Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для семин-Микро2011 Экономисты.doc.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Змістовий модуль 8. Олігополія та монополістична конкуренція Короткий зміст

Основні ознаки олігополії. Причини виникнення й існування. Ступінь поширення. Визначення ціни й обсягу виробництва. Чотири моделі: ламана крива попиту, обумовлене таємною змовою ціноутворення, мовчазна згода (лідерство в цінах), ціноутворення за принципом "витрати плюс". Роль нецінової конкуренції. Ефективність олігополії в порівнянні з іншими ринковими структурами.

Характеристика монополістичної конкуренції. Відносно невелика кількість фірм. Диференціація продукту. Нецінова конкуренція. Легкий вхід у галузь. Крива попиту фірми. Визначення ціни й обсягу виробництва. Короткостроковий період: беззбитковість. Надлишкові виробничі потужності. Нецінова конкуренція. Вплив рекламної діяльності на обсяг продажів і витрати.

Порівняльна характеристика ринкових структур.

Питання й навчальні завдання

1. Чому існують олігополії? Що відрізняє олігополію від монополістичної конкуренції?

2. Як взаємодія фірм в умовах олігополії впливає на встановлення цін й обсягів випуску?

3. Наведіть відомий Вам випадок, коли фірма робить спеціальне стимулювання продажу або випуску продукції. Якою мірою дії фірми визначаються тим, що зробили її конкуренти (якщо вони взагалі цим визначаються). У якому ступені її конкуренти перетворили свої продажі або стимули (якщо вони взагалі їх перетворили)?

4. "Нечисленність конкурентів означає загальну взаємозалежність, а загальна взаємозалежність означає невизначеність у відношенні того, як ці конкуренти будуть реагувати на зміну ціни якою-небудь однією фірмою". Поясніть, яке значення це має для визначення попиту й граничного доходу? При всіх інших рівних умовах стали б Ви думати, що загальна взаємозалежність зміниться прямо або протилежно пропорційно ступеня диференціації продукту; числу фірм?

5. Які пропозиції щодо реакції конкурентів на зміни цін якою-небудь однією фірмою лежать в основі ламаної кривої попиту? Чому існує розрив у кривій граничного доходу? Як ламана крива попиту допомагає пояснити негнучкість олігополістичних цін? Які недоліки моделі ламаної кривої попиту?

6. Чому нецінова конкуренція найчастіше зустрічається в олігополістичних галузях економіки? Чи одержують у цьому випадку фірми економічний прибуток? Які можуть бути джерела такого прибутку?

7. Чому могла би відбутися таємна змова щодо ціни в олігополістичних галузях? Визначте економічну бажаність, обумовлену таємною угодою ціноутворення. Поясніть. Якщо кожна фірма знає, що ціна, установлена кожним з її конкурентів, залежить від її власної ціни, як можуть бути визначені ціни? Які основні перешкоди для таємної змови?

8. Яким чином можна оцінити ефективність олігополії? Чи завжди витрати олігополії перевищують її вигоди?

9. Які міри державної політики застосовуються для регулювання олігополістичного ринку? Чи завжди таке регулювання необхідно й вигідно з погляду суспільного добробуту?

10. Поясніть, як лідерство в цінах могло б розвиватися й здійснюватися в олігополістичній галузі. Чи є ціноутворення за принципом "витрати плюс" сумісним з таємною угодою?

11. "Олігополістичні галузі мають і засоби й схильність до технічного прогресу". Ви згодні із цим? Поясніть.

12. "Якщо олігополісти дійсно хочуть конкурувати, їм варто було б робити це скоріше шляхом зниження своїх цін, а не розтрачуючи мільйони грн. на рекламу й інші форми стимулювання збуту". Ви згодні? Чому олігополісти звичайно не займаються конкуренцією через зниження цін?

13. Скористайтеся табл. 1. попиту для виробника, що діє в умовах чистої монополії, що має постійні граничні витрати в 4 грн.

Таблиця 1.

Ціна, грн.

Обсяг попиту, од.

Ціна, грн.

Обсяг попиту, од.

7,0

0

4,5

5

6,5

1

4,0

6

6,0

2

3,5

7

5,5

3

3,0

8

5,0

4

2,5

9

Які ціна й обсяг виробництва будуть найбільш правильними для монополіста? Тепер допустимо, що крива попиту застосовується для галузі, що складає з 2-х фірм (дуополія), і що кожна фірма має постійні граничні витрати в 4 грн. Якщо фірми мають таємну угоду, які ціна й обсяг виробництва будуть максимізувати їхні спільні прибутки? Покажіть, чому для однієї з фірм могло б бути вигідним шахраювати. Якщо інша фірма довідається про цей обман, що відбудеться?

Соседние файлы в предмете Микроэкономика