Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

6 Дорожній одяг

.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
31.23 Кб
Скачать

3.2. Дорожній одяг

Дорожній одяг – це багатошарова конструкція, що сприймає навантаження від транспортних засобів і передає його на ґрунтову основу. Дорожній одяг улаштовують з матеріалів, які добре чинять опір дії атмосферних факторів і коліс транспортних засобів.

Дорожнє покриття і земляне полотно становлять дорожню конструкцію. У системі ‘земляне полотно – дорожній одяг’ роль останнього полягає саме у сприйнятті навантажень від коліс автомобіля й передаванні їх на більшу площу підстильного грунту. Крім того, покриття дорожнього одягу захищає дорожню конструкцію від проникнення в неї поверхневих вод. Чим більша жорсткість і товщина дорожнього одягу, тим на більшу площу підстильного грунту припадає зовнішнє навантаження і тим менші стискувальні напруження виникають у верхніх шарах земляного полотна.

Сприймаючи навантаження від транспортних засобів та зазнаючи впливу кліматичних факторів, дорожній одяг має бути міцним, а його поверхня рівною й достатньо шорсткою, щоб забезпечити зчеплення з колесом автомобіля.

Дорожній одяг сприймає різні види навантаження від коліс із пневматичними шинами ( автомобілі, трактора ). Це навантаження спричинює не тільки вертикальні, але й горизонтальні напруження. Горизонтальні зусилля стають значними лише на ділянках гальмування транспортних засобів при зміні швидкості, на крутих похилах і кривих, вони порівняно швидко затухають у верхніх шарах одягу.

Вертикальні зусилля, поступово згасаючи, проникають на значну глибину дорожньої конструкції. Напруження які виникають у даній точці під поверхнею покриття дорожнього одягу, за інших однакових умов тим більші, чим вищий питомий тиск від колеса на дорогу і чим більша площа його контакту з поверхнею покриття.

Зменшення вертикальних і горизонтальних напружень по глибині дає змогу проектувати дорожній одяг як багатошарову конструкцію, у якій міцність і жорсткість окремих шарів мають відповідати значенню діючих на них зусиль.

Верхній шар становить покриття, яке забезпечує водонепроникність і потрібні транспортно-експлуатаційні властивості дороги.

Один або кілька шарів утворюють основу – несучу міцну частину дорожнього одягу. Виготовляють з кам’яних матеріалів або з грунту укріпленого в’яжучим матеріалом.

Доповнювальний шар – зменшує товщину основи дорожнього одягу.По призначенню може бути морозостійким, теплоізолюючим, дренуючим та підстилаючим.

Грунтовий шар – це добре ущільнене земляне полотно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]