Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема12_підз_води.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
120.32 Кб
Скачать

Тема: Підземні води і їх геологічна діяльність План:

  1. Поняття про пiдземнi води та їх походження.

  1. Водопроникнiсть гiрських порiд.

  1. Класифiкацiя, режим i баланс пiдземних вод.

  1. Хiмiчний склад пiдземних вод і мiнеральнi води.

  1. Умови утворення зсувiв i їх характеристика.

  1. Карстовi процеси i карстовi форми.

Поняття про пiдземнi води I їх походження

Вiдносно визначення видiв води в гiрських породах iснує декiлька класифiкацiй, але найбiльш визнана класифiкацiя А.Ф.Лєбєдєва:

Вода у виглядi парiв у порах , порожнтнах i трiщинах.

Гiгроскопiчна вода – та яка обволiкає поверхню мiнеральних частинок тонкою одномолекулярною плiвкою i щiльно утримується молекулярними i електричними силами. Вона може бути видалена тiльки при нагрiваннi до температури не менше 105О-110О.

Вода у виглядi плiвки (плiвкова) – це та, що є на поверхнi частинок гiрської породи у виглядi кiлькох шарiв молекул поверх гiгроскопiчної плiвки. Ця вода вже може передаватись з однiєї частинки породи на iншу, а тому вiдбувається урiвняння кiлькостi води на поверхнi частинок. Така вода у великiй кiлькостi утримується у глинистих породах.

Капiлярна вода частково або повнiстю заповнює тонкi пори i трiщини в гiрських породах i утримується в них силами поверхневого натягу. Ця вода по тонких капiлярах i трiщинах пiдiймається вверх вiд рiвня підземної води на висоту до 2 i бiльше метрiв у залежностi вiд дiаметру пор: чим вiн менший - тим вище пiдiймається вода.

Вiльна вода може вiльно переміщуватись в порах, трiщинах i iнших порожнинах пiд впливом сил натяжiння.

Вода в твердому станi знаходиться в шарах земної кори у виглядi окремих мiкрокристалiв, тонких плiвок, шарiв i прошаркiв льоду (приклад – вiчна мерзлота Пiвночi i Сибiру).

Кристалiзацiйна вода входить до складу багатьох мiнералiв i бере участь в будовi їх кристалiчних решiток (вода в гiпсi – СаСО х 2Н2О – яка може бути видалена при нагрiваннi бiльше, нiж до 100О).

Часто на практицi (при iнженерно-геологiчних дослiдженнях) вживається поняття “фiзично зв’язана вода”, пiд яким розумiють гiгроскопiчну i плiвкову воду. Її в свою чергу пiдроздiляють на мiцно i слабко зв’язану.

Дуже важливо знати походження підземних вод. Основним процесом, в результатi якого вони появляються в надрах Землі, є  інфiльтрацiя  - просочування води в гiрськi породи після атмосферних опадiв - дощiв або танення снiгу. Причому, вода проникає не тiльки зверху, а й з бокiв – у шари гірських порiд, що виходять на поверхню в ярах, балках i долинах. В районах зрошуваного землеробства основна кількість води під землю попадає в результаті фільтрації через канали.

В пустелях головна роль в утвореннi пiдземних вод належить  конденсацiї парiв у трiщинах i порах порiд.

В породах зустрiчаються також седиментогенна або релiктова вода морського походження (пiд потужними водонепроникними шарами). Її ще називають  похованою або сингенетичною. Вона спочатку утримується в мало ущiльнених осадках, а потiм, в результатi збiльшення тиску – вижимається з них i залишається в пористих породах.

Всi пiдземнi води, якi циркулюють у верхнiй частинi земної кори i беруть участь у загальному кругообiгу в природi, називаються вадозними (вiд лат. vadosus – неглибокий, мілкий). 

Вода, яка утворюється вiд конденсацiї парiв, що видiляються при магматизмi називаються  ювенiльною.  При цьому пари утворюються не тiльки з магми, а й вiд нагрiвання вологих гiрських порiд та холодних пiдземних вод при контакті з магмою. Вони можуть мати температуру бiльше 100О С i утримують в розчиненому станi такi сполуки i гази, якi не властивi для усiх iнших видiв пiдземних вод. Ця вода, як уже вiдзначалось при вивченні вулканiзму, все бiльше використовується для обiгрiвання теплиць i навiть роботи теплових електростанцiй (наприклад, на Камчатцi та в Угорщині).