та модулів форм 11

Розділ 4 Результати тестування програми та інструкція користувача 19

4.1 Проведемо тестування. 19

4.2 Інструкція для користувача 22

Висновок 24

Використана література 25

Вступ

Бурхливий розвиток обчислювалної техніки, необхідність в ефективних засобах розробки програмного забезпечення призвели до появи систем програмування, орієнтованих на так звану "швидку розробку", серед яких можна виділити Borland Delphi і Microsoft Visual Basic. В основі систем швидкої розробки покладена технологія візуального проектування і подійного програмування, суть якої заключається в тому, що область розробки бере на себе більшу частину рутинної роботи, залишаючи програмісту роботу по конструюванню діалогових вікон і функцій обробки подій. Продуктивність програміста при використанні систем швидкої розробки приложеній (RAD - систем) фантастична.

Delphi – це система візуального програмування, в основі якої лежить мова програмування високого рівня Object Pascal. Як і інші мови візуального програмування Delphi має великий набір компонентів, за допомогою яких і будується програма (кнопки, форми, перемикачі і т.д.). Компоненти являються об’єктами певних класів, вже написаними програмістами і наданими системою Delphi. Створюючи програму ми можемо використовувати ці об’єкти, змінюючи їх певні властивості та дописуючи нові методи. Програмування стає більш наглядним і зручним. Такий підхід значно підвищує швидкість і ефективність написання програм.

Програмування в Delphi будується на тісній взаємодії двох процесів: процесу конструювання візуального прояву програми (тобто її Windows-вікна) і процесу написання коду, придає елементам цього вікна і програмі в цілому необхідну функціональність. Для написання коду використовується вікно коду, для конструювання програми - решту вікна Delphi і перш за все - вікно форми.

Між вмістом вікон форми та коду існує нерозривний зв'язок, який суворо відстежується Delphi. Це означає, що разміщення на формі компонента призводить до автоматичної зміни коду програми і навпаки - видалення тих чи інших авто-автоматично вставлених фрагментів коду може призвести до видалення відповідних компонентів. Пам'ятаючи про це, програмісти спочатку конструюють форму, розміщуючи на ній черговий компонент, а вже тільки після цього переходять, якщо це необхідно, до написання фрагмента коду, що забезпечує необхідну поведінку компонента в робота-нього програмі.

Метою курсової роботи є закріплення навичок роботи з обчислювальною технікою не тільки при складанні алгоритмів та написанні завершених програм на мові «Object Pascal» в середовищі «Delphi», але й при підготовці пояснювальної записки з використанням автоматизованих можливостей програмного забезпечення Microsoft Word.