Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
himia10.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
78.34 Кб
Скачать

Пластмасові ракети

Оболонку двигуна ракет виготовляють з углепластика, намотуючи на трубу стрічку з углеволокна, попередньо просочену епоксидними смолами. Після отверждения смоли і видалення допоміжного сердечника одержують трубу зі змістом углеволокна більш двох третин, досить міцну на розтягання і вигин, стійку до вібрацій і пульсації. Залишається начинити заготівлю ракетним паливом, приладити до неї відітнув для приладів і фотокамер, і можна відправляти її в політ.

Пластмасовий шлюз

На одному з каналів у районі Бігдощі встановлений перший у Польщі (а імовірно, і перший у світі) цельнопластмассовий шлюз. Працює шлюз бездоганно. Пластмасові елементи розраховані на більш ніж 20-літній термін експлуатаційної служби. Конструкції ж з дубових балок приходилося змінювати кожні 6 років.

Зварювання без нагрівання

Як прикріпити друг до друга дві пластмасові панелі? Можна приклеїти, але тоді необхідно обладнати робоче місце системою вентиляції. Можна чи пригвинтити приклепати, але тоді треба загодя свердлити отвору. Можна приварити, якщо обидві панелі термопластичні, але й отут без вентиляції не обійтися, так до того ж через локальні перегріви з'єднання може виявитися продеструктировавшим і неміцним. Найкращий спосіб і устаткування для нього розробила французька фірма “Брансон”. Генератор ультразвуку потужністю 3 квт, частотою 20 кгц, “звуководи” - сонотроди - і усі. Наконечник сонотрода, вібруючи, проникає крізь верхню з деталей, що скріплюються, товщиною до 8 мм. занурюються в нижню і захоплює за собою розплав верхнього полімеру. Енергія ультразвукових коливань перетворюється в тепло лише локально, виходить точкове зварювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]