Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс.проект.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
172.54 Кб
Скачать

2.6. Характеристика об’єкта проектування

Розділ повинен включати наступні питання: призначення, область застосування машини; роль і місце розроблюваної машини в механізації будівельно дорожніх робіт; основні тенденції направлення технічного прогресу в механізації технологічних операцій, що виконуються машиною, та в розвитку конструкції машин; аналіз існуючих конструкцій машин і їх коротка технічна характеристика.

В даному розділі (окремим підрозділом) приводяться загальні висновки з результатів проведеного аналізу обєкта проектування, на основі чого приводиться обґрунтування теми проекту.

2.7. Обґрунтування вибраної конструкції проектованої машини

Даний розділ пояснювальної записки повинен мати чітку назву, що відображає суть проблеми. Виходячи знаслідок аналізу існуючих типів машин, патентного огляду та огляду науково-технічної інформації дається обґрунтування загальної схеми проектованої машини і основних конструкторських рішень, що визначають її технічну досконалість, а також сучасних методів розрахунку основних параметрівю. Обгрунтування супроводжується коротким описом устрою проектованої машини, приводиться її технічна характеристика в порівняні з кращими машинами даного типу.

В розділі повинно бути доказано переваги прийнятих інженерних конструктивних рішень, які дозво­ляють отримати позитивний ефект в підвищенні продуктивності праці, покращенні якісних показників роботи і ефективності в цілому.

Структура розділу визначається завданням на проектування, приклади яких наведено в додатку Б.

2.8. Розрахунки роботоздатності та надійності конструкції

Назва даного розділу повинна відображати суть розробки або модернізації конструкції конкретної машини, агрегату, вузла, стенда, робочого органа (у відповідності з темою проекту).

Розділ в пояснювальній записці може викладатися в такій послідовності: вимоги, які пред'являються до розробки та її параметричний аналіз; розрахунки технологічних, кінематичних, гідравлічних, енергетичних та інших параметрів робочих органів, що вдосконалюються; розрахунки надійності та міцності окремих елементів та деталей, які забезпечують роботоздатність вузлів, пристроїв і машини в цілому; правила використання (або інструкція по експлуатації машини); техніко-економічні показники машини.

2.9. Технологічний розділ

Розділ є складовою частиною дипломного проекту і присвячений розробці технологічного процесу виготовлення та механічної обробки оригінальної деталі, що входить до складу розроблюваної машини, агрегату, або вузла. Виходячи із вимог до машини, умов її експлуатації, функціонального призначення деталі, обгрунтовуються технічні умови на виготовлення та механічну обробку деталі, розраховуються параметри та режими обробки, обгрунтовується раціональна маршрутна технологія.

2.10. Охорона праці

Розділ «Охорона праці» є складовою частиною дипломного проекту, тому його структура і зміст визначається темою дипломного проекту. В звязку з тим, шо в проекті розробляється конструкція машини, знаряддя, приладу, обладнання, дипломник повинен забезпечити безпеку запропонованої конструкції з урахуванням всіх можливих режимів роботи і варіантів використання в умовах виробництва, виконавши при цьому необхідні технологічні, конструктивні та інші розрахунки.

Вимоги до змісту розділу більш детально розкриваються в завданні на його розробку, яке видається кафедрою управління проектами та безпеки життєдіяльності, а також відповідними методичними розробками цієї кафедри.