Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Vidpovidi_na_testi_z_anatomiyi

.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
114.18 Кб
Скачать

1. Запалення барабанної порожнини у хворого ускладнилося запаленням комірок соскоподібного відростка Через яку стінку барабанної порожнини проник гній до комірок?

E. Задню.

2. Рентгенологічно встановлено скупчення гною у верхньощелепній пазусі справа У який носовий хід виділяється гній?

B. У правий середній носовий хід.

3. При гнійному отиті, гній розповсюдився у комірки соскоподібного відростка і далі ускладнився менінгітом. У яку ямку черепа розповсюдився гній з барабанної порожнини?

D. задню черепну ямку.

4. Хворий потрапив у клініку з травмою черепа При рентгенологічному обстеженні виявлено перелом основи черепа в ділянці канала під'язикового нерва Яку кістку черепа пошкоджено?

C. Потиличну.

5. Після перенесеного гострого катару верхніх дихальних шляхів отоларинголог діагностував у хворого запалення лобової пазухи В якому носовому ході при огляді порожнини носа можуть спостерігатись гнійні виділення?

A. В середньому носовому ході.

6. Після перенесеної черепно-мозкової травми і рентгенологічного обстеження виявлено перелом основи черепа Лінія перелому проходить через остистий і круглий отвори Яка кістка пошкоджена внаслідок травми?

B. Клиноподібна.

7. Під час обстеження пацієнта ЛОР лікар діагностував запалення верхньощелепних пазух В якій ділянці носової порожнини під час риноскопії був виявлений гній?

D. Під середньою носовою раковиною.

8. У хворого після травми ока виникло нагноєння м'яких тканин орбіти Через який анатомічний утвір гнійний процес може поширитись у крилопіднебінну ямку?

A. Через нижню очноямкову щілину.

9. У хворого із гнійним середнім отитом інфекція із барабанної порожнини поширилась на цибулину яремної вени Анатомічною передумовою цього ускладнення є витончення однієї із стінок барабанної порожнини Аномалія якої стінки має місце?

B. Нижньої.

10. У хворого 28 років, діагностовано гострий запальний процес слизової оболонки носо-сльозової протоки 3 анамнезу стало відомо, що після перенесеного грипу протягом 10-ти днів були виділення із носа 3 якого відділу носової порожнини інфекція могла проникнути у носо-сльозовий канал ?

B. Із нижнього носового ходу.

11. Хворий із гнійним правобічним запаленням середнього вуха доставлений у ЛОР-відділення При огляді виявлена підшкірна флегмона в ділянці соскоподібного відростка Через яку стінку барабанної порожнини проникнув гній?

E. Задню.

12. У результаті травми голови у потерпілого виявлено ушкодження правого потиличного виростка Яка частина потиличної кістки ушкоджена?

D. Латеральна (pars lateralis).

13. Під час хірургічного втручання лікар маніпулює на внутрішній стінці барабанної порожнини Руйнування якого каналу скроневої кістки можливе?

D. Лицевого.

14. Після невдалого стрибка з висоти спортсмен був доставлений до травмпункту зі скаргами на різкий біль та набряк в ділянці правої стопи При пальпації права стопа у задній її третині різко болюча, наявна гематома на підошві, рухи у надп'ятково-гомілковому суглобі можливі у повному обсязі Які кістки можуть бути пошкоджені?

A. П'яткова кістка.

15. При переході вулиці у невстановленому місці дитина була вдарена бампером автомобіля у лівий бік Доставлена до лікарні, де при огляді виявлено гематому на лівій половині грудної клітки, різка болючість при пальпації, при спробі здавити грудну клітку відчувається хруст. Які кістки можуть бути пошкоджені?

D. Ребра.

16. Під час пірнання хлопець вдарився головою об дно озера При огляді виявляється різка болючість шиї, слабкість у верхніх кінцівках, повертання голови здійснити не може Які кістки можуть бути пошкоджені?

E. Шийні хребці.

17. При падінні на приведену до тулуба праву руку, постраждалий відчув хруст та різкий біль у верхній третині правого плеча Рухи у плечовому суглобі неможливі, є деформація у верхній третині плеча Які кістки можуть бути пошкоджені?

A. Плечова кістка.

18. Під час ожеледиці жінка впала на витягнуту руку і відчула різкий біль З'явилась деформація у нижній третині правого передпліччя, набряк і неможливість рухів у променево-зап'ястковому суглобі Які кістки можуть бути пошкоджені?

B. Променева та ліктьова кістки.

19. Після зіткнення двох автомобілів у одного з водіїв відзначається деформація у середній третині лівої гомілки, сильний біль, особливо при спробі рухати лівою ногою 3 рани з внутрішньої сторони виступають кінці кістки тригранного січення, посилюється крововтрата Яка кістка може бути пошкоджена?

C. Великогомілкова кістка.

20. Будівельник впав з висоти та вдарився лівою половиною тіла, після чого відчув сильний біль у верхній третині лівого стегна Стати на ліву ногу чи рухати нею не може Посилюється набряк в ділянці лівого кульшового суглоба та ознаки крововтрати Які кістки можуть бути пошкоджені?

B. Шийка стегнової кістки.

21. Дівчина під час виконання гімнастичних вправ, глибоко присівши, вдарилася до твердої поверхні ділянкою крижі Наступного дня вона почала відчувати різкий біль у місці удару, особливо при спробі сісти та ходінні При огляді крижової ділянки під шкірою у її нижній третині лікарем виявлений крововилив. Які кістки можуть бути пошкоджені?

A. Куприкова кістка.

22. Після звільнення з-під завалу у постраждалого відзначається затьмарення свідомості, багато підшкірних крововиливів на голові та шиї, дрібні рани на обличчі На задньо-верхній ділянці голови скальпована рана та різка деформація контурів голови Які кістки можуть бути пошкоджені?

D. Тім'яна та потилична кістка.

23. Після травми ока виникло нагноєння м'яких тканин орбіти Через який анатомічний утвір гнійний процес може поширитись у середню черепну ямку?

D. Через верхю очноямкову щілину.

24. У гематологічне відділення поступила жінка 23 років. В неї були виявлені зміни у периферичній крові Який орган треба обстежити для уточнення діагнозу?

B. Червоний кістковий мозок.

25. Чоловіку 33 років, який брав участь у ліквідації аварії на ЧАЕС, потрібна трансплантація червоного кісткового мозку 3 якого відділу довгих трубчастих кісток найвірогідніше треба буде брати трансплантат?

A. Methaphysis.

26. При обстеженні пацієнта виявлено, що після перенесеної щелепно-лицьової травми він не може висунути нижчу щелепу допереду і змістити її в праву сторону Параліч якого м'язу є причиною вказаної патології?

E. Правого жувального.

27. При рентгенологічному обстеженні на Rtg-знімку визначається вроджений розтвір правих ніжок дуг І-П грудних хребців. Що можна діагностувати у хворого?

C. Spina bifida.

28. Після падіння на вулиці у жінки 45 років ліва рука обвисла, рухи дуже болючі в ділянці плечового суглобу Вкажіть можливу локалізацію перелому

A. Перелом хірургічної шийки плечової кістки.

29. У хворого фронтит. З анамнезу відомо, що у нього було запалення верхньощелепної пазухи Через який відділ носової порожнини могла потрапити інфекція в лобну пазуху?

E. Із середнього носового ходу.

30. Внаслідок травми черепа стався перелом клиноподібної кістки в ділянці основи крилоподібного відростка Вміст якого з названих каналів може бути пошкоджено?

C. Крилоподібного.

31. В яке з утворень черепа буде поширюватися крововилив, якщо пошкоджена венозна судина в ділянці яремного отвору?

B. В задню черепну ямку.

32. У потерпілого після травми голови була порушена цілісність піраміди скроневої кістки Лінія перелому пройшла перпендикулярно осі піраміди, латеральніше від внутрішнього слухового отвору Який канал скроневої кістки ймовірно буде зруйнованим?

B. Напівколові канали лабіринту.

33. Внаслідок пухлини гіпофізу при рентгенографії виявлено збільшення і руйнування ямки турецького сідла Стінка якої кісткової порожнини руйнується?

D. Пазуха клиноподібної кістки.

34. Лікар прогнозує можливість запалення клітковини орбіти при гнійному запаленні в ділянці підочноямкового отвору Через яке з утворень можливе поширення інфекції?

B. Canalis infraorbitalis.

35. У хворого виявлене руйнування стінки барабанної порожнини з розповсюдженням гною до задньої черепної ямки Яка з стінок зруйнована?

B. Paries mastoideus.

36. У хворого на гайморит порушено сполучення верхньощелепно-біляносової пазухи з середнім носовим ходом. Який утвір в нормі забезпечує надходження повітря з носового ходу до гайморової пазухи?

D. Hiatus semilunaris.

37. За даними статистики, найчастіше переломи кісток трапляються як у юнаків, так і у людей похилого віку в ділянці розташування хірургічної шийки Вказати, на якій із перерахованих кісток знаходиться даний утвір?

A. Humerus.

38. Під час футбольного матчу гравець отримав травму колінного суглоба На рентгенівській плівці помітно виражений перелом кістки, що лежить у товщі сухожилка чотириголового м'яза стегна До якої з перелічених груп кісток належить ця кістка?

А. Сесамоподібні.

39. У хворого спостерігається запалення клиноподібної пазухи Куди відкривається її апертура?

B. Recessus sphenoethmoidalis.

40. В якій із кісток скелету раніше ніж в інших з'являється первинна точка скостеніння?

D. Ключиця.

41. Які кістки черепа за своїм розвитком є змішаними?

E. Потилична, клиноподібна.

42. На рентгенограмі тазової кістки у новонародженого визначаються три самостійні кістки, які з'єднані хрящем в ділянці кульшової западини Які це кістки?

D. Клубова, лобкова, сіднича.

43. Яке співвідношення хімічних речовин в кістках у людей похилого віку?

A. Більше неорганічних, менше органічних.

44. У мужчини, в результаті удару в ділянку нижнього кута лопатки справа, діагностовано переломи ребер Які ребра пошкоджені?

A. VI- VII

45. У хворої дитини 10-ти років виявлено спинномозкову грижу в ділянці XII грудного хребця Незрощення якої анатомічної структури призвело до випинання спинного мозку?

A. Дуги хребця.

46. В травмпункт доставлено дитину 5 років з приводу травми правої верхньої кінцівки На рентгенівському зображенні виявлено перелом дистальних відділів кісток передпліччя , а також відсутність точок скостеніння в os trapezium та os trapezoideum. В якому віці закладаються точки скостеніння в цих кістках?

C. 6 років.

47. У хворого 25-и років скарги на болі в поперековій ділянці При рентгенологічному досліджені виявлено незрощення дуг III та ІУ поперекових хребців. Яку назву має ця вада розвитку?

B. Spina bifida.

48. При медичному обстежені у хворого виявили плоский тип грудної клітки Для якого конституційного типу характерна така форма?

А. Доліхоморфний.

49. Пацієнт звернувся до лікаря із скаргами на головний біль після перенесеного риніту При обстежені на рентгенограмі-затемнення верхньощелепної пазухи Яким шляхом розповсюдилася інфекція у гайморову порожнину?

C. Крізь верхньощелепний розтвір.

50. У вагітної жінки 29 р. лікар-акушер визначив розміри таза За допомогою циркуля була виміряна відстань між двома верхніми передніми клубовими остями Який розмір великого таза був визначений?

B. Distantia interspinosa.

51. Хворий 25 років, звернувся до приймального покою із скаргами на нежить та головний біль на протязі 4 днів. Після обстеження йому встановили діагноз фронтит. Крізь який носовий хід інфекція потрапила до лобної пазухи?

D. Середній.

52. Жінка впала на відведену руку Яка з кісток і де саме частіше всього ламається за цих умов?

A. Нижня третина ліктьової кістки.

53. У хворого запалення середнього вуха ускладнилось мастоідитом. Надалі виникла загроза гнійного тромбозу найближчої венозної пазухи Якої?

B. Сигмоподібної.

54. Педіатр оглянув дитину 11,5 місяців. Скарг немає. Дитина активна, тримає голову, сидить, стоїть в манежі Які вигини хребтового стовпа у неї сформувалися?

E. Шийний лордоз, грудний кіфоз, поперековий лордоз, крижовий кіфоз.

55. Хворому необхідно зробити пункцію порожнини плеври В якій частині міжребрового простору провести голку?

A. В нижній частині міжребрового простору, по верхньому краю ребра.

56. Дитина 5 років поступила в ЛОР- відділення клінічної лікарні з діагнозом: гнійне запалення середнього вуха (тимпаніт). Захворювання розпочалось з запалення носоглотки Через який канал скроневої кістки інфекція потрапила в барабанну порожнину?

C. М'язовотрубний канал.

57. У дитини діагностовано перелом основи черепа, переважають бульбарні розлади В ділянці якої черепної ямки перелом?

B. Задньої.

58. У чоловіка похилого віку внаслідок падіння стався перелом стегнової кістки Вкажіть найпоширеніше місце перелому цієї кістки

B. Шийка.

59. У потерпілого правобічний перелом середньої третини нижньої щелепи Який канал може бути пошкоджений?

D. Нижньощелепний.

60. У юнака 18 років після вуличної бійки травмована бічна ділянка лиця При огляді лікар встановив, що шкіра травмована, рана відкрита, гілка нижньої щелепи зламана, з жувальних м'язів неушкоджений тільки той, що не піднімає щелепу, це:

C. Бічний крилоподібний м'яз.

61. У тенісиста діагностовано тендиніт одного з м'язів поясу верхньої кінцівки, що зумовлює тертя сухожилка об акроміальний відросток лопатки Сухожилок якого м'яза уражений?

B. Надостьового.

62. Запалення барабанної порожнини ускладнилось запаленням твердої мозкової оболонки Через яку стінку барабанної порожнини інфекція може потрапити в порожнину черепа?

D. Верхню.

63. У хворого після лікування перелому променевої кістки у типовому місці, виникло ускладнення: явища атрофії шкіри пальців, порушення чутливості, контрактура кисті (перерозгинання в п'ястково-фалангових і згинання в між фалангових суглобах). - контрактура Фолькмана Про найбільш виражену контрактуру якого м'яза слід думати?

D. M. flexor digitorum profundus.

64. В результаті травми у потерпілого діагностовано перелом в зовнішній нижній третині правої гомілки В якій кістці гомілки відбувся перелом?

C. Малогомілковій.

65. У 60 річного хворого через заглотковий абсцес, який розповсюдився по міжфасціальному простору шиї виникло запалення органів заднього середостіння Цим міжфасціальним простором є :

D. Занутрощевий простір.

66. У хворого запальний процес в ділянці привушної слинної залози Яким шляхом запальний процес може проникнути в крилопіднебінну ямку?

B. Крізь крило-верхньощелепну щілину.

67. У потерпілого травма верхньої щелепи з пошкодженням підочноямкового отвору Яка поверхня щелепи пошкоджена?

A. Передня.

68. У потерпілого травма верхньої щелепи, вибито перший малий кутній зуб. Який відросток верхньої щелепи пошкоджений?

C. Альвеолярний.

69. У потерпілого з травмою потиличної ділянки виявлено тріщину в ділянці поперечного синуса Яка частина потиличної кістки пошкоджена?

B. Луска.

70. При обстеженні у хворого виявлено порушення функції змикання очної щілини Пошкодження якого м'яза можна запідозрити?

B. М. orbicularis oculi.

71. Чоловік 42 років звернувся до медпункту з приводу різаної рани нижньої частини передньої поверхні плеча. Об'єктивно: затруднене згинання передпліччя. Які з названих м'язів ймовірно ушкоджені у хворого?

D. M. brachialis, m. biceps brachii.

72. У хворого 69-и років при гнійній інфекції носової порожнини виник абсцес лобової частки мозку Лікар встановив, що найбільш вірогідний шлях розповсюдження інфекції в передню черепну ямку із носової порожнини був:

E. Foraminae cribrosae.

73. При обстеженні пацієнта 15-и років виявлено, що після перенесеної щелепно-лицевої травми, він не може опустити донизу нижню щелепу. Пошкодження якого м'язу може бути причиною вказаної патології?

E. Підборідно-під'язикового.

74. На рентгенограмі - перелом кістки, що знаходиться з латерального боку передпліччя Яка кістка зламана?

E. Променева.

75. При травмі бічної поверхні черепа, яка кістка ймовірніше всього постраждає?

B. Скронева.

76. У хворого запалення верхньощелепного нерва В якому отворі основної кістки проходить цей нерв?

B. Круглий.

77. У хворого тризм жувального м'язу Де на нижній щелепі кріпиться цей м'яз?

C. Кут нижньої щелепи, зовнішня поверхня.

78. Під час обстеження, у хворого виявлено абсцес крило-піднебінної ямки Куди може розповсюдитись інфекція при несвоєчасному наданні медичної допомоги?

C. Орбіту.

79. Після перенесеного ГРВІ, у хворої спостерігається затруднене носове дихання, підвищена температура, головний біль, сльозовиділення, болючість при пальпації в ділянці fossa canina зправа Запаленням якої пазухи ускладнилось захворювання?

C. Sinus maxillaris dexter.

80. У хворого встановлено запалення слизової оболонки лобової пазухи В який з перелічених утворів буде прямувати запальна рідина?

D. Середній носовий хід.

81. Хворого 45 років турбувала папілома в порожнині носа Лікар встановив, що вона знаходиться на утворі, під яким відкривається нососльозова протока, це:

C. Нижня носова раковина.

82. При огляді 6-місячної дитини лікар виявив не закрите заднє тім'ячко. В якому віці заднє тім'ячко закривається при нормальному розвитку дитини?

B. До 2-місячного віку.

83. Хворий 35 років, звернувся до приймального покою із скаргами на нежить та головний біль на протязі 5 днів. Після обстеження йому встановили діагноз - гайморит (запалення верхньощелепної пазухи). Крізь який носовий хід інфекція потрапила до цієї пазухи?

A. Середній.

84. Хворий 45 років після травми правого плеча (внаслідок падіння), не може відвести праву руку до горизонтального рівня Пошкодження якого м'яза викликало вказане обмеження руху?

B. Дельтоподібного.

85. У хворого - стегнова кила (грижа). Яка структура не приймає участі в утворенні стегнового кільця?

A. A. femoralis.

86. Хворому, з діагностичною метою, призначена задня риноскопія (задній огляд порожнини носа), на якій виявлено викривлення задньої частини носової перегородки. Яка кістка викривлена?

Е. Леміш.

87. У потерпілого визначається перелом в ділянці присередньої поверхні лівого надп'ятково-гомілкового суглоба Перелом чого ймовірніше всього стався?

Е. Присередньої кісточки.

88. Жінка 45 років після травми від падіння з велосипеда звернулася в травматологічне відділення зі скаргами на біль, припухлість в ділянці дельтоподібного м'яза Про перелом якої кістки і в якій ділянці йде мова?

D. Хірургічної шийки плечової кістки.

89. У хворого гостре запалення нососльозового каналу Відомо, що після перенесеного грипу довгий час були виділення з носа 3 якого відділу носової порожнини могла потрапити інфекція в нососльозовий канал?

A. З нижнього носового ходу.

90. Дитина 3-х років поступила в клініку з діагнозом - отит. Є вірогідність розповсюдження гною з барабанної порожнини крізь її задню стінку Куди може потрапити гній?

C. В соскоподібну печеру.

91. Під час операції на кульшовому суглобі дитини 5 років, була пошкоджена зв'язка, внаслідок чого почалося кровотеча. Яка зв'язка була пошкоджена?

A. Головки стегна

92. Хворий 50 років, госпіталізований з проникаючою травмою дна порожнини рота. Який м'яз травмовано?

C. Щелепно-під'язикова.

93. Який м'яз не приймає участі в утворенні pes anserinus superficialis et profundus?

A.M. biceps femoris.

94. Хворому 45-ти років з підозрою на запалення оболон мозку, з метою отримання спиномозкової рідини, зроблено діагностичну пункцію між дугами поперекових хребців (L4-L5). Крізь яку зв'язку повинна проникнути голка при пункції?

A. Жовту зв'язку.

95. При вертикальному падінні з висоти у потерпілого діагностовано компресійний перелом поперекового хребця При цьому різко збільшилася кривизна лордозу поперекового відділу хребта. Порушенням функції яких зв'язок може супроводжуватися така зміна кривини хребта?

E. Передньої поздовжньої.

96. При виконанні оперативного втручання на діафрагмі ротової порожнини, хірургу необхідно виділити ділянку, що має назву трикутника Пірогова. Яка структура утворює його верхню межу?

D. N. hypoglossus.

97. У деяких народів Африки у дітей не буває дисплазії кульшового суглобу Цьому сприяє:

E. Положення дитини з розведеними ніжками на стегні матері.

98. Поклавши хворого на спину та зігнувши його травмовану ногу на 100-120°, лікар, після повного розслаблення м'язів нижньої кінцівки перевірив симптом "висувного ящика". Він захопив гомілку травмованої ноги в верхній третині і рухав її вперед та назад по відношенню до стегна, зафіксувавши при цьому стопу Лікар виявив патологічне зміщення гомілки вперед по відношенню до стегна Про повний розрив якої зв'язки колінного суглобу це свідчить?

A. Передньої схрещеної зв'язки.

99. Травматолог кладе свої великі пальці обгорнуті марлею на жувальні поверхні нижніх молярів хворого, другими пальцями захоплює нижній край нижньої щелепи та сильно тягне її донизу, а підборіддя у цей час піднімає вверх Далі лікар переміщує щелепу дозаду Що лікує травматолог?

D. Вивих нижньої щелепи.

100. У дитини 3-х років у передній ділянці волосяної частини голови виявлено прогинання кісток черепу Назвіть структуру, яка обумовлює це явище?

B. Fonticulus anterior.

101. При огляді дитини 10 років педіатр виявив у грудному відділі вигин хребетного стовпа вліво Який діагноз можна виставити пацієнту?

E. Лівосторонній грудний сколіоз.

102. Хлопчика 10 років доставлено у травмпункт лікарні з переломом кісток передпліччя Дитина не може здійснити супінацію та пронацію передпліччя У яких суглобах можливі ці рухи?

B. Art. radioulnaris proximalis, art. radioulnaris distalis.

103. У пацієнта діагностовано патологічну рухливість у плечовому суглобі На яку відстань можуть віддалятися в нормі суглобові поверхні лопатки та плечової кістки під час рухів у плечовому суглобі?

C. До 3 см.

104. Внаслідок травми в ділянці вінцевого відростка нижньої щелепи у хворого спостерігається порушення зміщення нижньої щелепи назад Ймовірність пошкодження якого м'яза існує?

A. М. temporalis.

105. При рентгенологічному обстеженні у пацієнта була виявлена кила міжхребцевого диску грудного відділу хребетного стовпа Який вид з'єднання між хребцями зазнав патологічних змін?

D. Синхондроз.

106. При падінні у маленької дитини було травмоване переднє тім'ячко Який вид з'єднання кісток черепа зазнав патологічних змін?

D. Синдесмоз.

107. У 3-х річного хлопчика при обстеженні виявлене переднє тім'ячко В якому віці в нормі відбувається заростання переднього тім'ячка кістковою тканиною?

B. Наприкінці 2-го року життя.

108. У хворого з цукровим діабетом розвинулась волога гангрена стопи Йому показана ампутація в ділянці поперечного суглоба заплесна (суглоба Шопара). Яку ключову зв'язку повинні пересікти хірурги для вичленення в даному суглобі?

D. Lig.bifurcatum.

109. На рентгенограмі травмованого виявлено пошкодження тіл попе­рекового відділу хребта. Які анатомічні утворення, що з'єднують тіла хребців, втягнуті в процес?

B. Міжхребцеві диски, поздовжні зв'язки.

110. У постраждалого при огляді спостерігається випинання акроміального кінця ключиці При натискуванні акроміальний кінець зміщується вниз Які зв'язки пошкоджені?

A. Дзьобо-ключична зв'язка, акроміально-ключична зв'язка.

111. При медичному обстеженні у військкоматі у юнака 18 років виявлено опускання головки надп'яткової кістки, що призвело до плоскостопості Із слабкістю якої зв'язки стопи це пов'язано?

C. Підошвової п'ятково-човноподібної зв'язки.

112. Хворий поступив у відділення щелепно - лицевої хірургії з вивихом скронево-нижньощелепного суглобу, в результаті чого була пошкоджена основна зв'язка суглобу Назвіть цю зв'язку?

A. Латеральна.

113. У потерпілого визначається відрив ділянки кута нижньої щелепи справа, зміщення відламка назад і догори Яка зв'язка сприяє цьому зміщенню?

C. Шило-нижньощелепна.

114. У хворого внаслідок неадекватного лікування запалення середнього вуха [мезотимпаніта] виникло гнійне запалення комірок сосцеподібного відростка скроневої кістки [мастоідит]. Гнійник прорвався в ложе груднино-ключично-сосцеподібного м'яза В межах якої фасції шиї локалізується патологічний процес?

E. Поверхневого листка власної фасції шиї.

115. Після травми хворий не може розігнути руку у ліктьовому суглобі Порушення функції якого основного м'яза може це викликати?

E. Muskulus triceps brachii.

116. Задньою стінкою піхви прямого мяза живота нижче дугоподібної лінії є:

A. Поперечна фасція.

117. Який м'яз передньої групи плеча дїє на два суглоби?

D. Musculus biceps brachii.

118. Диригент оркестру не може вийняти із кишені фрака носову хустинку Який м'яз не виконує своєї функції?

B. Найширший м'яз спини.

119. Хворий не може відвести від тулуба верхню кінцівку Який м'яз не виконує своєї функції?

D. Дельтоподібний.

120. Хворий не може підняти опущену нижню щелепу Які м'язи не виконують своєї функції?

D. Жувальні м'язи.

121. Чоловіка (45р). доставлено в хірургічне відділення з різаною раною на медіальному краї передпліччя Обстеженння показало, що в хворого перерізано два м'язи передпліччя - ліктьовий м'яз-згинач зап'ястка і ліктьовий м'яз-розгинач зап'ястка Який рух не може виконувати хворий?

C. Приведення кисті.

122. 30-річний чоловік звернувся до стоматолога зі скаргою на розлади жування, у нього виникає біль при відтягування щелепи назад. Лікар встановив запалення одного з жувальних м'язів. Якого?

B. Скроневого (задні волокна).

123. У хворої 45 років виявлено грижовий мішок, хід - через стегновий канал. Лікар шляхом обстеження визначив, що вихідним отвором грижі є:

E. Захований розтвір.

124. При проведенні трахеотомії у хворого 45 років, який потрапив у реанімаційне відделення з набряком гортані, була випадково перерізана яремна венозна дуга (arcus venosus juguli). В якому з просторів шиї розміщена ця дуга?

A. В spatium interaponeuroticum suprasternale.

125. У хворого 25 років з пахвинною грижею об'єктивно виявлено в межах поверхневого кільця лівого пахвинного каналу випинання м'якої консистенції, яке при підвищенні внутрішньочеревного тиску опускається в калитку. Через яку ділянку передньої стінки живота випинається грижа?

C. Бічну пахвинну ямку.

126. Хворий не може розвести пальці кисті. Функція яких м'язів порушена?

C. Тильних міжкісткових.

127. У хворого з ножовим пораненням стегна утруднене розгинання гомілки. Який із м'язів постраждав сильніше?

D. Чотириголовий м'яз стегна.

128. Хворий з ножовим пораненням верхньолатеральної ділянки плеча не може відвести руку до горизонтального рівня. Який із м'язів пошкоджено?

C. Дельтоподібний.

129. До лікаря педіатра звернулася мати з приводу того, що у її дитини віком 1 рік голова повернена в лівий бік. Який із м'язів шиї недорозвинений?

A. Груднинно-ключично-соскоподібний м'яз.

130. При обстеженні міміки хворого виявлено, що він не може скласти губи трубочкою, не може свистіти, під час сміху кути рота не піднімаються догори, ротова щілина розтягується в боки (поперечна посмішка). Пацієнт страждає на міопатію - спадкове захворювання із дистрофічним ураженням м'язів. На атрофію якого м'яза вказують дані симптоми?

D. Колового м'яза рота.

131. У травмованого глибоке поперечне поранення нижньої третини задньої поверхні гомілки. Тил стопи піднятий. Сухожилок якого м'яза уражений?

D. Триголового м'яза литки.

132. При падінні з висоти постраждалий вдарився передньою поверхнею плеча об виступаючий твердий предмет. При огляді хірургом констатований розрив двоголового м'яза плеча. Які функції верхньої кінцівки будуть порушені при вказаній травмі?

D. Згинання плеча, передпліччя та супінації передпліччя.

133. Під час фінальної гри баскетболіст пошкодив праву гомілку, внаслідок чого стало неможливо згинати праву стопу. Лікар встановив, що пошкоджено сухожилок одного з м'язів гомілки. Сухожилок якого м'яза пошкоджено?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]