Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
професійні хвороби, тести від викладача / Тести 150, ситуаційні задачі 150 Харків Костюк.doc
Скачиваний:
1492
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
538.62 Кб
Скачать

Правильні відповіді на тестові завдання до розділу 3

1.

A

11.

B

21.

D

31.

A

41.

D

2.

E

12.

C

22.

D

32.

A

42.

D

3.

D

13.

D

23.

D

33.

D

43.

D

4.

D

14.

C

24.

E

34.

B

44.

D

5.

B

15.

C

25.

B

35.

D

45.

D

6.

D

16.

A

26.

D

36.

E

46.

D

7.

A

17.

D

27.

D

37.

D

47.

D

8.

D

18.

E

28.

D

38.

C

48.

B

9.

A

19.

B

29.

D

39.

D

49.

D

10.

D

20.

D

30.

D

40.

A

50.

C

Ситуаційні задачі до розділу 3

ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ І ПЕРЕБІГУ ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ В ОСНОВНИХ ГАЛУЗЯХ ВИРОБНИЦТВА

  1. Під час періодичного медичного огляду ливарник машинобудівного заводу з професійним стажем 18 років скаржиться на сухий кашель, інспіраторну задишку при незначному фізичному навантаженні, періодичний біль в грудній клітці різної локалізації протягом останніх 2-3 років. Яке дослідження є першочерговим для діагностики?

A. Рентгенографія органів грудної клітки.

B. Тетраполярна реографія.

C. Оцінка парціального тиску кисню в крові.

D. Спірографічна проба з бронхолітиком.

E. Імунограма.

  1. У ливарника чавуноливарного цеху машинобудівного підприємства зі стажем 25 років на оглядовій рентгенограмі легенів виявлено дифузний вузликовий двобічний пневмофіброз переважно в середніх і нижніх відділах легенів. Пацієнт скаржиться на задишку при звичному фізичному навантаженні. Спірографічно встановлено рестриктивний тип вентиляційних порушень. Яким чином можна розв’язати питання щодо професійної обумовленості захворювання?

A. Зібрати детальний аналіз хвороби та життя.

B. Провести спірографічний тест з бронхолітиком.

C. Оцінити санітарно-гігієнічну характеристику умов праці.

D. Провести бронхоскопію.

E. Здійснити динамічне спостереження протягом року.

  1. Обрубник литва машинобудівного заводу (стаж 23 роки, концентрація кварцевого пилу в повітрі робочої зони складала 12-15 мг/м3 при ГДК 2 мг/м3) скаржиться на інспіраторну задишку при незначному фізичному навантаженні, сухий кашель, періодичний біль в грудній клітці протягом останніх 2-3 років. Рентгенологічно – дифузний двобічний вузликовий фіброз в нижніх відділах легенів. Спірографічно – рестриктивні зміни. Яке захворювання є найбільш вірогідним?

A. Силікатоз.

B. Силікоз.

C. Пиловий бронхіт.

D. ХОЗЛ пилової етіології.

E. Пневмонія.

  1. До клініки професійних захворювань надійшов шліфувальник зі скаргами на зниження слуху. Виробляє металічні деталі на шліфувальному станку протягом 3 років. Зниження слуху настало місяць тому, з'явилися виділення з вух. Діагноз: двобічний неврит слухових нервів. Для підтвердження професійного генезу захворювання слід зробити запит щодо санітарно-гігієнічної характеристики умов праці. Хто повинен її скласти?

А. Адміністрація підприємства

В. Лікар СЕС

С. Начальник цеху

D. Головний лікар МСЧ

Е. Інспектор з техніки безпеки

  1. Робітник 38 років, який працює на виробництві шиферу протягом 15 років, скаржиться на задишку експіраторного характеру при фізичному навантаженні, сухий кашель. Об'єктивно виявлено: притуплення перкуторного звука в міжлопаточній ділянці, жорстке дихання, сухі хрипи. На шкірі пальців рук – бородавки сіруватого кольору. Цеховий лікар запідозрив асбестоз. Який метод є найбільш інформативним для діагностики?

А. Бронхоальвеолярний лаваж

В. Бронхоскопія

С. Спірографія

D. Рентгенографія ОГК

Е. Дослідження газів крові

  1. У 44-річного прохідника вугільної шахти зі стажем роботи 19 років протягом останніх 2 років турбує задишка під час фізичного навантаження, сухий кашель із невеликою кількістю мокротиння. На рентгенограмі легень: судинно-бронхіальний малюнок деформований, на фоні дрібно-сітчастого пневмофіброзу в середніх і частково нижніх відділах легень визначаються вузликові тіні 2-3 мм у діаметрі. Базальні відділи легень підвищеної прозорості. Корені щільні, тяжисті. Який із діагнозів найбільш імовірний?

А. Туберкульоз легень

В. Силікоз

С. Хронічний обструктивний бронхіт

D. Саркоїдоз

Е. Карциноматоз

  1. У 44-річного робітника цеху по виробництву азбестових труб із стажем роботи, 19 років, під час періодичного медичного огляду було виявлено хронічний бронхіт, емфізему легень і пневмофіброз із легеневою недостатністю І ст. Поряд із цим, на рентгенограмі грудної клітки в середній частці відмічається затемнення розмірами 3х3 см. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Азбестоз І ст.

В. Азбестоз І ст. у поєднанні з пухли­ною правої легені

С. Прикоренева пневмонія

D. Гострий абсцес середньої частки

Е. Саркоїдоз

  1. У хворого 42 років, формувальника ливарного цеху (стаж роботи у контакті з пилом на протязі 15 років), встановлено діагноз: силікоз ІІ стадії, вузликова форма. Емфізема легенів І ст., ДН І ст. В минулому працював електриком. Зробіть рекомендації відносно працевлаштування, враховуючи можливі несприятливі фактори виробничого середовища.

А. Робітник по ремонту електроустаткування в ливарному цеху

В. Робітник асфальто-бетонного заводу

С. Робітник заводу по виготовленню штучної шкіри

D. Електрик ЖЕКу

Е. Робітник цементно-шиферного заводу

  1. Хворий, 35 років, який протягом 10 років працює прохідником у шахті, скаржиться на задишку під час фізичного навантаження, кашель з виділенням невеликої кількості мокротиння. Температура тіла нормальна. У легенях хрипи не вислуховуються. ШОЕ - 8 мм/год; реакція Манту з 2 ТО у вигляді папули діаметром 10 мм. На рентгенограмі: в нижніх відділах легені дрібні, підвищеної інтенсивності вогнища, які чітко контуруються. Який попередній діагноз?

А. Антракоз

В. Бронхіоліт

С. Дрібновогнищева пневмонія

D. Міліарний карциноматоз

Е. Дисемінований туберкульоз легень

  1. Шахтар віком 46 років, скаржиться на кашель з виділенням слизистого харкотиння чорного кольору, задишку при звичному фізичному навантаженні. Хворіє 4 роки, працює забійником 23 роки. Дихання жорстке, розсіяні сухі хрипи з обох боків. Тони звучні, ритмічні. Пульс 76 уд. за хв. Набряків немає. Рентгенографія грудної клітки: підсилення і деформація легеневого малюнка, в базальних відділах підвищення прозорості. Сформулюйте діагноз.

А. Антракоз, інтерстиціальна форма, І стадія, повільнопрогресуючий перебіг.

В. Силікоз, вузликова форма, І стадія, швидкопрогресуючий перебіг.

С. Сидероз, інтерстиціальна форма, І стадія, швидкопрогресуючий перебіг.

D. Бісиноз, інтерстиціальна форма, І стадія, швидкопрогресуючий перебіг.

E. Азбестоз, інтерстиціальна форма, І стадія, швидкопрогресуючий перебіг.

  1. Прохідник шахти, стаж 10 років, скаржиться на задишку під час фізичного навантаження, кашель із незначною кількістю мокротиння, біль у грудній клітці. Об'єктивно визначається помірний ціаноз губ. Перкуторний звук над легенями з коробковим відтінком, дихання ослаблене, везикулярне. Пульс — 76 за 1 хв, ритмічний. АТ — 130/80 мм рт. ст. На рентгенограмі легеневий малюнок посилений, деформований, відзначаються дрібні вузликові тіні розміром 2—4 мм у діаметрі переважно в середніх і нижніх ділянках легень. Корені ущільнені, емфізема легень. ФЗД: ЖЕЛ / НЖЕЛ - 62%, ФЖЕЛ - 48%, ПОШ - 52%. Які додаткові дані потрібні для встановлення професійного характеру захворювання?

А. Бронхоскопія

В. Загальний аналіз крові

С. ЕКГ

D. Аналіз мокротиння на наявність мікобактерій туберкульозу

Е. Санітарно-гігієнічна характеристика умов праці

  1. У робітника шахти (стаж - 24 роки; концентрація пилу на робочому місці - 260-280 мг/м3, 15% із якого становить вільний двоокис кремнію) на оглядовій рентгенограмі легень виявлені зміни, характерні для пневмоконіозу. Який це різновид пневмоконіозу?

А. Антракосилікоз

В. Карбоконіоз

С. Силікатоз

D. Антракосилікатоз

Е. Силікоз

  1. Хворий 45 років, на протязі останніх 15 років працював у доменому цеху по виплавці сталі. Протягом 2 років турбує сухий кашель, задишка при помірному фізичному навантаженні. На рентгенограмі легень багаточисленні рентгенконтрастні вузлики діаметром до 3 мм на фоні посиленого легеневого малюнка. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Двобічна вогнищева пневмонія

В. Дисемінований туберкульоз легень

С. Саркоїдоз легень

D. Сидероз

Е. ХОЗЛ

  1. У робочій зоні шліфувальника виявлено підвищену концентрацію промислового змішаного пилу.В цеху діє загальна механічна вентиляція. Робітники користуються засобами індивідуального захисту органів дихання, дотримуються режиму праці та відпочинку. Які профілактичні технологічні методи необхідно впровадити для попередженя розвитку професійного захворювання органів дихання?

А. Вологий спосіб шліфування.

В. Загальна механічна вентиляція

С. Режим праці та відпочинку

D. Переодичні медичні огляди

Е. Користування респіратором

  1. Хворий 52 років, стаж роботи зварювальником 18 років, скаржиться на ядуху та сухий кашель. При рентгенологічному обстеженні органів грудної порожнини у легенях на фоні підсиленого сітчастодеформованого легеневого малюнку визначається невелика кількість округлих, чітко окреслених тіней у середніх та нижніх відділах з обох боків симетрично. Корні легень ущільнені, розширені. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Двобічна вогнищева пневмонія

В. Дисемінований туберкульоз легень

С. Саркоїдоз легень

D. Пневмоконіоз електрозварювальника.

Е. ХОЗЛ

  1. Хворий 45 років, робітник очисних лав з 18 річним стажем. Скаржиться на кашель , біль у грудній кліткиі, задишку. Кашель незначний, виникає уранці, з виділенням невеликої кількості мокротиння. Біль локализується в області лопаток і посилюється при глубокому диханні. Задишка виникає при фізичному напруженні. При аускультації у легенях на фоні везикулярного дихання вислуховуються поодинокі сухі хрипи.. Рентгенологічно – дрібновузликовий фіброз.Який найбільш імовірний діагноз?

А. Силікатоз

В. Бісиноз

С. Металоконіоз

D. Пиловий бронхіт

Е. Антракоз

  1. Хвора 44 років, шліфувальниця. Професійний стаж 18 років. Скарги: кашель, який турбує протягом 4-6 років, спочатку сухий, а в останні місяці - з виділенням невеликої кількості харкотиння, задишка при незначному фізичному навантаженні. В дитинстві перенесла пневмонію. Об-но: жорстке дихання, сухі хрипи в міжлопатковій ділянці, коробковий відтінок перкуторного звуку в нижніх відділах легень. На рентгенограмі органів грудної клітки незначне ущільнення коренів легень і підсилення легеневого малюнку у нижніх відділах. Сформулюйте попередній діагноз.

А. Емфізема легень

В. Бронхоектатична хвороба

С. Хронічна пневмонія

D. ХОЗЛ пилової етіології

Е. Силікоз

  1. Хворий 47 років, стаж роботи зварювальником 18 років скаржиться на сухий кашель та ядуху. Обєктивно: при аускультації легень вислуховуються сухі свистячі хрипи. При рентгенобстеженні органів грудної порожнини виявлено посилення легеневого малюнка,підвищена повітряність легень. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Центральний рак правої легені

В. Пневмонія

С. ХОЗЛ професійної етіології

D. Азбестоз

Е. Туберкульоз легень

  1. Слюсар-шліфувальник, 43 років, скаржиться на біль і оніміння в пальцях рук ввечері, серцебиття, загальну слабкість. Хворіє 3 роки. Пальці кистей рук бліді, гіпергідроз долонь. Пульс - 96 за 1 хв, АТ - 150/100 мм рт. ст. Температура шкіри рук - 26°С. Дані капіляроскопії: фон блідий, 8-10 капілярів у полі зору, артеріальне коліно звужене. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Вібраційна хвороба від загальної дії, І ст.

В. Вібраційна хвороба від локальної дії, II ст.

С. Вібраційна хвороба від локальної дії, І ст.

D. Вібраційна хвороба від локальної дії, III ст.

Е. Вібраційна хвороба від загальної дії, II ст.

  1. У заточниці машинобудівного заводу зі стажем роботи в умовах локальної вібрації 8 років, протягом останнього року з'явилися скарги на побіління пальців рук на холоді, їхнє заніміння вночі. Запідозрено вібраційну хворобу. Який з перелічених засобів діагностики не слід використовувати?

А. Ангіографію

В. Капіляроскопію

С. Реовазографію

D. Термографію

Е. Альгезиметрію

  1. Хворий працював 13 років трактористом. Скаржиться на запаморочення голови, головний біль на кінець робочого дня, затерпання пальців і болі в м`язах ніг вночі. При обстеженні виявлено порушення вібраційної і больової чутливості на пальцях стоп, болючість литкових м`язів. Яке захворювання найбільш ймовірне?

А. Вібраційна хвороба

В. Хвороба Рейно

С. Сирінгомієлія

D. Вегетативний поліневрит

Е. Облітеруючий атеросклероз

  1. Хворий, 30 років, працює клепаль­ником протягом 6 років. Турбує різкий біль у плечовому поясі, особливо в нічний час. Пальці рук німіють та біліють під час охолодження. Хворий скаржиться на підвищену дратівливість. Об'єктивно: кисті набряклі, холодні, ціанотичні. Різко знижені всі види чутливості (больова, температурна, вібраційна). Під час прове­дення проби на холод визначається симптом «мертвих пальців» (акроспазм III-V пальців). Відзначається слабкість у привідних м'язах V пальця; змінена електрозбудливість. Сухожилкові та періостальні рефлекси живі. Який попередній діагноз?

А. Вегетативно-сенсорна полінейропатія

В. Вібраційна хвороба III ст.

С. Вібраційна хвороба І ст.

D. Вібраційна хвороба II ст.

Е. Міофасцит

  1. Медична сестра, 30 років, працює у фізіотерапевтичному кабінеті, обслуговуючи електроапаратуру, яка випромінює радіацію всіх ділянок електромагнітного спектра. Засобами захисту медична сестра не корис­тується. Скаржиться на біль та відчуття піску в очах, неможливість дивитися на яскраве світло. Об'єктивно: спостерігається гіперемія та набряк кон'юнктиви очей. Яке професійне захворювання може розвину­тись у даному випадку?

А. Кератокон'юктивіт

В. Блефароспазм

С. Прогресуюча міопія

D. Фотоалергія

Е. Катаракта

  1. Робітник хімічного комбінату, 30 років, поступив із скаргами на нудоту, відрижку, блювання, біль у правому підребер'ї, рідке сечовипускання. Працював на протязі 2 годин у загазованому приміщенні де містились з'єднання миш'яку. Гостро з'явився біль у попереці, слабкість, загальмованість, темна сеча. Об'єктивно - іктеричність склер і шкірних покривів, набряклість обличчя і гомілок, збільшення розмірів печінки і селезінки, позитивний симптом Пастернацького. АТ 155/90 мм рт.ст. Залишковий азот крові - 29,5 ммоль/л. В сечі: щільність 1,010, еритроцити свіжі, циліндри гіалінові і зернисті поодинокі у препараті. Що із перерахованого є найбільш ефективним у лікуванні?

А. Кортикостероїди

В. Переливання крові

С. Гемодіаліз

D. Спленектомія

Е. Дезінтоксикаційна терапія (гемодез, фізросчини)

  1. Чоловік, 50 років, скаржиться на загальну слабкість, запаморочення, інтенсивний біль у попереку, правому підребер'ї, періодичну непритомність, які з'явилися після порушення технологічного процесу у виробництві фарб. Шкіра землистого відтінку, склери іктеричні, акроціаноз. АТ - 100/60 мм рт. ст. Тони серця приглушені, печінка на 3 см виступає із-під краю ребрової дуги, край щільний. Аналіз крові: ер. - 2,0·1012/л, Нb - 90 г/л, тільця Гейнца-Ерліха, л. - 5,6·109/л, ШОЕ - 15 мм/год. Нb - 62 %, загальний білірубін - 84,0 мкмоль/л, непрямий - 71,7 мкмоль/л. Який з діагнозів є найбільш імовірним?

А. Гостре отруєння аніліном

В. Гіпопластична анемія

С. Гострий вірусний гепатит

D. Хронічне отруєння ціанідами

Е. Гостре отруєння толуолом

  1. Аппаратник заводу хімреактивів, 40 років, стаж роботи в контакті зі свинцем 20 років (концентрації свинцю на робочому місці перевищували ГДК в 3-4 рази). Ан. крові: ер - 3,5·1012, Нb – 100 г/л, кол.п. - 0,8, ретикулоцити – 30 ‰, базофільно-зернисті еритроцити – 40 ‰, концентрація свинцю в крові - 0,042 мг/%, порфірини в сечі 0,320 мг/л. Який діагноз найвірогідніший:

А. Хронічна свинцева інтоксикація II ст.

В. Хронічна свинцева інтоксикація І ст.

С. Хронічна свинцева інтоксикація III ст.

D. Порфіринова хвороба

E. Носійство свинцю

  1. Через кілька годин після роботи з гранозаном у хворої, 34 років, з'явились головний біль, нудота, блювання, гіперсалівація, металевий присмак у роті, спрага, тремор рук. Загальний стан хворої середньої тяжкості. Вона збуджена. Пульс - 80 за 1 хв, ритмічний. АТ - 140/90 мм рт. ст. Діяльність серця ритмічна, тони звучні. У легенях вислуховується везикулярне дихання. Живіт під час пальпації дещо болючий у правому підребер'ї, печінка не збільшена. Отруєння, якими речовинами найбільш імовірне у хворої?

А. Ртутьорганічними сполуками

В. Фосфорорганічними сполуками

С. Хлорорганічними сполуками

D. Арсеновмісними сполуками

Е. Нітрофенольними сполуками

  1. Хвора 35 років, працює медичною сестрою процедурного кабінету поліклініки на протязі 5 років. Близько року тому звернула увагу на те, що під час контакту із пеніциліном з'явилось драпання у горлі, чхання, пізніше - приступоподібний кашель, а потім - приступи ядухи. За останні місяці приступи стали тяжчими, але дотепер вони виникають тільки під час контакту із пеніциліном. Алергічних захворювань у неї і родичів не було, антибіотиків не отримувала. Шкірні і кон'юнктивальні проби із розчином пеніциліну позитивні. Що із переліченого є найбільш дійовим для попередження прогресування данного захворювання?

А. Призначення кортикостероїдів

В. Виключення подальшого контакту із пеніциліном

С. Тривале лікування антигістамінними засобами

D. Захисний одяг

Е. Прийом кромоглікату натрія

  1. Хворий 38 років, фермер, доставлений в лікарню із скаргами на різку слабкість, запаморочення, головний біль, нудоту, блювання, біль у животі Встановлено, що за 2 год до цього займався протравкою сільськогосподарських культур з використанням метілмеркаптофосу. Об'єктивно: зиниці звужені, гіпергідроз шкіри, міоз, бронхорея, брадікардія, фібрилярне посмикування окремих груп м'язів. Що із переліченого підтвердить діагноз найімовірніше?

А. Клінічний аналіз крові

В. Визначення активності холінестерази

С. Електрокардіограма

D. Клінічний аналіз сечі

Е. Електроенцефалограма

  1. Хворий О. 36 років, плавильник. До кінця зміни у нього з’явилась загальна слабкість та сонливість, потім остуда і головний біль. Об’єктивно: температура 38,2°С. В легенях дихання везикулярне, хрипів немає. Пульс 90 ударів за хвилину, ритмічний, АТ 130/85 мм рт.ст. Аналіз крові: Hb 135,0 г/л, еритроцити 4,4·1012/л, лейкоцити 9,2·109/л. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Металева лихоманка

В. Перенагрівання

С. Анафілактичний шок

D. Отруєння чадним газом

Е. Пневмонія

  1. Хворого, 42 років, доставлено в клініку попутним транспортом. Відомо, що 3 години тому працював на складі з отрутохімікатами. Загальний стан хворого тяжкий. Відмічається різке звуження зіниць, тремор судоми м'язів усього тіла, розлад функції сфінктерів. У крові відмічається зниження активності холінестерази на 40%. Отруєння якою речовиною найбільш імовірне у хворого?

А. Хлорорганічними сполуками

В. Фосфорорганічними сполуками

С. Ртутьорганічними сполуками

D. Арсеновмісними сполуками

Е. Нітрофенольними сполуками

  1. Провізор, стаж роботи за фахом 25 років. Після чергового медичного огляду встановлено діагноз токсичного професійного гепатиту в стадії ремісії.Яке експертне заключення треба прийняти?

A. Перевести на роботу, яка не пов язана з впливом лікарських препаратів.

B. Перевести на інвалідність.

C. Санаторно-курортне лікування

D.Направити на біопсію печінки для уточенння діагнозу.

Е.Провести плазмоферез.

  1. Хворого 58 років, який має трудовий стаж в хімічній промисловості 20 років, турбує втома,млявість, погіршення апетиту.10 років тому був встановлений діагноз професійного гепатиту. В останній час стан погіршився.Колір шкіри іктеричний, поодинокі судинні «зірочки». Живіт збільшений у розмірах, асцит. Печінка збільшена до 4 см, тверда, край ії загострений.Фіброгастроскопія: варикозне розширення вен стравоходу. Яке ускладнення виникло?

A. Гемолітичний криз.

B. Печінкова недостатність з синдромом портальної гіпертензії.

C. Холестаз.

D. Гостра надниркова недостатність.

Е. Холецистит.

  1. Хворому 54 роки, робітник хімічного підприємства. Скаржиться на гіркоту у роті, зниження апетиту, тупий біль у правому підребірї, який посилюється після гострої або жирної їжи.Обєктивно відмічається слабка іктеричність склер та жовтявість шкірних покривів, збільшеня розмірів печінки та позитиивні симптоми роздратування жовчного міхура, судинні «зірочки» та долонна ерітема.Який попередній діагноз?

А. Токсичний гепатіт.

B. Жовчекам яна хороба.

C. Холестаз.

D. Дискінезія жовчних шляхів.

Е. Холецистит.

  1. Хворий С., 34 років, доставлений до клініки в непритомному стані. Відомо, що напередодні проводив дезінсекцію польових культур поліхлоркамфеном.Об’єктивно: стан хворого важкий. Температура тіла – 39, 8 0С. ЧД – 28/ хв., дихання поверхневе. У легенях на тлі ослабленого везикулярного дихання вислуховується крепітація і дрібноміхурцеві дзвінкі вологі хрипи.Ps– 110/ хв., аритмічний. АТ – 80/60 мм рт.ст. Серцеві тони ослаблені. Відмічаються поодинокі тонічні та клонічні судоми. У крові: анемія, лейкоцитоз, еозинофілія, підвищення ШОЕ. Попередній діагноз:

А. Гостре отруєння хлорорганічними пестицидами

B. Гостре отруєння арсенвмісними сполуками

C. Гостре отруєння ртутьорганічними пестицидами

D. Гостре отруєння фосфорорганічними пестицидами

E. Гостре отруєння нітрофенольними пестицидами

  1. Фермер Ф., 28 років, оприскував дерева і кущі отрутохімікатом, індивідуальні засоби захисту не використовував. Через 6 годин після роботи почали турбувати першіння в горлі, різь в очах, нежить, чхання. Невдовзі приєднався сухий кашель, періодично утруднений видих, головний біль, запаморочення, головний біль, біль в епігастральній ділянці, нудоту, блювання, підвищення температури тіла до 38,4 0С.Загальний стан хворого середньої важкості. Хворий із дещо загальмованою свідомістю. Відмічається деяка гіперемія шкіри обличчя, ін’єкція судин кон’юнктиви та склер. ЧД – 20/хв. Аускультативно - дихання везикулярне з жорстким відтінком. Пульс – 96/ хв., ритмічний, слабкого наповнення, АТ - 90/60 мм рт.ст. Межі серця не змінені, тони серця чисті, ослаблені, додаткові шуми не вислуховуються. Язик вологий, обкладений білим нашаруванням. Живіт напружений, болючий в епігастральній ділянці та навколо пупка. Печінка виступає з-під реберної дуги на 1 см, край гострий, неболючий. Найбільш ймовірний діагноз?

А. Гостре отруєння хлорорганічними пестицидами

B. Гостре отруєння арсенвмісними сполуками

C. Гостре отруєння ртутьорганічними пестицидами

D. Гостре отруєння фосфорорганічними пестицидами

E. Гостре отруєння нітрофенольними пестицидами

  1. 53-річний фермер при роботі з тіофосом відчув нудоту, головний біль, запаморочення, підвищення слиновиділення. Об-но: міоз, дизартрія, посмикування м’язів. Якою дією тіофосу зумовлені вказані розлади?

A. Інгібіторний вплив на холінестеразу

B. Активуючий вплив на холінестеразу

C. Інгібіторний вплив на фосфодіестеразу

D. Активуючий вплив на фосфодіестеразу

E. Інгібіторний вплив на глутатіон-пероксидазу

  1. Хворий Ф., 32 років, працює в судово-медичній лабораторії. Скаржиться на напади ядухи, які періодично, виникають на робочому місці при вдиханні парів формальдегіду. Під час нападу хворий відчуває дефіцит повітря, стиснення в грудній клітці, на відстані чути свистячі хрипи, турбує кашель з утрудненим виділенням в’язкого склоподібного харкотиння. Об-но: обличчя бліде з ціанотичним відтінком, грудна клітка в положенні максимального вдиху, перкуторний звук з коробковим відтінком, подовжений видих, вислуховується велика кількість сухих свистячих хрипів, особливо на видиху. Спірографія: ОФВ1 та ПОШвид – 70% від належних, добовий розмах – 32 %. Після інгаляції сальбутамолу показник ОФВ1 збільшився на 18% від вихідного значення. Позитивна провокаційна інгаляційна проба з формальдегідом (проведена в період ремісії). Попередній діагноз:

А. Професійна бронхіальна астма

В. Хронічний обструктивний бронхіт

С. Хронічний пиловий бронхіт

D. Емфізема легень

Е. Бісиноз

  1. Хвора П., 27 років, працює на птахофабриці. Скаржиться на напади ядухи, які періодично, 1-2 рази на тиждень, виникають на робочому місці та супроводжуються затрудненим подовженим видихом, стисненням в грудях, дистанційними свистячими хрипами, а закінчуються кашлем з виділенням в’язкого слизового харкотиння, купуються переважно сальбутамолом. Під час відпустки стан хворої значно кращий. Об’єктивно: над легенями перкуторний звук з коробковим відтінком, вислуховується везикулярне дихання з подовженим видихом, сухі свистячі хрипи переважно на видиху. Аналіз харкотиння: добова кількість – 10 мл, слизове, еозинофіли – 10-12 у п/з, лейкоцити – 2-3 у п/з, спіралі Куршмана, кристали – Шарко-Лейдена. Спірографія: ОФВ1 та ПОШвид - 70 % від належних, добовий розмах - 28 %. Після інгаляції сальбутамолу показники збільшились на 15% від вихідних. Шкірна алергічна проба: позитивна реакція на перо. Попередній діагноз:

А. Професійна бронхіальна астма

В. Хронічний обструктивний бронхіт

С. Хронічний пиловий бронхіт

D. Емфізема легень

Е. Бісиноз

  1. Хвора Л.,37р., працює на птахофабриці. Госпіталізована в ургентному порядку в зв'язку з гострим нападом ядухи. При обстежені діагностовано бронхіальну астму. Які додаткові методи дослідження необхідно провести в першу чергу для підтвердження професійного генезу бронхіальної астми?

A. Алергологічні та імунологічні тести

B. Професійний маршрут хворої

C. Санітарно-гігієнічна характерис­тика умов праці

D. Дослідження функції зовнішньо­го дихання

E. Рентгенологічне дослідження ор­ганів дихання

  1. Хворий А., 31р., працівник хімічної промисловості. Госпіталізований в ургентному порядку в зв'язку з гострим нападом ядухи. При обстежені діагностовано професійну бронхіальну астму. Який фактор є домінуючим в розвитку професійної бронхіальної астми?

А. Сенсибілізуюча спроможність виробничого алергену

В. Cпадкова схильність до алергічних захворювань

С. Токсичність виробничого алергену

D. Фоновий гельмінтоз

E. Вживання аспірину

  1. Хвора С., 25 років, працює на переробці бавовни. Скаржиться на задишку з утрудненням на видиху, приступи ядухи, які періодично, 1-2 рази на тиждень, виникають на робочому місці та супроводжуються подовженим видихом, скутістю грудної клітки, дистанційними свистячими хрипами, а закінчуються кашлем з виділенням в’язкого, склоподібного харкотиння, знімаються вживанням сальбутамолу. Під час відпустки стан хворої значно покращується. Яка клінічна ознака є основною при встановленні діагнозу даного захворювання?

А. Напади ядухи

В. Експіраторна задишка

С. Сухі свистячі хрипи

D. Напади кашлю

Е. Виділення склоподібного харкотиння.

  1. Робітник 46 р., який працює на виробництві шиферу упродовж 15 років, скаржиться на задишку інспіраторного характеру при фізичному навантаженні, сухий кашель, біль в грудній клітці. Об’єктивно: притуплення перкуторного звуку нижче 6 ребра справа, жорстке дихання, сухі розсіяні хрипи, нижче 6 ребра справа – дихання та бронхофонія не проводяться. На шкірі пальців рук – бородавки сіруватого кольору. На рентгенограмі ОГК – тяжисті тіні, ознаки емфіземи легень, правобічний випітний плеврит. ЗАК: ер.- 2,0х1012/л, л.- 5,3х109/л, ШОЕ – 45мм/год. Цеховий лікар запідозрив азбестоз, ускладнений мезотеліомою плеври. Який метод є найбільш інформативним для діагностики?

А. Плевральна пункція з аналізом на атипові клітини

B. Бронхоскопія

C. Спірографія

D. Бронхоальвеолярний лаваж

E. Дослідження газів крові

  1. Хворий, 30 років, робітник хімкомбінату, скаржиться на загальну слабкість, синці на шкірі, кровоточивість ясен, підвищення температури тіла, біль у горлі. Протягом 8 років контактує з аніліновими барвниками. Загальний стан тяжкий. Шкірні покриви бліді, з численними петехіями та екхімозами. Периферійні лімфатичні вузли не збільшені. Печінка, селезінка не пальпуються. У крові: ер. - 2,5·1012/л, Нb - 80 г/л, КП - 0,9, л. - 2,4·109/л, ШОЕ - 60 мм/год, тр. - 15,0·109/л. На мієлограмі: кістковий мозок із різко зниженим вмістом клітин. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Променева хвороба

В. Гострий лейкоз

С. Гіпопластична анемія

D. Хвороба Верльгофа

Е. Агранулоцитоз

  1. Робітник збагачувальної фабрики, 37 років, під час пожежі опинився в зоні високої концентрації монооксиду вуглецю. В клініку доставлений у непритомному стані. В ан. крові: ер. - 4,5·1012/л, Нb - 146 г/л, кол.п. - 0,89, лейкоц. – 17,2·109/л, е - 0, п - 15, с - 55, л - 22, м - 3, ШОЕ - 3 мм/год, карбоксигемоглобін в крові - 45%. За яким критерієм визначається ступінь тяжкості потерпілого?

А. За розвитком хронічної ниркової недостатності та її вираженості

В. За наявністю порушень дихання

С. За результатами ЕКГ

D. За розповсюдженістю трофічних порушень

E. За концентрацією карбоксигемоглобіну та тривалістю втрати свідомості

  1. Слюсар ртутного металургійного заводу 16 років працював в умовах дії парів ртуті у концентраціях, що превищували ГДК в 5-10 разів. При клінічному обстеженні виявлено лабільність дермографізму, пульсу, артеріального тиску, загальний гіпергідроз; асиметрію інервації мускулатури обличчя та язику, позитивні субкортикальні рефлекси, інтенційний тремор. На фоні підвищеної емоційної збудливості відмічено непевпевненість у собі, соромязливість. Консультація стоматолога: парадонтоз, хронічний стоматит. Розвиток якого захворювання найвірогідніший:

А. Паркінсонізм

В. Залишкові явища нейроінфекції

С. Хронічна інтоксикація ртуттю

D. Госта ртутна інтоксикація

E. Ртутна енцефалопатія

  1. Хвора, 42 років, протягом 21 року працює лаборантом, маючи постійний контакт із ртуттю. Скаржилась на головний біль, порушення пам'яті, дратівливість, плаксивість, зниження працездатності, порушення сну, тремор пальців верхніх кінцівок. Об'єктивно: рівномірне пожвавлення сухожилкових рефлексів за функціональним типом, тремор повік та пальців витягнутих верхніх кінцівок, асиметричний, червоний дермографізм, загальний гіпергідроз. АТ - 150/100 мм рт. ст., пульс - 96 за 1 хв, ритмічний. Який попередній діагноз?

А. Хронічна ртутна інтоксикація, легка форма

В. Гостра ртутна інтоксикація, легка форма

С. Гостра ртутна інтоксикація, тяжка форма

D. Хронічна ртутна інтоксикація середнього ступеня тяжкості

Е. Хронічна ртутна інтоксикація, тяжка форма

  1. У клініку поступила хвора, 53 років, після зняття нападу бронхіальної астми. 20 років працювала на фармацевтичній фабриці й займалася таблетуванням аміназину і сульфаніламідних препаратів. Протягом 10 років відмічає часті респіраторні захворювання. Пізніше з'явилася задишка, періодично субфебрилітет. У даний час при роботі в запиленому приміщенні з'являються напади ядухи. Ознаки серцевої декомпенсації відсутні. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Серцева астма

В. Хронічне обструктивне захворювання легенів

С. Бронхіальна астма, інфекційно-алергійна форма

D. Професійна бронхіальна астма, атопічна форма

Е. Хронічний бронхіт

  1. Хворий 50 років, робітник хімічного комбінату, скаржиться на появу висипань на відкритих ділянках шкіри. Хворіє упродовж 6 місяців, хвороба загострюється в робочі дні та покращується у вихідні. Дерматологом діагностовано професійний контактний дерматит, рекомендовано раціональне працевлаштування. Які з несприятливих виробничих факторів необхідно усунути в першу чергу?

А. Контакт з лаками та клеєм

В. Контакт з дерев’яними виробами

С. Контакт з металевими виробами

D. Шліфувальні роботи

Е. Миття рук миючими засобами

  1. Хворий, 28 років, скаржиться на висипку та свербіж шкіри обох кистей. Хворіє 1,5 роки. Загострення хвороби пов'язує з контактом на виробництві з формальдегідними смолами. Об'єктивно: вогнища ураження локалізуються на обох кистях симетрично. На фоні еритеми з нечіткими краями визначаються папули, везикули, ерозії, кірочки, луска. Яка найбільш вірогідна патологія?

А. Багатоформна ексудативна еритема

В. Ідіопатична екзема

С. Алергійний дерматит

D. Простий контактний дерматит

Е. Професійна екзема