Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Testi_sudova_meditsina.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
347.65 Кб
Скачать

Практичні завдання Задача 1

При судово-медичному дослідженні трупа гр-на В., який був у зоні дії іонізуючого випромінювання, встановлено: труп виснаженого чоловіка з опіками шкіри I-III ступенів. В окремих місцях тіла наявна жовто-коричнева пігментація. На шкірі - великі плямисті крововиливи, в легенях – гостре повнокрів’я і набряк, крововиливи під плевру і паренхіму легень, великі крововиливи в перикард і під ендокард, множинні крововиливи різних розмірів в слизові оболонки рота, стравоходу, шлунку, в стінку сліпої кишки; повнокрів’я печінки, зменшена в розмірах селезінка сіро-червоного кольору на розрізі з незначним кров’янистим зішкрібом.

Завдання:

  1. Від дії якого зовнішнього чинника виникли зазначені патоморфологічні зміни?

  2. Назвіть основну причину смерті.

Відповіді на практичні завдання Задача 1.

1. Дані патоморфологічні зміни є ознакою дії гамма-випромінювання.

2.Основна причина смерті - гостра променева хвороба, що супроводжувалась гіпоплазією селезінки та множинними крововиливами у життєво важливі органи.

Задача 2.

При виконанні ремонтних робіт на виробництві з переробки урану робітник Д. побачив спалах, його відкинуло і оглушило. Свідомості не втрачав. Майже відразу ж у нього почались судоми в ділянці живота, головний біль, блювота і кров’янистий пронос. Через добу у гр-на Д. з’явились слабкість, задишка, занепокоєння та різко погіршився зір. Артеріальний тиск постійно знижувався і його вдалося підтримувати тільки за допомогою сильнодіючих лікарських середників. З часом потерпілий втратив можливість орієнтуватись в часі та просторі. Через 49 годин після пригоди хворий помер.

Завдання:

  1. Назвіть основну і безпосередню причину смерті.

  2. Яких правил необхідно дотримуватись при дослідженні трупа?

  3. Які зміни і в яких органах можна виявити при судово-медичному дослідженні?

  4. Які лабораторні методи дослідження необхідно провести для встановлення причини смерті та її зв’язку з опроміненням?

Задача 2.

1. Основна причина смерті - гостра променева хвороба. Безпосередня причина смерті - гостра серцево-судинна недостатність.

2. При дослідженні трупа обов’язково повинен проводитись дозиметричний контроль.

3. У периферійній крові – нейтрофільний лейкоцитоз і лімфопенію; в кістковому мозку – відсутність молодих форм клітин.

4. Необхідно провести гістоавторадіографію, гістологічне дослідження селезінки і кісткового мозку.

Задача 3.

У потерпілого гр-на З. на лівій долоні виявлено грубий рубець розмірами 4х3 см, який виступає над рівнем оточуючої шкіри та не дозволяє пальцям повністю розгинатись. Поверхня рубця - нерівна, шкіра потовщена. Обстежений заявив, що отримав травму під час ремонту спеціальної апаратури, до складу якої входив датчик з цезієм. В довідці, яку представив гр-н З., вказано, що упродовж трьох тижнів він знаходився на лікуванні з приводу радіодерматиту та опіків долоні. В стаціонарі відмічали наявність десквамації епітелію, ерозії та опікової поверхні III ст. лівої долоні. Хворий З. виписаний після загоєння опіків в задовільному стані.

Завдання:

  1. Визначіть характер пошкоджень.

  2. Назвіть вид уражаючого фактора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]