Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №5.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
40.03 Кб
Скачать

Тема: Монтаж пускозахисної апаратури

  1. Загальні відомості про автоматичне керування. Д/З.

  2. Призначення та класифікація станцій керування, пультів та щитів.

  3. Пускозахисні апарати.

  4. Особливості монтажу апаратів автоматики, захисту, сигналізації, диференціальних автоматичних вимикачів Д/З

  5. Принципіальні та монтажні схеми керування електроприводомД/З

  6. Розмітка місць встановлення апаратури

  7. Ревізія пускозахсних апаратів. Виконання внутрішньо щитових проводок.

  8. Налагодження електричних апаратів. Встановлення та кріплення муфт керування заземленням.Д/З

  9. Монтаж апаратури захисту електродвигунів.

Загальні відомості про автоматичне керування

  1. Технічний пристрій називають автоматичним, якщо він тривалий час функціонує і керується без особистої участі людини Сукупність технічних засобів автоматизації (ТЗА), які виконують визначену цільову задачу без участі людини, представляє автоматичну систему. Системою прийнято називати об'єднання елементів будь-якої фізичної природи, що розглядаються як зв'язне ціле для загальної мети - функціонування. Варто розрізняти автоматичні й автоматизовані системи.

Автомати́чне керува́ння — керування за допомогою комплексу приладів і механізмів початком дії, послідовністю і припиненням окремих операцій робочого процесу без безпосередньої участі людини.

Автоматичне керування широко застосовується в найрізноманітніших галузях: у машинобудуванні, металургії, хімічній промисловості, текстильній і харчовій; в електроламповому, скляному, поліграфічному та інших виробництвах; на транспорті, в енергетиці, техніці зв'язку тощо. Автоматичне керування роботою доменних і мартенівських печей, електростанцій, цехів, заводів з виготовлення деталей машин та інших виробів різко підвищує продуктивність устаткування, інтенсифікує виробничі процеси, знижує собівартість готової продукції, а також набагато поліпшує умови праці робітників.

Автоматичне керування здійснюється механічними, гідравлічними, пневматичними і електричними системами. Часто всі системи автоматичного керування об'єднуються в одній установці. В поєднанні з засобами обчислювальної техніки програмне керування дозволяє створювати високоорганізовані системи автоматичного керування, що автоматично вибирають найвигідніші режими роботи як окремих машин і механізмів, так і цілих виробничих комплексів. При централізованому автоматичному керуванні на невеликих відстанях застосовують дистанційне керування, а на значних — телекерування.

  1. Призначення та класифікація станцій керування, щитів і пультів керування

Засоби автоматизації призначені для контролю параметрів та керування різноманітних технологічних процесів сільськогосподарського виробництва та систем електропостачання.

За призначенням їх розподіляють па декілька груп:

диспетчерські;

керування;

релейного захисту і автоматики;

сигналізації;

розподілу постійного та змінного струму.

За параметрами: засоби виміру, контролю й регулювання температури, тиску, розрядження, перепаду тиску; використання кількості газів та рідин; засоби для визначення складу і властивостей газів, рідин, твердих та сипких матеріалів; для виміру та дозування мас.

Шафи автоматики використовуються для керування та регулювання подачі, розподілення та підготовки повітря в системах кондиціювання та вентиляції адміністративних, промислових та житлових приміщень.

В конструкціях щитів передбачені пристрої плавного пуску (частотного регулювання) електродвигунів та контролери, що дозволяють оптимізувати процеси пуску та керування системами

За призначенням електрощити і пульти управління можуть бути:

* оперативні, з яких ведеться управління і контроль технологічного процесу;

* неоперативні, призначені тільки для встановлення апаратів, приладів і пристроїв, що не використовуються безпосередньо для управління і спостереження за технологічним процесом;

* комбіновані, які можуть виконувати як оперативні, так і неоперативні функції.

За конструктивним виконанням електрощити можуть бути:

* зовнішньої або внутрішньої установки;

* підлогові і навісні;

* металеві та пластмасові;

* шафові одно-, двох-і багатосекційні;

* з передньої, задньої і двосторонніми дверима.

Для сучасних систем автоматизації, з огляду на застосування мікроконтролерів, вся апаратура управління може бути розміщена в навісних односторонніх малогабаритних шафах, а неоперативна апаратура - в пластмасових модульних щитках.

Для монтажу щитів і пультів управління необхідно мати монтажну схему, ескізне креслення загального вигляду з переліком усіх елементів, включаючи монтажні аксесуари.

При компонуванні засобів автоматизації на щитах і пультах необхідно враховувати:

* призначення і кількість приладів і пристроїв;

* зручність монтажу та експлуатації;

* естетичні аспекти зовнішнього вигляду;

* безпеку обслуговування.

Щити систем автоматизації є сполучною ланкою між об'єктом управління і оператором. Основне призначення щитів - централізація засобів контролю та регулювання роботи агрегату, технологічної установки або цеху.

Одночасно вони служать конструкцією для встановлення приладів, засобів автоматизації, підвідних і обв'язувальні проведень.

За призначенням щити підрозділяються на місцеві, агрегатні, блокові, центральні та допоміжні.

На місцевих щитах монтуються прилади і засоби управління частиною технологічної установки (індивідуальної установкою). В основному місцеві щити є шафові і розміщені поблизу контрольованого об'єкта, тобто у виробничому приміщенні.

Агрегатні щити призначені для монтажу засобів контролю та управління одним технологічним агрегатом, а також однотипними агрегатами або технологічними установками, розташованих в одному приміщенні. Такі щити звичайно поставляються заводом-виробником агрегату в комплекті з ним.

Блокові щити служать для розміщення приладів і засобів керування роботою пов'язаних між собою агрегатів, що представляють комплексну установку.

Центральні щити (диспетчерські ) - це щити, на яких зосереджені засоби контролю та регулювання технологічних процесів цеху, заводу або комплексу технологічно пов'язаних виробництв. Центральні щити встановлюються в спеціальних приміщеннях.

Допоміжні щити - це щити неоперативного призначення. Вони поділяються на:

- релейні щити, на яких розміщують всіляку електроапаратуру, елементи систем електричної сигналізації, блокування та управління;

- щитки апаратури (служать для підведення електроенергії до системи КВП);

- щити з обігрівом (малогабаритні), які застосовуються при монтажі приладів на відкритих майданчиках і в неопалюваних приміщеннях.

По конструкції розрізняють щити шафові нормальних габаритних розмірів

(повноцінні), шафові малогабаритні, панельні з каркасом, Стативи та допоміжні пристрої до щитів. Конструкцію щитів, стативів і пультів регламентує ОСТ 36.13-76 "Щити і пульти систем автоматизації технологічних процесів". На додаток до нього розроблений РМ 3-82-76, що визначає конструкцію щитів і пультів.

Терміни щитової продукції:

Каркас - жорсткий несе об'ємний або плоский металевий кістяк, призначений для установки на ньому панелей, стінок, дверей, кришок і монтажу приладів, апаратів, електричних і трубних проводок і ін < p> Шафа - об'ємний каркас на опорній рамі зі встановленими на ній панеллю, стінками, дверима, кришкою.

Стойка - об'ємний або плоский каркас на опорній рамі.

Панель з каркасом - об'ємний каркас на опорній рамі з встановленою на ній панеллю.

Корпус пульта - об'ємний каркас до встановлених похилій стільницею, стінками, дверима.

Щит шафові - шафа з встановленими на уніфікованих монтажних конструкціях, поворотною або стаціонарної рамі апаратурою, арматурою, установочними виробами і з електричної та трубної проводками, підготовленими до підключення зовнішніх ланцюгів і приладів, встановлених на об'єкті.

Щит панельний з каркасом - панель з каркасом зі встановленими на уніфікованих монтажних конструкціях, поворотній або стаціонарної рамі апаратурою, арматурою, установочними виробами і з електричної та трубної проводками, підготовленими до підключення зовнішніх ланцюгів і приладів, встановлених на об'єкті.

Статі - стійка з об'ємним каркасом і встановленими на уніфікованих монтажних конструкціях, апаратурою , установочними виробами і з електричної та трубної проводками, підготовленими до підключення зовнішніх ланцюгів і приладів, встановлених на об'єкті.

Статі плоский - стійка з плоским каркасом і встановленими на уніфікованих монтажних конструкціях, апаратурою, установочними виробами і з електричної та трубної проводками, підготовленими до підключення зовнішніх ланцюгів і приладів, встановлених на об'єкті.

Допоміжна з дверима - панелі, призначені для оформлення многопанельних каркасних щитів.

Панель декоративна - панель, призначена для декоративного оформлення верхньої частини щитів панельних з каркасом, а також для монтажу елементів мнемосхем.

Вставка кутова - елемент, призначений для з'єднання двох суміжних щитів або пультів, що встановлюються під кутом один до одному.

Найменування і типи щитів, стативів, пультів

Скорочення в умовні позначення

Щ - щит

Ш - шафові

ЩПК - щит панельний з каркасом

ЩШМ - щит шафові малогабаритний

С - статів

СП - статів плоский

П - пульт

ПНП - пульт з похилою приладової приставкою

ЗД - задні двері

ПЗД - передня і задня двері

О2 - відкритий з двох сторін

ОП - відкритий праворуч

ОЛ - відкритий ліворуч

ЗП - закритий праворуч

ЗЛ - закритий зліва.

Якщо найменування закінчується літерами ЗД, то щит закритого виконання, якщо ЩПК - відкритий з двох сторін, цифри 2 і 3 - це кількість секцій.