Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fin_uchet / методка по первинному обліку.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
92.56 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ЛУГАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра бухгалтерського обліку

Методичні вказівки по первиному обліку

на сільськогосподарських підприємствах

для студентів спеціальності 6.030509 «Облік і аудит»

Луганськ 2012

ПанченкоЛ.О., Ізюмська О.М. Методичні вказівки по первинному обліку на сільськогосподарських підприємствах для студентів спеціальності 6.030509 «Облік і аудит» – Луганськ: ЛНАУ.-2012.

Методичні вказівки складені у відповідності до програми дисципліни «Фінансови й облік - I» і призначені для практичних занять і самостійної роботи студентів економічного факультету зі спеціальності 6.030509 «Облік і аудит» освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр».

Відповідальний за випуск зав. кафедрою бухгалтерського обліку

Германенко О.М., канд. екон. наук., доцент

Рецензент Матичак П.П., к. е. н., доцент,

зав. кафедрою фінансів і кредиту

Розглянуто і затверджено на засіданні кафедри бухгалтерського обліку

протокол № 1 від « 03 » вересня 2012 р.

Розглянуто і затверджено на засіданні Методичної комісії економічного факультету протокол №_1_ від «04 » вересня 2012 р.

Розглянуто і затверджено на засіданні Вченої ради економічного факультету протокол № 1 від «05» вересня р.

ЗМІСТ

Стор.

Вступ

4

1.Графік документообігу – організаційно технічна складова облікової політики підприємства.

6

2. Документальне забезпечення основ бухгалтерського обліку.

7

3. Організація складського господарства та складського обліку.

9

4. Облік поточних біологічних активів на тваринницьких фермах.

17

5. Методичні вказівки та завдання щодо заповнення первинних документів.

18

5.1. Нормативне-правове регулювання операцій з обліку грошових політиків.

18

5.1.1. Методичні вказівки та завдання для заповнення первинних документів з обліку коштів у касі.

19

5.1.2. Методичні вказівки та завдання для заповнення первинних документів з обліку операцій на поточних рахунках у банку в національній валюті.

22

5.2. Методичні вказівки та завдання для заповнення первинних документів з обліку основних заходів та інших необоротних активів.

24

5.3. Методичні вказівки та завдання для заповнення первинних документів з обліку поточних біологічних активів.

26

5.4. Методичні вказівки та завдання для заповнення первинних документів з обліку виробничих запасів.

30

5.5. Методичні вказівки та завдання для заповнення первинних документів з обліку продукції рослинництва, одержаної від урожаю.

34

5.6. Методичні вказівки та завдання для заповнення первинних документів з обліку продукції тваринництва.

41

ВСТУП

Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», ст.9 «Первинні облікові документи та регістри бухгалтерського обліку», та «Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку», затв. наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 року №88 визначається порядок створення, прийняття і відображення у бухгалтерському обліку, а також зберігання первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерської звітності підприємства.

Особливістю бухгалтерського обліку є суцільне й безперервне спостереження за всіма господарськими операціями, що здійснюються підприємствами. Для проведення такого спостереження кожну господарську операцію необхідно документально оформити.

Бухгалтерський документ (термін «документ» походить від латинського documentum, що означає «свідоцтво», доказ письмовим доказом фактичного здійснення господарської операції або письмовим розпорядженням на право її здійснення.

У процесі оформлення й опрацювання первинних документів здійснюють контроль за додержанням платіжної, розрахункової і кредитної дисципліни,що дозволяє запобігти надмірностям у витраченні матеріальних, грошових і трудових ресурсів.

Загальні правила організації та методики бухгалтерського обліку визначаються законодавством та положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку в Україні. Разом з тим нормативами передбачені альтернативні, організаційні та методичні підходи до ведення бухгалтерського обліку. Кожне підприємство має правила та методи, які б надавали найбільш об’єктивну, корисну та своєчасну інформацію про його діяльність з метою внутрішнього управлінського використання та публічного представлення. Сукупність правил, обраних та розроблених для ведення бухгалтерського обліку на конкретному підприємстві, і є обліковою політикою.

При ознайомленні з наказом "Про облікову політику" студенту необхідно:

- визначити нормативні вимоги до облікової політики підприємства;

- ознайомитися зі складовою елементів облікової політики;

- ознайомитися з документальним оформленням облікової політики підприємства

- визначити випадки зміни в обліковій політиці.

1. Графік документообігу - організаційно-технічна складова облікової політики підприємства

Правильно складені і своєчасно представлені документи відіграють велику роль в організації бухгалтерського обліку. Для своєчасного оформлення операцій документами необхідно заздалегідь встановити певний порядок її просування.

Рух документів в процесі їх оперативного використання і бухгалтерської обробки з моменту складання або надходження від інших організацій до передачі в архів після запису в облікові реєстри називається документообігом.

Основним завданням правильної організації документообігу є прискорення руху документів, які при високій якості їх оформлення є одним із принципів бухгалтерського обліку. На кожному робочому місці документ повинен бути якомога менше часу і проходити найменшу кількість інстанцій. Прискорення документообігу позитивно впливає на якість облікових даних, сприяє оперативному керівництву господарством і зміцненню режиму економії ресурсів.

Будь-яка затримка документа негативно впливає на облік і контроль, а обліковий апарат немає можливості своєчасно перевірити й опрацювати документи.

Документообіг визначає головний бухгалтер і є складовою облікової політики підприємства, а тому повинен забезпечити своєчасне складання фінансової і внутрішньогосподарської звітності і надання інформації про хід виробничих процесів, які здійснюються в господарстві, а також гарантувати рівномірне навантаження роботою облікових працівників.

У процесі ознайомлення графіків документообігу необхідно приділити увагу найважливішим моментам для узагальнення практичного досвіду з таких питань:

- визначити вимоги й призначення графіку документообігу;

- ознайомитися з розробкою та оформленням графіку документообігу і порядком доведення його до виконавців;

- визначити основні принципи побудови графіків документообігу на підприємстві;

- ознайомитися з показниками графіку документообігу, які характеризують затверджений порядок оформлення та обробки інформації, що зазначені в первинних документах.

2. Документальне забезпечення основ бухгалтерського обліку

Під час самостійної підготовки цього питання необхідно запам’ятати, що бухгалтерський облік як упорядкована система узагальнення інформації про діяльність юридичних осіб ґрунтується винятково на застосуванні методу документації. Цей метод передбачає суцільне й безперервне документування всіх господарський операцій, що відбуваються у діяльності підприємств, установ і організацій і тільки зафіксована в документах сукупність економічної інформації може бути відображена на рахунках бухгалтерського обліку.

Які ж вимоги і правила слід виконувати, щоб документально забезпечити основи бухгалтерського обліку господарських операцій та відобразити їх у регістрах бухгалтерського обліку та у фінансовій звітності й, використовуючи Альбом типових форм первинних документів, затверджених Міністерством статистики України та Альбом спеціалізованих форм первинних документів сільськогосподарських підприємств затверджених Міністерством аграрної політики України, виконати такі завдання:

  • надати визначення про документи та бухгалтерську документацію;

  • визначити головні та принципово важливі умови й вимоги у законодавчих документах найвищої юридичної сили та інших нормативних актах;

  • охарактеризувати способи і засоби заповнення первинних документів;

  • ознайомитися з обов’язковими та спеціальними реквізитами первинного документу, які повинні містити вичерпну інформацію для характеристики господарської операції. Кількість і зміст реквізитів визначаються характером господарської операції і призначенням документа.

  • ознайомитися з правилами виправлення помилок в первинних документах, складених ручним способом.

До обов’язкових реквізитів належать:

  • назва документа (форми);

  • дата і місце складання;

  • найменування підприємства, від імені якого складено документ;

  • зміст і обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції;

  • посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції, та правильність її оформлення;

  • особистий підпис та інші дані, що уможливлюють однозначно ідентифікувати особу, яка бере участь у господарській операції.

Потрібно знати, що помилки в первинних документах, складених ручним способом, виправляються коректурним способом: неправильний текст або цифри закреслюються (однією рисою так, щоб можна було прочитати виправлене) і над закресленим надписується правильний текст або цифри. Помилки в облікових регістрах виправляються способом "сторно", який передбачає складання бухгалтерської довідки та відображення помилки червоним чорнилом або зі знаком "мінус", а правильного запису - темним чорнилом. Виправлення помилки має супроводжуватися записом "виправлено" і підтверджено підписами осіб, які підписали документ, із зазначенням дати виправлення. У касових, банківських документах, а також документах, що відображають операції із цінними паперами, виправлення не допускаються.

У документах не дозволяється робити не застережених виправлень і підчисток.

Використовуючи Альбом типових та спеціалізованих форм первинних документів, здійснити їх класифікацію за такими ознаками:

  • за призначенням документи поділяються на розпорядчі, виправдні (виконавчі), комбіновані та бухгалтерського оформлення;

  • за обсягом охоплення в них інформації - на разові та нагромаджувальні;

  • за місцем складання документи групуються на внутрішні і зовнішні;

  • класифікація документів за кількістю відображуваних об’єктів передбачає поділ на одно - і багатопозиційні;

  • за технікою складання і опрацювання документи підрозділяються на такі, що пристосовані для заповнення вручну, на друкарській машинці, складені на персональному комп’ютері;

  • за рівнем уніфікації документи поділяються на уніфіковані, спеціалізовані та суворої звітності.

Соседние файлы в папке Fin_uchet