Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ой.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
132.98 Кб
Скачать

Міністерство транспорту та зв'язку України

Донецький інститут залізничного транспорту

Харківська академія залізничного транспорту

Кафедра: Економіка підприємства

Курсова робота

з дисципліни Економіка підприємства

на тему: “Розрахунки техніко-економічних показників діяльності підприємства з урахуванням впровадження нової техніки”

варіант №6

Роботу виконала:

студентка групи 2 – ЕП

Зінченко А.О.

Перевірила:

доц.к.е.н. Стрілець В.І.

_____________ підпис

Донецьк 2011

Реферат

Курсова робота: 71 сторінка, 2 таблиці, 16 використаних джерел, 5 додатків.

Об’єкт дослідження курсової роботи – технікно-екномічна робота промислового підприємства з урахуванням впровадження варіанту нової техніки.

Предмет дослідження – сукупність теоретичних і методичних проблем, пов’язаних з впровадженням нової техніки в виробництво.

Метою курсової роботи є закріплення теоретичних положень дисципліни і надбання практичних навичок з техніко-економічних розрахунків у сфері промислового виробництва.

Відповідно до завдання в курсовій роботі розглянуті теоретичні питання формування та розвиток ринкової економіки в сфері послуг залізниці та визначені напрямки підвищення конкурентоспроможності продукції та послуг. Визначена ефективність використання основних фондів та обігових коштів на підставі впровадження варіанту нової техніки № 6. За рахунок підвищення використання обігових коштів вивільнено - …………..?

В курсовій роботі сформована і розрахована собівартість продукції, визначено розмір прибутку, який складає……….?

В роботі розрахована ефективність виробництва в конкурентних умовах інвестиційної діяльності, дана оцінка фінансової стійкості та незалежності підприємства.

Зміст

Вступ

1.Розрахунки техніко – економічних показників роботи підприємства відповідно варіанту впровадження нової техніки……………………

1.1. Ефективність використання основних фондів і виробничих потужностей

1.2. Оборотні засоби підприємства, нормування, ефективність їх використання…………………………………………………………………..

1.3.Трудові ресурси та ефективність їх використання………………………

1.4. Експлуатаційні витрати,формування собівартості продукції………….

1.5. Оцінка фінансової стійкості та незалежності підприємства……………

1.6. Оцінка економічної ефективності інвестицій……………………………. 2. . Заробітна плата та шляхи до її зростання в Україні……………………

Висновки………………………………………………………………….

Список використаної літератури…………………………………………

Додатки……………………………………………………………………

Вступ

Процес виробництва на будь-якому підприємстві здійснюється за належної взаємодії трьох визначальних його факторів: персоналу(робочої сили), засобів праці та предметів праці. Використовуючи наявні засоби виробництва, персонал підприємства продукує суспільно корисну продукцію або надає виробничі й побутові послуги. Це означає, що, з одного боку, мають місце затрати живої та уречевленої праці, а з іншого - такі чи такі результати виробництва (діяльності). Останні залежать від масштабів застосованих засобів виробництва, кадрового потенціалу та рівня його використання.

В останні роки намітився постійний занепад в розвитку економіки нашої країни. Це пов’язано, передусім , з її нестійким політичним положенням. Майже кожні два роки відбуваються зміни в парламенті, змінюється Кабінет Міністрів, тобто країна не має чіткого плану розвитку своєї економіки. Новообраний уряд постійно пропонує якісь нові проекти, підготовляє нові плани, інформує про стабільне зростання економіки, але насправді економіка нашої країни вже досить тривалий час не може набути стабільності.

Більша частина підприємств збиткова, а ті, підприємства, які хоч і отримують прибуток, але мають досить низький рівень рентабельності – 5-10%. Частка зарплатні у собівартості продукції становить лише 10-15%, що свідчить про нищівну експлуатацію робітників. Наприклад, в країнах Європи її рівень сягає 40-60%. Тобто ми маємо в наявності велику кількість проблем економічного характеру, з якими нашій країні потрібно боротися негайно, бо нестабільна економічна та політична ситуації дуже негативно впливають на психологічний стан населення.

Впровадження нової техніки дозволяє визначити шляхи зростання продуктивності праці і зниження собівартості продукції, зниження фондомісткості та матеріаломісткості виробництва (економія витрат уречевленої праці), а також раціонального використання природних ресурсів (економія затрат суспільної праці).

Отже, вищенаведене розкриває актуальність обраної теми курсової роботи.

Метою курсової роботи є закріплення теоретичних положень дисципліни і надбання практичних навичок у техніко – економічна робота промислового підприємства з урахуванням впровадження варіанту нової техніки.

Об’єкти дослідження курсової роботи - техніко-економічна робота промислового підприємства з урахуванням впровадження варіанту нової техніки.

Предмет дослідження курсової роботи - сукупність теоретичних і методичних проблем, пов’язаних з впровадженнями нової техніки у виробництво.

Завданнями курсової роботи є :

  1. Ознайомлення з роботою сфері виробництва;

  2. Придбання навиків по розрахунку основних показників діяльності підприємства: по розділах 1.1 – 1.6 курсової роботи;

  3. Визначення основних причин і доцільності впровадження нової техніки у виробництво, та напрямків підвищення ефективності роботи та якості послуг залізничного транспорту.

Відповідно до завдань курсової роботи побудована її структура, яка складається з вступу, шості розділів, висновків, списку використаної літератури.

Таким чином, з’ясувавши актуальність теми курсової роботи, визначивши її мету та об’єкт дослідження, охарактеризувавши завдання курсової роботи, її структуру, перейдемо до розгляду основних частин курсової роботи.

Вихідною інформацією для техніко-економічних розрахунків по розділам 1-6 є приведені показників роботи підприємства. Алгоритм розрахунків аналітичних показників приведено у методичних вказівках до курсової роботи з дисципліни «Економіка підприємства» .