Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по лр для МК и МН.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

9 Запит на створення нових таблиць

Запит на створення створює нову таблицю та записує до неї дані з інших таблиць чи запитів, які вже створені.

Створіть таблицю, що містить інформацію про читачів, які не повернули книги своєчасно.

Для створення запиту перейдіть на вкладку Запросы і виберіть кнопку Создать (чи меню Вставка/Запрос) – створіть запит у режимі Конструктора. Добавте у запит таблицю Читачі та запит Запит4 натисніть правою кнопкою миші у вікні конструктора та додайте.

Виберіть поля NB,Прізвище,Кафедра, Телефонз таблиці Читачі,Count-Инв№, Sum-Вартість, Sum-Пеня із запиту Запит4. З’єднайте таблицю та запит за полемПрізвище.Для поляSum-Пеня у графіУмова відборузадайте умову:>0. Ця умова буде вибирати тих читачів, у яких є пеня.

Для перебудови запиту на створення таблиці перейдіть до команди з меню Запрос/Создание таблицы. У вікні діалогу наберіть ім’я нової таблиці (наприклад,Боржники на 10 грудня). Після запуску запиту (“!” чи пункт менюВид/режим таблицы) на екрані з’явиться вікно діалогу з повідомленням про кількість записів, які будуть уставлені у таблицю. Для підтвердження створення таблиці натисніть кнопкуДА. Перегляньте таблицю боржників.

Збережіть запит під іменем Запит6 (Файл/Сохранить). Закрийте вікноКонструктора.

На вкладці Таблицывікна бази даних перевірте наявність таблиці з іменемБоржники на 10 грудняі передивіться її зміст.

10 Створення запитів на видалення даних

Запити на видалення даних дозволяють видаляти з таблиць групи записів, які задовольняють будь-які умови.

Створіть запит, який буде видаляти запис із таблиці ЧитКниги в момент повернення читачем книги. Для повного захисту від помилок зробіть резервну копію таблиці. Для цього перейдіть у вікно бази даних, виберіть необхідну таблицю ЧитКниги і виконайте команду Правка/Копировать. Далі виберіть команду Правка/Вставить і у вікні діалогу дайте копії таблиці нове ім’я: ЧитКниги_копія.

Для створення запиту перейдіть на вкладку Запросыі виберіть кнопкуСоздать (чи менюВставка/Запрос) – створення запиту в режиміКонструктора. Додайте у запит таблицюЧитКниги_копія натисніть правою кнопкою миші у вікніКонструктораі додайте, а також поля:Інв№іNB. Поставте умови на значення цих полів у рядкуУсловие отбора:[Уведіть Інв№ книги] – для поляІнв№, [Уведіть номер читацького квитка]– для поляNB.

Запустіть запит (“!” чи пункт менюВид/режим таблицы). При виконанні цього запиту з’являться послідовно два вікна діалогу для введення необхідної інформації (уведітьІнв№, наприклад, 1,NB -700).

Для перебудови запиту на видалення перейдіть до команди з меню Запрос/Удаление.У рядкуУдаление залишітьУсловие.

Запустіть запит (“!” чи пункт менюВид/режим таблицы). УведітьІнв№книги, яка видаляється, наприклад, 1 і номер читацького квиткаNB –700, тобто даний читач повертає книгу і його записи видаляються з бази даних. На екрані з’явиться вікно діалогу з повідомленням про кількість записів, які будуть видалені з таблиці. Для підтвердження натисніть кнопкуДа. Після підтвердження таблиця оновлюється і доступу до початкових даних уже немає.

Збережіть запит під іменем Запит7 (Файл/Сохранить). Закрийте вікноКонструктора.

Закрийте базу даних.