Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Baza_NOVA2.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
257.54 Кб
Скачать

Лфк в неврології.

265.ЛФК для реабілітації хворих неврологічного профілю застосовується з метою:

А. Відновлення чутливості. Б. Відновлення рухів. В. Усунення вегетативно-трофічних порушень.

Г. Профілактики контрактур і пролежнів. Д. Усі відповіді правильні.

266. При центральних паралічах ЛФК має мету:

А. Підвищити тонус м'язів. Б. Посилити імпульсацію. В. Зменшити спастичні явища.

Г. Попередити розвиток гіпостатичної пневмонії. Д. Стимулювати екстракардіальні фактори гемодинаміки.

267. Для профілактики пролежнів при інсульті в підгострому періоді застосовуються наступні дії:

А. Лікувальна гімнастика, дихальні вправи, активні вправи для здорових кінцівок, активно-пасивні вправи для окремих сегментів, пасивні рухи і масаж. Б. Часта зміна положення хворого, дихальні вправи, активно-пасивні вправи для окремих сегментів, пасивні рухи в паретичних кінцівках, протирання здавлених місць і масаж. В. Лікування положенням, динамічні дихальні вправи, активні вправи для паретичних кінцівок в вигідних положеннях, масаж для окремих ділянок. Г. Укладка паралізованих кінцівок в положення протилежне позі Верніке-Мана, активно-пасивні вправи на вільні сегменти та поверхневий масаж. Д. Усі відповіді правильні.

268. Механізм відновлювальних процесів у ранньому періоді при ураженнях ЦНС:

А. Регенерація нервових клітин та провідників. Б. Розгальмування в зоні “бездіяльних” нейронів та моторні подразнення. В. «Функціональна перебудова» - компенсаційно-пристосувальні процеси. Г. Активізація кровообігу в зоні ураження. Д. Розвиток резервів та замісних функцій.

269. Основні протипоказання до ЛФК в неврологічній практиці:

А. Двосторонні порушення чутливості і атаксії. Б. Гостре порушення рухів і розлади мови.

В. Наростаючі розлади мозкового кровообігу. Г. Вегетативно-трофічні розлади. Д.Синдром Верніке-Мана.

270. Основні прийоми і засоби ЛФК для зниження м’язової спастики:

А. «Імпульсна гімнастика» та ідеомоторні тренування. Б. Масаж із застосуванням вібрації і глибокого розминання. В. Лікування положенням на прокладках і кругах. Г. Пасивні вправи в одній площині і поверхневий масаж. Д. Активні рухи в багатьох суглобах та глибокий масаж.

271. Яке функціонально вигідне положення необхідно для верхніх кінцівок при інсульті?

А. Лежачи на здоровому боці паралітична рука за головою, пальці напівзігнуті. Б. Лежачи, рука вздовж тулуба, в положенні супінації, пальці випрямлені В. Лежачи, кисть випрямлена і фіксована під спиною. Г. Лежачи, паретична кисть на животі і підтримується здоровою рукою. Д. Рука відведена, випрямлена, в положенні супінації, кисть і пальці випрямлені.

272. Основні фізичні вправи при травмі і струсі головного мозку у 1-му періоді:

А. Динамічні дихальні вправи. Б. Парадоксальна дихальна гімнастика. В. «Вестибулярне тренування» і масаж. Г. Пасивно - активні вправи. Д. ЛФК протипоказана.

273. Протипоказання до ЛФК при геморагічному інсульті:

А. Висока температура тіла. Б. Наростання симптомів інсульту. В. Психомоторне збудження. Г.Психомоторна загальмованість. Д. В усіх випадках можна проводити ЛГ.

274. Першочергове завдання ЛФК в ранній період при пошкодженні шийного відділу спинного мозку:

А. Боротьба з руховими розладами. Б. Профілактика трофічних розладів. В. Попередження туго-рухомості суглобів. Г. Профілактика розладів дихання. Д. Стимуляція репаративних процесів.

275. Завдання ЛФК при нижній параплегій у хронічній стадії.

А. Профілактика деформацій та дистрофії у суглобах і зміцнення м'язів нижніх кінцівок. Б. Зміцнення м’язів плечового поясу, тулуба та адаптація хворого до сидіння та вертикалізації. В. Розвиток дихальної системи, попередження атрофій та навчання самообслуговування. Г. Стимуляція трофічних процесів, геодинаміки, зміцнення м'язів кінцівок та попередження ускладнень. Д.Усі вірні.

276. Саногенез пізнього відновлювального періоду при ураженні ЦНС:

А. Регенерація нервових клітин і провідників. Б. Розгальмування в зоні “бездіяльних” нейронів.

В. «Функціональна перебудова» ЦНС та створення домінанти руху. Г. Компенсаційно-заміщуючі пристосувальні процеси. Д. Активізація кровообігу в зоні ураження.

277. Для профілактики пролежнів при інсульті положення хворого слід міняти:

А. 1-2 рази на день. Б. 2-3- рази на день. В. 4-6 разів на день. Г. Перші 10 днів не можна. Д. Кожну годину.

278. Основне з протипоказань до ЛФК при рухових порушеннях у неврологічних хворих:

А. Спастика і гіпертензія паралізованих м'язів і гіперкінези при рухах. Б. Гіперстезії та посилення болю при пасивних рухах. В. Втрата чутливості, наявність пролежнів з інтоксикацією. Г. Афазія та втрата контакту з хворим. Д. Виражене порушення трофіки м’язів, контрактури і деформації суглобів та розлади психіки.

279.«Ударні» прийоми масажу у неврологічних хворих використовуються у таких випадках:

А. При в’ялому паралічі з атонією м’язів. Б. При в’ялому парезі з деформаціями внаслідок патологічних установок. В. При спастичному паралічі з гіпотрофією. Г. При спастичному парезі з гіперкінезами. Д. При гіперкінезах і тугорухомості суглобів.

280. Орієнтовні терміни призначення ЛФК при ішемічному інсульті

А. При появі спастики і гіперкінезії. Б. ЛГ назначається на 3-4 день. В. Початок - середина 2-го тижня. Г. Середина - кінець 2-го тижня. Д. 3-й тиждень.

281. В гострому періоді невриту лицевого нерва застосовуються:

А. Дихальні вправи та масаж обличчя. Б. Дихальні вправи, лікування положенням та іммобілізація. В. Масаж обличчя, РГГ та дозована ходьба. Г. Пасивна гімнастика для мімічних м’язів. Д. Активно-пасивні вправи для мімічних м’язів та масаж.

282. Основний принцип проведення вправ « вестибулярного тренування»:

А.Висока кількість повторень вправ. Б. Рухи з широкою амплітудою у всіх трьох площинах. В. Використання різних вихідних положень та підтримок. Г. Використання вихідного положення та тренажерів. Д. Вправи із зміною положення тіла та на рівновагу.

283.Засоби ЛФК, які застосовуються при інсульті на ліжковому режимі:

А. Лікування положенням, дихальні вправи, пасивні вправи для здорових та паретичних кінцівок. Б. Динамічні дихальні вправи, вправи на координацію, рівновагу та масаж спини. В. Вправи на координацію і рівновагу, елементи ігор та ходьба з опорою. Г. Лікування положенням, дихальні вправи, пасивні вправи для паретичних кінцівок та активні для здорових кінцівок і тулуба. Д. Ідеомоторне тренування м’язів паралізованої частини тіла.

284. Задачі ЛФК при повному порушенні провідності спинного мозку у віддалений період. А. Профілактика трофічних розладів. Б. Профілактика деформацій та тугорухомості суглобів. В. Загальне зміцнення організму і покращення осанки. Г. Розвиток компенсацій та адаптація до побуту і самообслуговування. Д. Усі відповіді вірні.

285. ЛФК для реабілітації хворих неврологічного профілю застосовується з метою:

А. Ліквідація порушень геодинаміки. Б. Відновлення звичних рухів. В. Відновлення чутливості. Г. Профілактика контрактур, деформацій і пролежнів. Д. Є неправильні відповіді.

286. При інсульті в підгострому періоді застосовуються такі положення для хворого:

А. Положення в позі Верніке-Мана. Б. Положення, протилежне позі Верніке-Мана. В. Положення на здоровому боці із підтягнутою хворою ногою. Г. Положення на спині з валиками під колінами. Д. Хворого повертають з боку на бік кожні 3-4 години.

287. Основні засоби ЛФК у відновному періоді при парезі лицевого нерва:

А. Надування щік та зморщування лоба, активно пасивне закривання ока. Б. Відновлення функції жувальних м’язів та ковтання. В. Масаж обличчя та відновлення функції мімічних м’язів. Г. Звукова гімнастика і вправи для м’язів гортані. Д. Дихальні та загально-розвиваючі вправи під час ходьби.

288. Функціонально - вигідне положення ноги при інсульті на ліжковому режимі:

А.Положення на хворій стороні, нога зігнута в коліні. Б.Положення на спині, нога випрямлена, повернена назовні. В.Положення на спині, нога зігнута в коліні на 5-10, стопа вертикально під кутом 90 до гомілки опирається на підставку. Г.Положення на здоровій стороні, нога зігнута в коліні, стопа довільно. Д.Положення на спині, здорова нога зігнута, опирається на стопу, хвора нога зігнута, повернена назовні, стопа на здоровому коліні.

289. Коли хворому з травмою і з стисненням спинного мозку призначається ЛФК?.

А. Після зрощення хребців. Б. Коли зменшились прояви травми і порушення рухів. В. З 2-3 дня лікування. Г. Через 10-14 днів при задовільному стані хворого. Д. Тільки через 1-5 місяця лікування.

290.У хворого правосторонній плексит після травми, яку отримав три місяці тому. Відмічається атрофія “дельти”, слабість згиначів пальців. Які вправи необхідно застосувати?

А. Активні піднімання і відведення рук, робота кистями і пальцями. Б. Піднімання та обертання плечей, розведення рук в сторони та махові рухи. В. Активно-пасивні рухи хворою рукою в положенні сидячи і стоячи. Г. Активно - пасивні рухи хворою рукою в положенні лежачи. Д. Махові вправи рукою з підтримкою, лежачи на хворій стороні.

291. Елементи ЛФК для зниження м’язової спастики:

А. «Імпульсна гімнастика» та точковий масаж. Б. Поверхневий масаж і активно-пасивні рухи. В. Лікування «положенням» та інтенсивний масаж. Г.Пасивні рухи. Д, Активні рухи.

292. Протипоказання до ЛФК при закритій черепно-мозковій травмі:

А. Висока температура тіла. Б. Кров ( еритроцити) в лікворі. В. Психомоторне збудження.

Г. Психомоторна загальмованість. Д. Усі відповіді вірні.

293. Основні методичні принципи проведення ЛФК при радикуліті:

А. Вибір безбольового вихідного положення та вправи на розвантаження хребта. Б.Виконання вправ без ривків і надмірного напруження лежачи. В. Поступове збільшення амплітуди рухів при виконанні активно-пасивних вправ. Г. Розвантаження хребта за допомогою скелетного витяжіння.

294. Основні методичні принципи проведення ЛФК при радикуліті:

А.Вибір безбольового вихідного положення. Б.Виконання вправ без ривків і надмірного напруження. В.Поступове збільшення амплітуди рухів.

295. Коли хворому з компресійним переломом поперекових хребців та нижнім парапарезом дозволяють сідати?

А. Через місяць, коли пройшли болі. Б. Через 1,5 місяця. В Через 2 місяці при доброму самопочутті. Г. Після того, як хворому дозволено встати на ноги і ходити по палаті. Д.Після того, як хворий без ускладнень ходить 1,5-2 год.

296. При в’ялих паралічах не можна застосовувати:

А. Глибокий масаж. Б. Розтягування м'язів. В.Вправи з напруженням. Г. Вправи у воді. Д. Вправи на розслаблення.

297. При інсульті з геміплегією правої половини тіла навчання ходьби проводиться:

А.При ліжковому режимі. Б. При напівліжковому режимі. В. На палатному режимі. Г.На вільному режимі. Д. Коли пройшли явища геміплегії.

298. Орієнтовні терміни призначення ЛФК при ішемічному інсульті:

А.Середина - кінець 1-го тижня . Б.Початок - середина 2-го тижня. В.Середина - кінець 2-го тижня . Г.3-й тиждень. Д. Початок-середина 1- го тижня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]