Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
746.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Івано–франківський національний

ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ НАФТИ І ГАЗУ

Бойко В.С., Тарко Я.Б., Вольченко Д.О.,

Соломчак Я.В., Псюк М.О.

ЛАБОРАТОРНИЙ ПРАКТИКУМ З

ТЕХНОЛОГІЇ ВИДОБУВАННЯ НАФТИ

ЧАСТИНА 1

РОБОТИ №№ 1 – 9

2006

Міністерство освіти і науки України

ІВАНО–ФРАНКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ

ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ НАФТИ І ГАЗУ

Кафедра розробки та експлуатації

нафтових і газових родовищ

Бойко В.С., Тарко Я.Б., Вольченко Д.О.,

Соломчак Я.В., Псюк М.О.

ЛАБОРАТОРНИЙ ПРАКТИКУМ

З ТЕХНОЛОГІЇ ВИДОБУВАННЯ НАФТИ

ЧАСТИНА 1

РОБОТИ №№ 1 – 9

Методичні вказівки для студентів спеціальності

“Видобування нафти і газу”

ІваноФранківськ

2006

МВ 02070855 – 1713 – 2006

Бойко В.С., Тарко Я.Б., Вольченко Д.О., Соломчак Я.В., Псюк М.О. Лабораторний практикум з технології видобування нафти. Частина 1. Роботи №№ 1-9: Методичні вказівки для студентів спеціальності 7.09.03.04“Видобування нафти і газу”.Івано-Франківськ: Факел, 2006.100 с.

В методичних вказівках наведено9 лабораторних робіт з описом їх мети, задач виконання, теоретичних положень з тем по даних роботах, обладнання і приладів, що використовуються в роботах, порядку проведення робіт. Даються вказівки з підготовки до занять та оформлення звітів, контрольні запитання і список рекомендованої літератури.

В лабораторному практикумі описано призначення і будову приладів і апаратури, що використовуються при дослідженнях свердловин, в технології і техніці видобутку нафти, при різних способах експлуатації свердловин.

Лабораторний практикум призначений для підготовки та виконання лабораторних робіт з курсу “Технологія видобування нафти”студентами спеціальності “Видобування нафти і газу”.

Рецензент: канд. техн. наук,

доцент кафедри розробки та

експлуатації нафтових і

газових родовищ Ю.В. Марчук

Зміст Стор.

Вступ......………………………….……………………….

4

Лабораторна робота №1.Ознайомлення з обладнанням і технікою відбору та зберігання проб пластової нафти. ………

6

Лабораторна робота №2.Вивчення конструкцій глибинних манометрів ........................................................

15

Лабораторна робота №3.Технологія вимірювань з допомогою свердловинних приладів. ...………................

31

Лабораторна робота №4.Лабораторна повірка мано-метра МГН-2 і розшифровка показів глибинного манометра. ……............................................................................

41

Лабораторна робота № 5.Вивчення приладів і апаратури для вимірювання температури. ……...………

50

Лабораторна робота №6.Вивчення установок та

приладів для дослідження властивостей пластових нафт. ………..…...................................................................

57

Лабораторна робота №7.Визначення тиску насичення нафти газом і коефіцієнта стисливості нафти на

установці АСМ-300М.…….............................…..….…….

68

Лабораторна робота №8.Визначення в’язкості

пластової нафти ……………………………..…………….

73

Лабораторна робота №9.Вивчення глибинних

приладів для вимірювання дебіту і витрати рідини. …....

80

ВСТУП

Частина 1 лабораторного практикуму з технології видобування нафти призначена для студентів спеціальності 7.09.03.04  "Видобування нафти і газу" і являє собою практич-ний посібник при вивченні даного курсу, в тому числі і для самостійної роботи.

До лабораторного практикуму входять 9 лабораторних робіт (роботи №№ 1-9), кожна з яких містить мету роботи, теоретичну частину з описом приладів та установок, вказівки щодо самостійної роботи студентів, порядок проведення роботи і обробки результатів досліду та вказівки з оформлення отриманих результатів. В кінці кожної роботи наведений перелік контрольних запитань для самоперевірки та список рекомендованої літератури. Всі роботи базуються на об-ладнанні, наявному в лабораторіях кафедри.

Виконання лабораторних робіт з “Технології видобування нафти”є невід’ємною частиною вивчення та засвоєння програми даної дисципліни. Тому перед виконанням лабораторної роботи студент повинен опрацювати теоретичну частину, підготувати звіт з обов’язковими схемами приладів та установок, що розглядаються в даній роботі, ознайомитись з її змістом роботи, обладнанням, установкою, засвоїти порядок виконання, методику обробки одержаних даних та їхню інтерпретацію.

При проведенні лабораторних робіт студент повинен дотримуватися правил з техніки безпеки, охорони праці і протипожежної безпеки, за порушення яких викладач може усунути студента від подальшого виконання роботи.

За результатами кожної лабораторної роботи студент оформляє звіт, в якому обов’язково вказує назву роботи, її мету, наводить загальні теоретичні положення, схему при-ладу (установки), порядок проведення роботи, одержані результати дослідів, їхню обробку та висновки.

Самостійна робота студента полягає в опрацюванні методичних вказівок стосовно конкретної теми (напрямку), вивченні теоретичної частини, перевірці набутих знань за переліком контрольних запитань та підготовці звіту по роботі.

Допуск до лабораторної роботи, рівень її виконання та захист оцінюються викладачем за рейтинговою системою згідно з програмою та навчальним планом дисципліни. Захист кожної лабораторної роботи після оформлення звіту рекомендується проводити за наведеними контрольними запитаннями.