Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Системы технологий (учебник)Tretye_izd.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
6.06 Mб
Скачать

Основні поняття

Металургійний комбінат Дугова електропіч

Чавун Індукційна електропіч

Сталь Флюси

Агломерат Сортовий прокат

Окатиші Сортамент

Доменна піч Блюмінг

Доменний шлак Слябінг

Кисневий конвертер

Питання для обговорення

1. Чим відрізняється металургійний завод від металургійного комбінату?

2. Яка сировина необхідна для виробництва чавуну?

3. Агломерат і окатиші, їхнє виробництво і використання.

4 Яку сировину використовують у кисневому конвертері для виробництва сталі?

5. У чому суть виробництва сталі в кисневому конвертері?

6. В чому полягають особливості виробництва сталі в електродугових та індукційних печах?

7. Яке призначення прокатних станів?

8. З якою метою застосовується волочіння?

Заліковий модуль 2 Технології ведучих галузей народного господарства Змістовий модуль 5. Система технологій машинобудування

5.1. Поняття про технологію машинобудування

Технологія машинобудування є вчення про технологічні процеси виготовлення машин потрібної якості та кількості у всановлені терміни із оптимальними витратами.

Для виготовлення будь-якої машинобудівної деталі необхідно розробити технологію (рис. 5.1), тобто вирішити складне багатоваріантне завдання – врахувати вихідні дані й умови, оцінити можливі техніко-економічні й соціальні параметри різноманітних рішень. Обсяг виробництва, традиції, рівень кваліфікації кадрів, стан устаткування – усе це впливає на раціональність ухваленого рішення. В одному випадку вигідною виявляється слюсарна обробка заготівок, в іншому – на токарному автоматі, у третьому – штампуванням. У різних умовах якісь етапи відсутні, якісь стають трудомісткими і складними, але “сума технологій” у машинобудуванні (рис. 5.2) зберігається для деталей найрізно­манітнішого призначення, розмірів, властивостей матеріалів – зближаються технології виготовлення колінчатого вала для потужного двигуна судна і для легкового автомобіля, шестерен потужного редуктора і звичайних годинників, величезних труб і ободу велосипедного колеса. Змінюються верстати, інструменти, але головне залишається: переміщують частини об’єму заготовки (обробка тиском, виливання), або з заготовки знімають зайвий матеріал (обробка металів різанням).

РГруппа2ис. 5.1. Уява про сутність і розробку технологічних процесів

Группа3

Рис. 5.2. “Сума технологій” у машинобудуванні

або шлях від руди до машини

Будь-яка технологічна структура складається з одних і тих же елементів, тобто є спільність структури токарного або шліфувального верстата, преса й автомобіля (рис. 5.3). Розходження ж лише в рухах заготовки й інструмента, розмірі й характері докладання технологічного зусилля. Проте застосування різноманітних машин і технологій приводить до різних результатів. Різниця особливо помітна в заготівельному виробництві, а від якості, прогресивності заготовки істотно залежать усі наступні етапи обробки і навіть складання машин.

Группа4

Рис. 5.3. Універсальна структурна схема технологічної машини