Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема10_річки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
77.82 Кб
Скачать

Тема: Геологічна діяльність річок План:

  1. Коротка характеристика річок і залежність геологічної роботи   від гідрологічної характеристики.

  1. Робота ріки на початковій стадії формування долини. 

  1. Характеристика річкових долин і міграція русла.

  1. Утворення алювію та його характеристика.

  1. Циклічність у розвитку долин і типи надзаплавних терас. 

  1. Практичне значення вивчення долин.

Коротка характеристика річок і залежність геологічної роботи від гідрологічної характеристики

Ріки виконують величезну руйнівну, переносну і акумулятивну роботу. Якщо врахувати кількість річок на Земній кулі, можна зробити висновок, що вони істотно перетворюють рельєф материків. Зміни на поверхні Землі – це результат переважно геологічної роботи річок.

Так як вода і атмосфера на Землі існує вже мільярди років, то не важко зрозуміти, що і ріки існують такий же тривалий час. Але вони з’являлись і зникали на окремих територіях в залежності від тектонічних рухів та кліматів, які існували в ті далекі геологічні епохи. Своїми потоками вони розмивали береги, переносили і відкладали у моря великі маси порід. Отже ріки весь час змінювали рельєф Землі – розмивали, переносили  на тисячі кілометрів і відкладали гірські породи.

Річки бувають різні: великі і малі, повноводні і маловодні, з швидкою і повільною течією, замерзаючі і незамерзаючі. Отже і вплив їх на геологічний процес різний.

Різновидність річок залежить, перш за все, від їх живлення, яке, в свою чергу, залежить від особливостей тих районів, по яких вони протікають.

За типом живлення ріки поділяються на: снігове (Східно-Європейська рівнина, де йому належить 50-70% від усього стоку); льодовикове (Середня Азія); дощове (Далекий Схід); змішане (Кавказ, Індія).

В залежності від характеру живлення річок, їх режим (кількість води, рівень і швидкість течії) змінюється на протязі року, а це значить, що і геологічна робота проявляється ними по-різному на протязі року. В межень (в період низького рівня води) їх робота мінімальна, а в повінь (при найвищому рівні) – максимальна.

Але і в самій річці на окремих її ділянках геологічна робота теж різна. Завдяки тому, що максимальна швидкість потоку в стрижневій (середній) частині, саме тут вода найбільше підхоплює на дні уламковий матеріал і переносить його вниз за течією.

Отже, здатність ріки виконувати роботу залежить від маси (кількості) води та її швидкості. І тут існує така закономірність: якщо сила ріки переважає над вагою уламкового матеріалу, який вона переносить, то по берегах і на дні відбувається ерозійна діяльність; якщо цієї сили недостатньо – відбувається їх акумуляція.

Робота ріки на початковій стадії формування долини

В утворенні річкових долин головна роль належить ерозії. Тут як і в ярах та балках, її підрозділяють на донну (глибинну),  бокову і  регресивну.

На початковій стадії утворення долини переважає донна ерозія. В цей період ріка, врізаючись в гірські породи, прагне виробити свій  п о з д о в ж н і й   п р о ф і л ь  р і в н о в а г и , тобто вирівняти рельєф дна вздовж течії до того рівня, коли вода вже не буде розмивати дно.

У ріки є три ділянки, де вона по-різному виконує роботу: верхня течія, де йде розмив, середня – перенесення, нижня – акумуляція.

Слід зауважити, що швидкість вироблення поздовжнього профілю залежить від складу порід, по яких тече ріка, нахилу території і водності ріки. На початковій стадії поздовжній профіль характеризується нерівностями, ухилами на окремих ділянках, водоспадами, порогами (різні літологічні умови русла, тектонічні структури вздовж нього). В кінцевому результаті ріка настільки виробляє свій профіль, що він має вигляд плавно увігнутої кривої. Це і є профіль рівноваги. Він може вироблятися до рівня моря або озера – куди впадає ріка. Цей рівень і називається  б а з и с о м   е р о з і ї . Він поділяється на загальний (рівень відкритого моря) і місцевий (водосховище).

Продукти розмиву можуть переноситись рікою по дну і в самому потоці, тобто в змуленому вигляді. Це так званий  т в е р д и й   с т і к . Але вода може переносити також в розчиненому стані різні солі. Однак найбільше речовин переноситься у змуленому вигляді. 

Великий уламковий матеріал, що переміщується рікою по дну, посилює глибинну ерозію і сам подрібнюється, обтирається і обкатується, так утворюються галька, гравій і пісок. Звичайно ж розмір обкатаних порід залежить від швидкості ріки. Проте, у будь-якої ріки, поряд з розмивом і перенесенням, в якомусь місці відбувається відкладання уламкового матеріалу. Спочатку вони неодноразово перевідкладаються, а по мірі старіння долин і уопвільнення течії – залишається в ній на тривалий час або й назавжди.

Відклади, що нагромаджуються в річкових долинах в результаті діяльності потоку, називаються  а л ю в і а л ь н и м и   або  а л ю в і є м  (від лат. alluvio – нанос, намив).