Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_IPDU.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
526.34 Кб
Скачать

Тема 3. Політична думка Київської Русі

  1. Проблема взаємовідносин Київської Русі та Візантійської імперії у висвітленні давньоруських мислителів.

  2. Суспільно-політична думка в літописних зведеннях часів Київської Русі.

  3. Суспільно-політичний аналіз «Руської Правди».

Література:

1.Брайчевський М. Твори: Т.1: Суспільно-політичні рухи в Київській Русі. Історична думка в Київській Русі. – К., 2004.

2.История политических и правовых учений. Хрестоматия для юридических вузов и факультетов / Сост. Г. Г. Демиденко. - Харьков, 1999.

  1. Салтовський О. Концепції української державності в історії вітчизняної політичної думки. – К., 2002

  2. Серафим Юшков. Руська Правда // http://litopys.org.ua

  3. Хрестоматія з історії держави і права України /з найдавніших часів до кінця ХХ ст. //За ред. Чайковського А.: У З Кн. – К., 1999.

Методичні рекомендації та контрольні питання:

Київська Русь від початків свого державного існування прагнула утвердитись серед могутніших держав-сусідів, найвизначнішою з яких була Візантійська імперія. 30-40 роки XI сторіччя відзначались значною напругою у відносинах цих двох наймогутніших держав на сході Європи. Візантія, висунувши концепцію "наступності імперій", намагалась поширити свій вплив на країни, що отримали від неї християнство східного зразка. І вплив не лише духовний, а й політичний.

Як зазначає О. П. Толочко: "Думка про суперматію імператора всіма властителями християнського світу грунтувалась на ідеї наступності імперій (translatio imperii), де царство Ветхого Завіту втілилось у владі римських імператорів, а від них перейшло до візантійських. Історичною і провіденціальною місією Візантії як єдино законної імперії було, таким чином, збирати воєдино і здійснювати всю владу у всьому цивілізованому світі. Добре відомими є погляди, що витікають з цього, на світопорядок як піраміду підлеглості всіх інших монархів імператору Нового Риму". Кожен володар у православному світі отримував не лише грецьких священиків, а й відповідне місце у світській урядовій ієрархії візантійської імперії.

Подібна ідея вже в часи свого виникнення не відбивала в повній мірі реалії розкладу політичних сил тогочасної Європи і викликала значне несприйняття багатьох європейських монархів. Серед невдоволених були й володарі києворуської держави, що у Х-ХІ сторіччі швидко набирала політичної ваги і виходила в ряд найпотужніших на Європейському континенті. Ваше завдання – узагальнити знання про політичні погляди Київської Русі в розрізі даної проблеми. Зробіть це у вигляді схеми, порівняльної таблиці чи графіку (на свій вибір).

Подібну роботу вам слід провести по характеристиці давньоруських літописних зведень. Зафіксуйте основні проблеми суспільно-політичної проблематики, що піднімаються літописцями. Порівняйте їх розгляд у Київському та Галицько-Волинському літописах.

Охарактеризуйте „Руську Правду” за такою орієнтовною схемою:

1. Історичні умови створення.

2. Політичний устрій Київської Русі.

3. Правовий статус князя та інших представників державного управління.

4. Відображення проблеми взаємовідносин світської та церковної влади.

5. Демократичні традиції та гуманістичні ідеї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]