Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТ В ОФК / Lek 3.doc
Скачиваний:
177
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
317.44 Кб
Скачать

5. Система природного оздоровлення або формула здоров'я й довголіття г.С. Шаталової

Моя єдина мрія – допомогти людині стати такою, якою сотворила її матінка природа” – говорить Галина Шаталова. У цій системі немає ніякої містики, вона не вимагає від людини надзвичайних особистих якостей і довготривалої складної підготовки, потрібні тільки розум і воля.

Перш, ніж розкривати суть системи природного оздоровлення слід дати деяке уявлення про принципи, які складають основу системи.

Важливо не просто механічно засвоїти комплекс дихальних і фізичних вправ, процедур загартування, рекомендований раціон харчування, але й розуміти за якими законами природи здійснюються основні процеси життєдіяльності людського організму.

На чому ж побудована система природного оздоровлення за Г. Шаталовою?

вся система природного оздоровлення заснована на Трьох кита: духовне, психічне і фізичне здоров'я.

1. На перше місце ставиться саме духовне здоров'я людини. Це, перш за все, відсутність егоїзму, терпіння, намагання наблизитись до природи, розуміння законів єдності всього живого і принципів живої етики.

Принципи живої етики розробили наші предки, які краще від нас відчували зв'язок з природою. Вони сформульовані у біблійних заповідях.

Іншими словами, духовно здорова людина - це людина, яка живе не лише для себе за рахунок інших. Потрібно зрозуміти, що жити за законами добра - це не один із можливих шляхів розвитку і вдосконалення людського суспільства, а єдиний, який дає надію вижити всім разом.

2. В тісних зв'язках з духовним є психічне здоров'я. Під ним розуміють гармонійне поєднання свідомого з підсвідомим. Мозок людини виконує в організмі подвійну роль. З одного боку він підтримує життєздатність і життєдіяльність тих підсистем, з яких складається наш організм. За це відповідають ті структури центральної нервової системи, які пов'язані з підсвідомістю. Вони достатньо стабільні і являються своєрідними автоматичними регуляторами.

Людський організм знаходиться у повній залежності від оточуючого середовища і тому повинен чітко реагувати на те, що відбувається, оцінювати чи не несуть ці зміни загрозу його існуванню.

3. Останній елемент тріади - фізичне здоров'я. Це інтегральний показник, тому що абсолютне здоров'я - це рідкість. В основі системи природного оздоровлення лежать переконання древніх греків, римлян, єгиптян, в яких відображено високе розуміння принципів фізичного здоров'я, значення єдності організму із зовнішнім середовищем.

Практичну основу системи складають методики і прийоми, багато з яких відомі людству з древніх часів. Є у ній елементи древньоіндійської та древньокитайської народної медицини, різноманітних систем східних одноборств, дихальних вправ.

Весь цей комплекс методів застосовують для того, щоб нормалізувати процеси життєдіяльності організму. Серед яких:

  • дихання, терморегуляція, психічна діяльність

  • харчування як елемент найбільш інтимного взаємозв'язку зовнішнього середовища і внутрішньої сфери людського організму.

  • Рухова активність

Серед життєвих потреб людини дихання - найголовніша. З диханням безпосередньо пов'язано кровообіг, харчування, терморегуляція. До 60-го року життя дихальні можливості людини зменшуються до рівня дев'ятирічної дитини. Чому це відбувається? Надмірне харчування, яке розтягує ділянку живота, шлунок, жирові відкладення, гіпертрофія кишково-шлункового тракту обмежують функції діафрагми. Широта амплітуди рухів діафрагми забезпечує глибоке і повільне дихання, а вузька - швидке і поверхневе.

Вчені встановили, що при глибокому диханні в крові людини з'являються ендорфіни, які впливають на кору головного мозку, допомагають людині забувати і стирати в пам'яті страх і переживання. Ендорфіни впливають на стан розумового і фізичного комфорту, утворюють хороший емоційний стан. Глибоке дихання зменшує венозний застій крові в організмі, в цілому, і в легенях, зокрема.

Важливим є не тільки глибина дихання, але і його частота. Бутейко і Гулог довели важливість вуглекислого газу в тканинах. Недостатня концентрація СО2 в організмі призводить до хворобливих наслідків, наприклад, бронхіальна астма. При короткому різкому видиху кількість викидання СО2 в атмосферу зростає. Видих повинен бути тривалішим ніж вдих. Кількість циклів, на думку Шаталової, необхідно зменшити до 4-5 за хвилину.

Дихання повинне бути природним і ненапруженим не тільки в якомусь певному статичному положенні, але і при русі. Видих завжди повинен бути на два кроки довший, ніж вдих. Навчитися цьому правилу легше за все при ходьбі. Обов'язкова постійність тільки різниці між вдихом і видихом, тоді як тривалість їх довільна і індивідуальна: деяким людям вдається навіть робити вдих на 18, а видих — на 20 кроків.

Для кращого вдиху лід виконувати процедуру промивання порожнини носоглотки. Вона повинна стати такою ж природною, як чищення зубів. 1/2 чайної ложки солі розмішується в стакані теплої води, і за тим розчин по черзі втягується обома ніздрями, після чого випльовується через рот.

Ще один з основних елементів системи – нормалізація природної терморегуляції. Людина не повинна відчувати особливий дискомфорт ні при жарі, ні при холоді. Особливо важливо, щоб холод став союзником людини, оскільки він мобілізує захисні сили організму, налагоджує його діяльність, стимулює процеси саморегуляції. Тобто особливу увагу Шаталова приділяє звиканню до дії низьких температур, оскільки воно відбувається трохи важче і повільніше, ніж пристосовування до жаркого клімату. Однак, має набагато більше значення, оскільки саме холодне повітря і крижана вода несуть в собі максимум енергії і укріплюють імунну систему людини. Для літніх або тяжкохворих людей гартування слід починати з обтирання (далі обливання), яке також повинне стати першою водною процедурою Температура води вибирається довільно відповідно до ваших відчуттів, а потім поступово знижується до мінімального рівня. В цьому і полягає зміст загартування.

Важливе значення у збереженні здоров'я відіграє злагодженість процесу харчування.

1. Людина повинна їсти достатньо і не потерпати від голоду, але вона повинна добре пам'ятати, що об'єм шлунку не перевищує 350-450 см3 і перерви між прийманнями їжі, якщо людина не вживала м'ясних продуктів, не повинні бути меншими ніж 3-4 год. М'ясо збільшує паузи між вживаннями їжі у 2 рази. Необхідно довго і ретельно пережовувати їжу. Здорова людина повинна пережувати її 50 разів.

2. Шаталова пропонує перейти на рослинну дієту, відмовившись від м'яса, птаха і риби. Окільки більше половини захворювань виникає від споживання м'ясних продуктів. Їх можуть замінити овочі, фрукти, горіхи, ягоди, насіння, трави. Білки, жири, вуглеводи, вітаміни і інші природні речовини, що входять до складу рослинних волокон, здатні підтримувати життєві сили людини на високому рівні.

3. Рекомендується мінімальна кулінарна обробка їжі. Їжа, яка пройшла кулінарну обробку, в основному термообробку, погано засвоюється і створює умови для забруднення організму.

  1. Вживати воду або інші напої варто незадовго до їди. Під час їжі або після неї пити не варто.

  2. Не рекомендується вживати молоко і молочні продукти - ця їжа хороша лише для маленьких дітей. До року дитина взагалі повинна одержувати тільки материнське молоко. З раціону дитини трьох літ потрібно поступово виключати молоко, переводячи його на природне цілюще харчування. У людей казеїн сприяє розвитку склерозу судин, склеюванню каміння в нирках, тому натуральне тваринне молоко можна вживати лише зрідка в дуже невеликих кількостях.

  3. Менше споживати цукор, оскільки організм затрачує величезну кількість енергії, перенавантажуючи при цьому печінку, нирки, підшлункову залозу і інші органи, зайняті в процесі вуглеводного обміну. Слідством може стати порушення обміну речовин, цукровий діабет, каміння в нирках. Захисні сили організму помітно слабшають, людина швидко втомлюється і не може повноцінно працювати.

  4. Не можна вживати спиртні напої і інші продукти, що володіють збудливою дією на нервову систему: чорний чай, кава, какао, шоколад. Головна небезпека цих продуктів в тому, що вони містять наркотичні речовини.

  5. Для більш легкого засвоєння природного харчування необхідно мати позитивний настрій.

  6. Для приготування блюд не можна використовувати мікрохвильові печі і скороварки, оскільки руйнується структура продукту, а також їх біологічно активні речовини.

  7. Не рекомендується приймати їжу в поспіху. Для більшої зручності їжа кладеться в рот маленькими порціями. Не слід їсти рано вранці і після 6 годин вечора, оскільки вся їжа залишиться гнисти в стравоході, що викличе пошкодження його слизистої оболонки.

Наступним елементом системи природного оздоровлення є рух - життєво необхідна функція всіх живих організмів. У це поняття вкладено внутрішній і зовнішній рух. найбільш природнім інтенсивним рухом для людини є біг. під час бігу працюють всі системи і функції організму. Проте біг не вимотуючий, а довільний, який переносить організм. Біг чи ходьбу необхідно поєднувати з іншими вправами, яких відомо достатньо багато. Система природного оздоровлення включає в себе вправи, мета яких - навчити людину мистецтву руху на фоні розслабленості.

Дуже важливо вміти бігати. Якщо людина напружена, скована в рухах, всю свою увагу приділяє підрахунку зроблених кроків чи кіл, то такий біг нічого корисного не принесе. бігти треба легко, вільно, розкуто. Найбільш тісно з рухом пов'язано дихання, ритм якого чітко визначений для різного роду навантажень. Видих повинен бути довшим за вдих. У ходьбі вдих на 2 кроки, видих на 3-4. Дихати тільки через ніс.

Не слід забувати про суглоби і про хребет, які не повинні залишатися пасивними. Сон на рівному твердому ліжку з щільною подушкою оберігає від викривлення хребців і від утиску нервів і сприяє збереженню правильної, прямої постави.

Один із законів природи, які слід дотримувати, — цикл світлового дня, обумовлюючий внутрішній біоритм організму. Здорова людина повинна вставати не пізніше 5 годин ранку, при цьому не користуючись будильником. Також в першій половині дня переважний більш активний рух, ніж у вечірній годинник, коли буде достатньо легкої пробіжки або прогулянки в парку. Прагніть проводити якомога більше часу на свіжому повітрі — в горах, в лісі або просто на дачі.

До занять фізкультурою або бігом підключайте уяву з елементом аутогенного тренування. Уява є збудником до руху, а аутогенне тренування забезпечує розслаблений стан, необхідний для розпізнавання і контролю відчуттів, що виникають під час руху. Ряд вправ виконується відразу при пробудженні — це своєрідна зарядка, яка задає тон всьому дню.

Вправи лежачи в ліжку

Лежачи в ліжку, треба підняти вгору випрямлені руки і ноги, не напружуючи спини, і поволі похитувати розслабленими кистями і стопами (на нашу думку вправа Ніши для капілярів). Потім руки покласти за голову, ноги зігнути в колінах і розводити в сторони до зіткнення з ліжком. Скласти долоні рук і з'єднати ступні піднятих вгору ніг і потім скоювати ними одночасні рухи по кругу від голови до ніг і від ніг до голови. Перш ніж остаточно піднятися з ліжка, треба сісти, зігнути ноги якомога ближче до грудей, обхватити їх руками і зробити перекат назад. Так декілька разів.

Суглобова гімнастика

Вставши з ліжка, слід виконати гімнастику для суглобів.

1.Переходом від горизонтального до вертикального положення служить вправа для ніг: їх слід по черзі піднімати від підлоги не згинаючи.

2. Вправа для розробки суглобів плечового пояса: тримаючи руки на рівні плечей, розвести їх в сторони і розслабити тіло, потім різко зігнути руки в ліктях, стискаючи при цьому кулаки і заводячи одну руку за спину, а іншу — вперед. 3. Нахили вперед. Долонями слід доторкнутися підлоги. Долоні повинні знаходитися по обидва сторони стоп, а не перед ними. М'язи шиї повністю розслаблені.

4. Вправа “Кішки” за бодіфлекс.

5.Присід на правій нозі, ліву назад. Повтор вправи з іншої ноги.

Вправи для очей.

  1. Кругові оберти очного яблука по крайніх точках орбіти

  2. Рухи вправо, вліво і вверх-вниз. Потім потріть долоні, а коли вони розігріються, декілька секунд легенько натискайте на очі одночасно, як би виштовхуючи очі з орбіт.

  3. Після розминки необхідно вибрати найдальший об’єкт в приміщенні й переводити погляд з цього об’єкту на край носа і назад. Дії повторюються по черзі лівим і правим оком.

Соседние файлы в папке СТ В ОФК