Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

метод. практ.Організація міжнар.автоперевезень

.pdf
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
899.85 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АВТОМОБІЛЬНОДОРОЖНІЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ з дисципліни “Організація міжнародних автомобільних

перевезень

за напрямом 1004 – “Транспортні технології” для спеціальності “Організація перевезень і управління на

автотранспорті” освітньо-кваліфікаційного рівня 6.100403 – бакалавр

спеціалізації 6.100403.01 – “Організація міжнародних перевезень”

Харків ХНАДУ 2008

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АВТОМОБІЛЬНОДОРОЖНІЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ з дисципліни “ Організація міжнародних автомобільних

перевезень

за напрямом 1004 – “Транспортні технології” для спеціальності “Організація перевезень і управління на

автотранспорті” освітньо-кваліфікаційного рівня 6.100403 – бакалавр

спеціалізації 6.100403.01 – “Організація міжнародних перевезень”

Затверджено методичною радою університету протокол № від р.

Харків ХНАДУ 2008

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

До друку і в світ дозволяю:

Перший проректор І.П. Гладкий

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

з дисципліни “ Організація міжнародних автомобільних перевезень

за напрямком 1004 – “Транспортні технології” для спеціальності “Організація перевезень і управління на

автотранспорті” освітньо-кваліфікаційного рівня 6.100403 – бакалавр спеціалізації 6.100403.01 – “Організація міжнародних перевезень”

Усі цитати, цифровий

Затверджено методичною радою

фактичний матеріал

університету

та бібліографічні відомості

протокол №

перевірені, напис одиниць

від р.

відповідає стандартам.

 

Укладач

Н.В. Пономарьова

Відповідальний за випуск

Є. В. Нагорний

Харків ХНАДУ 2008

Укладач: Н.В. Пономарьова

Кафедра транспортних технологій

Пономарьова Н.В. Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни «Організація міжнародних автомобільних перевезень» за напрямом 6.1004 «Транспортні технології» з професійною орієнтацією за спеціальністю 6.100403 спеціалізації 6.100403.01 – «Організація міжнародних перевезень».

Викладання матеріалу припускає володіння матеріалом курсу таких дисциплін як «Загальний курс транспорту», «Інформаційні системи і технології».

Навчальним планом дисципліни «Організація міжнародних автомобільних перевезень» передбачено проведення лекцій та практичних занять.

На практичних заняттях розглядається 8 тем, які доповнюють зміст лекційного курсу та дозволяють розвинути практичні навички застосування методів організації міжнародними автомобільними перевезеннями.

Під час підготовки до практичних занять студенти повинні самостійно вивчити рекомендовану літературу та підготувати відповіді на контрольні питання. На аудиторних заняттях перевіряється рівень засвоєння студентами матеріалу, детально з поясненнями розглядається методика виконання завдання з поточної теми та здійснюються чисельні розрахунки. Завдання виконуються індивідуально за варіантами – за списком груп або за номером залікової книжки. Найбільш важливим елементом постійного контролю знань є захист практичних робіт

Звіт щодо виконання практичних робіт оформлюється відповідно до вимог ДСТ на аркушах формату А4.

Практичне заняття №1 ПРИЗНАЧЕННЯ ТРАСИ МІЖНАРОДНОГО МАРШРУТУ ТА

ВИДУ ВАНТАЖУ ЗА ДОПОМОГОЮ ВСЕСВІТНЬОЇ МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ, ШЛЯХОМ СТАТИСТИЧНИХ СПОСТЕРЕЖЕНЬ.

Ціль роботи - ознайомити студентів з ресурсами Всесвітньої мережі Інтернет, придбати навички організації міжнародного маршруту на основі статистичних спостережень

Завдання

1.Ознайомитися з ресурсами Всесвітньої мережі Інтернет. 2.Надати характеристику осовним спеціалізованим сайтам Інтернет.

3.Шляхом статистичних спостережень визначити кінцеві пункти відправлення та призначення на території України за різними напрямками зовньоторговельних транспортних операцій (експорт, імпорт) та вид вантажів.

4.Шляхом статистичних спостережень визначити кінцеві пункти призначення та відправлення на території іноземних держав за різними напрямками зовньоторговельних транспортних операцій (експорт, імпорт) та вид вантажів.

5.Скласти трасу міжнародного маршруту за результатами пасивного експерименту.

6.Зробити висновки по роботі

Вихідні дані адміністративних областей України для визначення пункту відправлення та повернення транспортного засобу вибираються за варіантом з табл. 1.1. Номером варіанта є обліковий номер у журналі академічної групи.

Зміст і послідовність виконання

Призначити трасу міжнародного маршруту із зворотним вантажним пробігом, використовуючи статистичну інформацію спеціалізованних сайтів Всесвітньої мережі Інтернет, а також визначити вид вантажу, який надається до перевезення у прямому та зворотному напрямку.

Таблиця 1.1 - Адміністративні регіони України

 

 

 

 

 

Варіант

Географічний регіон

Варіант

Географічний регіон

1

Вінницька область

14

Одеська область

2

Волинська область

15

Полтавська область

3

Дніпропетровська область

16

Рівненська область

4

Донецька область

17

Сумська область

5

Житомирська область

18

Тернопільська область

6

Закарпатська область

19

Харківська область

7

Запорізька область

20

Херсонська область

8

Івано-Франківська область

21

Хмельницька область

9

Київська область

22

Черкаська область

10

Кіровоградська область

23

Чернівецька область

11

Луганська область

24

Чернігівська область

12

Львівська область

25

м. Сімферополь

13

Миколаївська область

26

м. Київ

Сьогодні для вирішення питань, які постають при організації комерційної роботи автотранспортних підприємств, працюючих на ринку міжнародних вантажних перевезень, повсюдно використовують ресурси всесвітньої комп'ютерної мережі Інтернет. Термін Интернет - є одним з найбільш популярних у сфері комп'ютерів і телекомунікацій. Обсяг інформації в мережі Інтернет щодня збільшується, що робить її цінним довідковим засобом у порівнянні із традиційними засобами отримання інформації. В цілому мережа Інтернет вже на даному етапі – є новим й доступним для України та країн СНД засобом інформаційного забезпечення вантажних перевезень у міжнародному сполученні. Основні вимоги до інформації, яку отримують, за допомогою мережі Інтернет учасники ринку транспортних послуг по перевезенню вантажів у міжнародному сполученні – оперативність, достовірність.

Пошукові системи мережі Інтернет у залежності від характеру нагромадження, збереження і виду інформації мають наступну класифікацію рис.1.1.

Всі інформаційно-транспортні системи об`єднують: можливість швидко добавити інформацію про вантаж або транспорт; можливість швидко найти машину чи вантаж.

Пошукові системи Інтернет

Бази даних

 

 

 

Каталоги

 

Пошукові машини

Спеціалізовані

Звичні

Рисунок 1.1 - Класифікація пошукових систем Інтернет

www.lardi-trans.com (транспортно-інформаційний сервіс), www.Ilsua.com (Інтернет-система), www.olantrans.kiev.ua (транспортноінформаційна система), www.info-trans.biz (транспортноінформаційна система), www.ati.su (автотрансинфо), translot.com (інтерактивна транспортна служба), trans.com.ua / russian.html (забезпечення перевізників комерційною інформацією про замовлення на транспорт), transport-ua.com, www.poputka.com.ua (інформаційно-пошукова система „Попутка”), www.avtotrans.com.ua (транспортне агентство „ Вікторія), www.perevozki.ru (транспортний бізнес – портал). Можливість добавлення інформації в систему по телефону, факсу, t-mail, через форму на сайті. В якості додаткового сервісу можливо відмітити: розрахунок відстані між містами.

Характеристика спеціалізованих транспортних сайтів для виконання практичного завдання наведена у додатку А. Як можливо переконатися в достовірності поданої інформації. Зрозуміло, що достовірність інформації залежить від самих користувачів системи, яка не несе відповідальності за несумлінність експедиторів та перевізників. Майже усі системи мають „чорний список” фірм, деякі навіть мають пошук по ньому.

Але все ж таки переважніше використовувати рейтинг. Чим вище рейтинг, тим більше впевненність у своєчасному та повному виконанню договірних умов, тим вище якість запропонованих послуг. Високий рейтинг свідчить про високу ділову репутацію компаній, а це – більше довіри, більше клієнтів, більше прибутку.

Спеціалізовані сервери, створені для того, щоб надавати більш детальну інформацію за темою, по якій вони спеціалізуються.

Робота із спеціалізованими серверами має ряд особливостей:

-один тип спеціалізованих серверів полягає у необхідності реєструватися безкоштовно для повного доступу до бази даних перед початком роботи;

-другий тип спеціалізованих серверів полягає у необхідності реєструватися за визначену плату для повного доступу до бази даних перед початком роботи;

-третій тип спеціалізованих серверів полягає у необхідності реєструватися безкоштовно для повного доступу до бази даних перед початком роботи, а для більш детального

доступу – заплатити встановлену платню.

Вибрати пункт відправлення транспортного засобу з міста області України, визначенної по варіанту та місто призначення на території іноземної держави. Заповнити табл. 1.2 результатами статистичних спостережень пасивного експерименту проведеного у Всесвітній мережі Інтернет.

Таблиця 1.2 - Характеристика попиту на транспортні засіби по містам

відправлення на території України

Місто

Тип рухомого

Місто

Вид вантажу Вантажність

відпралення на

складу

призначення

рухомого

території

 

на території

складу, т

України

 

іноземної

 

 

 

держави

 

 

 

 

 

Вибрати пункт відправлення транспортного засобу з міста на території іноземної держави та місто призначення на території області України, визначенної по варіанту. Заповнити табл. 1.3 результатами статистичних спостережень пасивного експерименту проведеного у Всесвітній мережі Інтернет.

Таблиця 1..3 - Характеристика попиту на транспортні засіби по містам

відправлення на території на території іноземної держави

Місто відпралення

Тип

Місто

Вид вантажу Вантажність

на території

рухомого

призначення

рухомого

іноземної держави

складу

на території

складу, т

 

 

України

 

Скласти схему міжнародного колового маршруту по найбільшій кількості міст відправлення та призначення, як на території України так і на території іноземної держави. Схему маршруту зобразити графічно. На схемі маршруту умовними позначками зобразити місця навантаження та розвантаження товару в імпортному та експортному сполученні, а також державні кордони.

Контрольні запитання

1.Які основні спеціалізовані транспортні сайти Інтернет Ви знаєте?

2.Які загальні характеристики мають спеціалізовані транспортні сайти Інтернет?

3.Яким чином надається інформація про наявний рухомий склад та вантаж на сайтах?

4.На якому етапі використовуються дані мережі Інтернет при організації міжнародних перевезень?

Література: [4, 7, 8, 9]

Практичне заняття №2 ВИЗНАЧИТИ ХАРАКТЕРИСТИКИ МІЖНАРОДНОГО

МАРШРУТУ ЗА ДОПОМОГОЮ ПРОГРАМИ МІСRОSOFT АUTОROUTE.

Задача 1

За допомогою програми Місrоsoft Аutоroute скласти трасу міжнародного маршруту та визначити його характеристики за

різними умовами доставки вантажів.

Ціль роботи - придбати навички роботи з програмою Місrоsoft Аutоroute при проектуванні траси міжнародного маршруту.

Завдання

1.Ознайомитися з ресурсами програми Місrоsoft Аutоroute.

2.Скласти трасу міжнародного маршруту .

3.Визначити сумарні характеристики міжнародногго маршруту (сумарний час доставки вантажів по маршруту,