Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
професійні хвороби, тести від викладача / Тести 150, ситуаційні задачі 150 Харків Костюк.doc
Скачиваний:
1492
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
538.62 Кб
Скачать

Правильні відповіді на тестові завдання до розділу 1

1.

В

11.

C

21.

E

31.

B

41.

C

2.

Е

12.

C

22.

D

32.

D

42.

A

3.

А

13.

B

23.

B

33.

B

43.

A

4.

D

14.

B

24.

C

34.

A

44.

B

5.

D

15.

A

25.

A

35.

A

45.

C

6.

C

16.

A

26.

B

36.

A

46.

C

7.

E

17.

D

27.

A

37.

C

47.

C

8.

A

18.

C

28.

E

38.

B

48.

D

9.

D

19.

C

29.

D

39.

A

49.

B

10.

D

20.

C

30.

D

40.

E

50.

A

Ситуаційні задачі до розділу 1

ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ ПРОФПАТОЛОГІЇ. ПРОФЕСІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ, ВИКЛИКАНІ ВПЛИВОМ ПРОМИСЛОВИХ АЕРОЗОЛІВ І ФІЗИЧНИХ ФАКТОРІВ

  1. Умови праці робітника будівельного підприємства характеризуються дією охолоджуючого мікроклімату, пилу з вмістом діоксиду кремнію, їдкого лугу (негашене вапно), шуму. Який лікар-спеціаліст повинен бути головним в комісії, що проводить періодичний медичний огляд робітників вказаної категорії?

A. Терапевт

B. Отоларинголог

C. Офтальмолог

D. Дерматолог

E. Невропатолог

  1. Прохідник шахти, який має пиловий стаж 10 років, скаржиться на задишку під час фізичного навантаження, кашель із незначною кількістю мокротиння, біль у грудній клітці. Об'єктивно визначається помірний ціаноз губ. Перкуторний звук над легенями з коробковим відтінком, дихання ослаблене, везикулярне. Пульс — 76 за 1 хв, ритмічний. АТ — 130/80 мм рт. ст. На рентгенограмі легеневий малюнок посилений, дефор­мований, відзначаються дрібні вузликові тіні розміром 2—4 мм у діаметрі переважно в середніх і нижніх ділянках легень. Корені ущільнені, емфізема легень. ФЗД: ЖЕЛ - 62%. Який діагноз найбільш вірогідний?

А. Професійна бронхіальна астма

В. Пиловий бронхіт

С. Хронічне обструктивне захворювання легенів

D. Туберкульоз легенів

Е. Антракосилікоз

  1. Формувальник ливарного цеху, 30 років. Трудовий стаж у даній професії 6 років. Скарги на задишку під час виконання фізичної праці, біль у грудях, кашель. В легенях везикулярне дихання, хрипів немає. Тони серця ясні, ритмічні. АТ 120/70 мм рт.ст., пульс 68 за хв, задовільного наповнення і напруження. Який діагностичний метод є найбільш інформативним у даному випадку?

А. Дослідження промивних вод

В. Дослідження функції зовнішнього дихання

С. Дослідження стану слизової оболонки бронхів

D. Дослідження газів крові

Е. Дослідження рентгенологічної картини легенів

  1. Робітник фарфорового заводу, 37 років, після 10 років робочого стажу почав скаржитися на кашель, задишку, біль у грудній клітці. Об’єктивно – мозаїчність перкуторних та аускультативних даних: ділянки укорочення і коробкового відтінку перкуторного звуку, ослабленого та жорсткого дихання. Рентгенологічно – підвищена прозорість легеневих полів, в середніх і нижніх відділах легенів дрібновузликові тіні. Яке професійне захворювання можна запідозрити?

А. Хронічний пиловий бронхіт

В. Бронхоектатична хвороба

С. Силікоз

D. Професійна бронхіальна астма

Е. Бісиноз

  1. У ливарника зі стажем роботи 17 років , рентгенологічно виявлено дрібні лінійні сітчасті тіні в середніх і нижніх легеневих полях. Концентрація вільного діоксиду кремнію у виробничому середовищі складає 18,0%. Скарги відсутні. Стетоакустичних відхилень не виявлено. Функція зовнішнього дихання в нормі. Про яку рентгенологічну форму пневмоконіозу йде мова?

А. Інтерстиціальна форма

В. Вузликова

С. Вузлова

D. Інтерстиціально-вузлова

Е. Невеликий пневмофіброз

  1. Хворому з підозрою на пневмоконіоз зроблено оглядову рентгенограму легень. Який з елементів рентгенологічного малюнка є характерним для пневмоконіозу?

А. Дрібні вузликові тіні

В. Гомогенне затемнення частки

С. Великі інфільтрати

D. Прикореневий пневмофіброз

Е. Невеликі фокуси ущільнення леге­невої тканини

  1. Обрубувач литва, 47 років, з професійним стажем 12 років (концентрація пилу на робочому місці 65-90 мг/м3) скаржився на підвищену втомлюваність, слабкість, нічні поти, кашель з харкотінням, задишку під час виконання фізичного навантаження, періодичне підвищення температури до 37,3-37,5°С, погіршення апетиту. Об'єктивно: зниженої маси тіла, ціаноз губ. В легенях жорсткувате дихання з наявністю сухих хрипів у верхніх відділах. Тони серця ритмічні приглушені АТ 130/80 мм рт.ст., ЧСС 84 на хвилину. В крові: ер. 5,2·1012 /л, Нb 156 г/л, КП - 0,91. лейк. 7·109 /л, ШОЕ 12 мм/год. На Ro-грамі легенів: судинно-бронхіальний рисунок посилений. Справа і зліва у верхніх відділах інтенсивні очагові тіні. Визначте найбільш імовірний діагноз.

А. Пневмоконіоз

В. Силікоз

С. Туберкульоз

D. Пневмонія

Е. Пневмоторакс

  1. У забійника шахти зі стажем роботи - 16 років на оглядовій рентгенограмі легень виявлені зміни, які характерні для пневмоконіозу. Який різновид пневмоконіозу найбільш вірогідний в даному випадку?

А. Силікатоз

В. Антракосилікатоз

С. Антракосилікоз

D. Силікоз

Е. Карбоконіоз

  1. В ткацком цехе прядильно-ткацкой фабрики в воздухе рабочей зоны концентрация пыли льна на протяжении многих лет превышает ПДК в 5-9 раз. Назовите заболевание, развитие которого наиболее вероятно у рабочего данного производства.

А. Силикоз

В. Биссиноз

С. Асбестоз

D. Антракоз

Е. Сидероз

  1. При виробництві коксу в повітрі робочої зони концентрація пилу протягом багатьох років перевищує ГДК в 4-8 раз. Назвіть захворювання, розвиток якого найбільш вірогідний у робітників цього виробництва.

А. Карбоконіоз

В. Бісіноз

С. Асбестоз

D. Силікоз

Е. Сидероз

  1. Робітник станкобудівельного заводу, який використовує в роботі магнієві сплави та берілій, скаржиться на задишку у спокої, підвищену втому, сухий кашель, біль у грудях, значну втрату ваги тіла. Відмічається збільшення периферичних лімфовузлів. Над легенями вологі дрібнопухирчасті хрипи в нижнєбокових відділах. На рентгенограмі легенів - корні поширені, інфільтровані, легеневий малюнок посилений. Рідкі гранульоматозні тіні. Який діагноз найбільш імовірний?

А. Бісіноз

В. Силікоз

С. Бериліоз

D. Саркоїдоз

Е. Рак легенів

  1. Робітниця прядильного цеху фабрики по виробництву льону зі стажем роботи 11 років, скаржиться на задишку, кашель, слабкість, почуття стислості у грудях. Стан поліпшується у вихідні дні, знову погіршується при поверненні на роботу у понеділок. При аускультації у легенях вислуховуються розсіяні сухі хрипи з обох сторін. У крові – незначний лейкоцитоз. Який найбільш вірогідний діагноз?

А. Алергічний альвеоліт

В. Бронхіальна астма

С. Пиловий бронхіт

D. Бісіноз

Е. Сілікоз

  1. Забійника вугільної шахти, 34 років, з професійним стажем 10 років, виписано з клініки професійних захворювань після обстеження й лікування з діагнозом: антракосилікоз, І ст., перибронхіт, ДН 0. Яке експертне рішення слід прийняти щодо його працездатності?

А. Видати листок непрацездатності для продовження амбулаторного лікування

В. Може продовжувати роботу за своєю професією за умови дотримання санітарно-гігієнічних умов праці

С. Направити на МСЕК для визначення групи інвалідності на період пере­кваліфікації

D. Видати профбюлетень для закріплення результатів лікування

Е. Направити на МСЕК для визначення відсотка втрати професійної праце­здатності

  1. Хворий 40 років, токарь-фрезерувальник, на протязі 11 років займається виготовленням різців із мідно-берилійових сплавів (концентрація берилію у повітрі робітничої зони коливалась від 0,002 до 0,003 мг/м3). Хвилює слабість, підвищена втомлюваність, задишка під час ходи і приступоподібний сухий кашель. Хворий не курить. Відмічає, що за останній рік схуднув на 5 кг. Під час огляду спостерігається акроціаноз. Над легенями перкуторний звук із коробковим відтінком, аускультативно над нижніми відділами легенів визначаються мілкопухирчасті хрипи. Який метод дослідження допоможе встановити діагноз?

А. Дослідження функції зовнішнього дихання

В. Проба Куртіса

С. Тест терапія із кортикостероїдами

D. Реакція Квейма

Е. Rö-грама ОГК

  1. Робітник 48 років, який 20 років працює на виробництві вугольних електродів, знаходиться на обстеженні у профпатологічній кліниці. Концентрація пилу на робочому місці перевищує ГДК в 5- 6 разів.При рентгенологічному обстеженні виявлені ознаки, які характерні для пневмоконіозу. Який різновид пневмоконіозу найбільш вірогідний в даному випадку?

А. Силікатоз

В. Антракосилікатоз

С. Антракосилікоз

D. Силікоз

Е. Карбоконіоз

  1. Забійник вугольної шахти 44 років, професійний стаж 20 років, скаржиться на задишку під час фізичного навантаження, кашель з виділенням невеликої кількості мокротиння. На рентгенограмі: бронхо-судинний малюнок посилений, деформований, у середніх та нижніх відділах легень спостерігаються округлі гомогенні тіні до 3 мм. Базальні відділи підвищеної прозорості. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Силікатоз

В. Антракосилікатоз

С. Пиловий бронхіт

D. Сидероз

Е. Антракоз 1 стадії

  1. Концентрація пилу на робочому місці обрубника, 38 років, перевищує ГДК у 8-10 разів. Хворий скаржиться на кашель, частіше сухий, деколи з незначним мокротинням. Кашель непокоїть протягом 2-3 років. За медичною допомогою не звертався. Не палить. Об'єктивно: жорстке дихання, поодинокі сухі хрипи. Інші органи та системи без особливостей. На рентгенограмі органів грудної клітки невеликий пневмофіброз, загальний аналіз крові - без відхилень від норми. Функція зовнішнього дихання: незначне порушення бронхіальної прохідності. Який попередній діагноз?

А. Пиловий бронхіт

В. Пневмонія

С. Бронхоектатична хвороба

D. Туберкульоз легень

Е. Бронхіальна асма

  1. Робітник ливарного цеху зі стажем праці 15 років скаржиться на задишку при тяжкій фізичній роботі, часті застуди, кашель з незначним харкотинням, який не зникає після нормалізації температури тіла. Ці скарги відзначаються на протязі останніх 2 років. Об-но: розсіяні сухі хрипи в легенях. На рентгенограммі легенів – ознаки емфіземи. Виявлено зниження максимальної швидкості видиху, максимальної вентиляції легенів. Який найбільш вірогідний діагноз?

А. ХОЗЛ пилової етіології

В. Пневмонія

С. Бронхоектатична хвороба

D. Туберкульоз легень

Е. Бронхіальна асма

  1. Хворому на ХОЗЛ пилової етіології зроблено оглядову рентгенограму легень. Яка рентгенознака не властива цьому захворюванню?

А. Вибухання конуса легеневої артерії

В. Посилення судинно-бронхіального малюнка

С. Дифузне підвищення повітряності легеневої тканини

D. Прикореневий інтерстиціальний пневмофіброз

Е. Інтерстиціальний дрібнокомірковий пневмофіброз

  1. Забійника вугільної шахти, 34 років, з професійним стажем 10 років, виписано з клініки професійних захворювань після обстеження й лікування з діагнозом: антракосилікоз, І ст., перибронхіт, ДН 0. Яке експертне рішення слід прийняти щодо його працездатності?

А. Видати листок непрацездатності для продовження амбулаторного лікування

В. Може продовжувати роботу за своєю професією за умови дотримання санітарно-гігієнічних умов праці

С. Направити на МСЕК для визначення групи інвалідності на період перекваліфікації

D. Видати профбюлетень для закріплення результатів лікування

Е. Направити на МСЕК для визначення відсотка втрати професійної працездатності

  1. Обрубника ливарного цеху, 52 років, з професійним стажем роботи 14 років, виписано з клініки професійних захворю­вань після обстеження і лікування з діагнозом: пиловий бронхіт, І ст., фаза ремісії, ДН 0. Яке експертне рішення слід прийняти щодо його працездатності?

А. Видати профбюлетень для закріплення результатів лікування

В. Направити на МСЕК для визначення відсотка втрати професійної працездатності

С. Хворий може продовжувати роботу за своєю професією за умови дотримання санітарно-гігієнічних умов праці

D. Направити на МСЕК для визначення групи інвалідності на період перекваліфікації

Е. Видати листок непрацездатності для продовження амбулаторного лікування

  1. Чоловіка, 64 років, у минулому робітника ливарного цеху, доставлено в лікарню зі скаргами на різкий біль у грудній клітці справа, задишку, сухий кашель. Тривалий час хворіє на хронічний бронхіт. Об'єктивно: ціаноз, шийні вени набухлі. ЧД - 22 за 1 хв. Перкусія: справа - тимпаніт, зліва - коробковий звук. Дихання справа ослаблене, зліва - менш ослаблене, сухі хрипи. Тони серця ослаблені, акцент II тону над легеневою артерією, ЧСС - 110 за 1 хв. Нижній край печінки на 3 см виступає з-під краю ребрової дуги. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Загострення бронхіту

В. Сухий плеврит

С. Спонтанний пневмоторакс

D. Правобічна пневмонія

Е. Невралгія міжребрових нервів

  1. Чоловік скаржиться на кашель із виділенням мокротиння, який турбує хворого протягом кількох років, сиплість голосу, загальну слабкість. Працює на заводі з переробки азбесту на протязі 15 років. Об'єктивно: над правою ключицею пальпується збільшений щільний лімфатичний вузол. У легенях справа - ослаблене дихання з подовженим видихом, сухі хрипи. На рентгенограмі: в ділянці кореня і прикореневої зони справа неоднорідне, із нечіткими контурами затемнення, підвищена повітряність легень. З боку ЛОР-органів: парез правої голосової зв'язки. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Центральний рак правої легені

В. Правобічна прикоренева пневмонія

С. Хронічний пиловий бронхіт

D. Азбестоз

Е. Туберкульоз легень

  1. Обрубника ливарного цеху, 52 років, з професійним стажем роботи 14 років, виписано з клініки професійних захворювань після обстеження й лікування з діагнозом: пиловий бронхіт, І ст., фаза ремісії, ДН 0. Яке експертне рішення слід прийняти щодо його працездатності?

А. Видати профбюлетень для закріп­лення результатів лікування

В. Направити на МСЕК для визначення відсотка втрати професійної працездатності

С. Хворий може продовжувати роботу за своєю професією за умови дотримання санітарно-гігієнічних умов праці

D. Направити на МСЕК для визначення групи інвалідності на період перекваліфікації

Е. Видати листок непрацездатності для продовження амбулаторного лікування

  1. У хворого 42 років, формувальника ливарного цеху (стаж роботи у контакті з пилом на протязі 15 років), встановлено діагноз: силікоз ІІ стадії, вузликова форма. Емфізема легенів І ст., ДН І ст. В минулому працював електриком. Зробіть рекомендації відносно працевлаштування, враховуючи можливі несприятливі фактори виробничого середовища.

А. Робітник по ремонту електроустаткування в ливарному цеху

В. Робітник асфальто-бетонного заводу

С. Робітник заводу по виготовленню штучної шкіри

D. Електрик ЖЕКу

Е. Робітник цементно-шиферного заводу

  1. Хворий 47 років, токар. Проходить переосвідчення на МСЕК. В минулому працював піскоструйником. Декілька років тому був переведений на роботу в професії токаря, МСЕК надала ІІІ групу інвалідності (професійного генезу). Набув високої кваліфікації токаря, в зв’язку з чим інвалідність була знята. За останній рік силікоз ускладнився вогнищевим туберкульозом легень. Після тривалого лікування приступив до роботи, але працездатність його знижена, швидко втомлюється. Переведений на погодинну оплату праці. Проведіть експертизу працездатності.

А. Не може бути признаним інвалідом, так як сам силікоз в даний час не привів до зниження кваліфікації

В. Підстав для надання групи інвалідності немає, так як і дальше може виконувати роботу високої складності.

С. Повинен бути признаним інвалідом ІІІ групи по професійному захворюванні

D. Підстав для надання групи інвалідності немає, так як не спостерігається прогресування силікозу

Е. У випадку, якщо група інвалідності буде надана, характер її повинен бути загальний, так як до порушення працездатності в даний час привів туберкульоз

  1. Хворий пневмоконіозом, електрик за фахом. Зробіть рекомедації щодо працевлаштування, враховуючи несприятливі чинники виробничого середовища.

А. Завод “Хімволокно”

В. Асфальто-бетонний завод

С. Хіміко-фармацевтичний завод

D. Завод штучних шкір і плівкових матеріалів

Е. Радіозавод

  1. Робітник, 36 років, на протязі 16 років працює шліфувальником. Стоїть на обліку у цехового лікаря з приводу вібраційної хвороби. Скаржиться на побіління 4-х пальців лівої руки під час загального і місцевого охолодження, біль в руках, почуття оніміння у пальцях, підвищену дратівливість, порушення сну. Кисті холодні на дотик, має місце невеликий гіпергідроз. Діяльність серця ритмічна, пульс 86 в 1 хв, АТ -148/90 мм рт.ст. Який вид чутливості страждає в першу чергу при даному захворюванні?

А. Больова

В. Тактильна

С. Вібраційна

D. М'язово-суставна

Е. Температурна

  1. Слюсар-збірник 5-го виробничого розряду протягом шести років використовував при виконанні роботи клепальний пневматичний молоток і пневматичну шліфувальну машинку. При обстеженні встановлено діагноз: “Вібраційна хвороба ІІ стадії”. Лікування не дало стійкого ефекту. Проведіть експертизу працездатності.

А. Працездатний у своїй професії

В. Непрацездатний в умовах дії вібрації. Підлягає направленню на МСЕК

С. Потребує видачі трудового доплатного професійного лікарняного листка терміном до 2 місяців

D. Працездатний після санаторно-курортного лікування

E. Непрацездатний, ІІ група інвалідності

  1. У хворого - вібраційна хвороба І ст. з синдромами вегетативно-сенсорної полінейропатії, церебральної і периферійної ангіодистонії. Який експертний висновок правильний?

А. Потребує переведення на іншу роботу терміном на 1 міс.

В. Працездатний за своєю професією

С. Потребує переведення на роботу, не пов'язану з впливом вібрації і переохолодження

D. Вирішити питання про працевлаш­тування після лікування та обстеження

Е. Може працювати на своєму місці в спеціально створених умовах

  1. У штампувальника цеху з виготовлення металевих виробів, 50 років, діагностовано нейросенсорну приглухуватість із незначним зниженням слуху. Яке експертне рішення слід прийняти щодо даного хворого після амбулаторного лікування?

А. Може продовжувати роботу при дотриманні санітарно-гігієнічних норм праці В. Видати профбюлетень терміном на 2 місяці

С. Видати листок непрацездатності на 1 місяць

D. Направити на МСЕК для встановлення відсотка втрати професійної працездатності

Е. Направити на МСЕК для встановлення групи інвалідності в зв'язку з професійним захворюванням

  1. Хворий, 38 років, протягом 13 років працює на заводі залізобетонних виробів. Робота пов'язана з дією загальної та місцевої вібрації. Скаржиться на загальну слабкість, головний біль, оніміння кінцівок, запаморочення, періодичний біль у ділянці серця. Об'єктивно: пульс — 84 за 1 хв, ритмічний, АТ — 150/100 мм рт. ст. Тони серця приглушені. Шкіра кінцівок холодна на дотик, на кистях ціанотична, під час натискування залишаються білі плями. Під час пальпації м'язів гомілки відмічається біль. Больова, тактильна і температурна чутливість знижена. На ЕКГ: ознаки гіпоксії міокарда. На рентгенограмі кісток гомілково-плесно­вих суглобів відзначається помірний остеопороз. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Вібраційна хвороба

В. Поліневрит

С. Міопатія

D. Нейроциркуляторна дистонія

Е. Фунікулярний мієлоз

  1. Хворий 28 років, водій грузової машини. Під час перевозки грузу із-за поламки мотору знаходився декілька годин у кабіні. Температура навколишнього повітря була у межах 28-30°С нижче нуля. Надійшов до приймального покою із скаргами на слабість, головний біль, сонливість. Пізніше з'явилась заторможеність, сповільненість мови і рухів. Об'єктивно: шкірні покриви холодні, бліді із ціанотичним відтінком. ЧДР 11 за хв. В легенях дихання везикулярне, хрипів немає. Пульс 56 уд за хв, ритмічний. Тони серця приглушені, АТ 110/50 мм рт ст. Ректальна температура 31°С. Що із переліченого є найбільш ефективним у лікуванні?

А. Масаж тіла

В. Тепла ванна

С. Внутрішньовенне введення 4% розчину глюкози

D. Внутрішньовенне введення 10% розчину кальцію глюконату

Е. Внутрішньовенне введення натрію гідрокарбонату

  1. Хворий 33 років, водолаз, був доставлений до прийомного покою із скаргами на запаморочення голови, шаткість під час ходи, порушення рівноваги, глухоту. В прошлому не хворів. Встановлено, що після роботи на глубині 150 м, процес декомпресії відбувався в прискореному режимі. З'явився біль у плечових, ліктьових і колінних суглобах, м'язах кінцівок. Об'єктивно: визначається хруст і крепітація під час надавлювання на суглоби, окремі ділянки шкіри мають "мармуровий" малюнок. Що із переліченого є першочерговим під час надання допомоги?

А. Лікувальна рекомпресія

В. Загальний масаж

С. Теплі ванни

D. Оксігенотерапія

Е. Лікувальна фізкультура

  1. Хворий страждає на вібраційну хворобу від локального впливу вібрації, II ст., з синдромом вегетосенсорної поліневропатії рук. Який з перерахованих медикаментозних засобів недоцільно використовувати для лікування?

А. Вітамін К

В. Гангліоблокатори

С. Вітаміни В1, В12

D. Спазмолітики

Е. Вітамін РР

  1. Шліфувальник комбайнового заводу, 50 років, звернувся до цехового лікаря зі скаргами на загальну слабкість, оніміння кінцевих фаланг пальців і сильний біль у них. Об'єктивно: блідість шкіри пальців рук, деформація суглобів кисті. Під час дослідження больової, тактильної й температурної чутливості відхилень не виявлено. З боку інших органів і систем без патології. Яке захворювання найбільш імовірне?

А. Сирингомієлія

В. Поліневрит

С. Хвороба Рейно

D. Вібраційна хвороба

Е. Деформівний артроз

  1. Слюсар-шліфувальник, 43 років, скаржиться на біль і оніміння в пальцях рук увечері, серцебиття, загальну слабкість. Хворіє 3 роки. Пальці кистей рук бліді, гіпергідроз долонь. Пульс - 96 за 1 хв, АТ - 150/100 мм рт. ст. Температура шкіри рук - 32°С. Дані капіляроскопії: фон блідий, 8-10 капілярів у долі зору, артеріальне коліно звужене. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Вібраційна хвороба від загальної дії, І ст.

В. Вібраційна хвороба від локальної дії, II ст.

С. Вібраційна хвороба від локальної дії, І ст.

D. Вібраційна хвороба від локальної дії, III ст.

Е. Вібраційна хвороба від загальної дії, II ст.

  1. Електрогазозварювальник механічних майстерень виконує роботи по зварюванню і різанню металу, що супроводжуються інтенсивним УФ-випромінюванням на зварювальному посту, який обладнаний ефективною механічною вентиляцією. Розвиток якого професійного захворювання найбільш вірогідний у електрогазозварювальника?

А. Електроофтальмія

В. Пневмоконіоз

С. Хронічний перегрів

D. Вегето-судинна дистонія

Е. Тепловий удар

  1. Хвора 56 років, працівник сільського господарства, упродовж 3 років відмічала появу на шкірі обличчя вогнищ ураження у вигляді “метелика”. Дерматологом діагностовано червоний вовчак, дискоїдну форму. Після стаціонарного лікування хвора в стані клінічної ремісії виписана під нагляд дерматолога. При вирішенні питання про її раціональне працевлаштування який з несприятливих виробничих факторів необхідно усунути в першу чергу?

А. Перебування під сонячним промінням

В. Контакт з отрутохімікатами

С. Контакт з синтетичними миючими засобами

D. Контакт з мінеральними добривами

Е. Догляд за свійськими тваринами

  1. Полірувальниця 21 року протягом останніх 2 років працює на наждакових кругах. Під час періодичного медичного огляду скаржиться на побіління нігтьових фаланг пальців рук і ніг. Об'єктивно: колір шкіри дистальних відділів рук і ніг не змінений, кисті і ступні на дотик теплі. Динамометрія справа 25 кГ, зліва - 20 кГ. Альгезіометрія 0,3 - 0,4 мм. Дані палестезіометрії в межах норми. Холодова проба на кистях і ступнях різко позитивна, час відновлення температури більше 20 хвилин. Зі сторони внутрішніх органів патологічних змін не виявлено. Вкажіть найбільш імовірний попередній діагноз.

А. Вегетативно-сенсорна поліневропатія

В. Вібраційна хвороба І ст.

С. Вібраційна хвороба ІІ ст.

D. Нейроциркуляторна дистонія

Е. Синдром Рейно

  1. При проведенні медичного огляду робочих ткацького цеху ткалі пред'являли скарги на головний біль, поганий сон, втому, поколювання в області серця. При об'єктивному огляді в більшості робочих встановлений астенічний синдром із невротичними реакціями. З дією якого виробничого фактору можна пов'язати такі зміни?

А. Високий рівень шуму

В. Запиленість

С. Наявність загальної вібрації

D. Несприятливий мікроклімат

E. Низька освітленість

  1. До клініки професійних захворювань доставлено шліфувальника зі скаргами на зниження слуху. Виробляє металічні деталі на шліфувальному станку протягом 3 років. Зниження слуху настало місяць тому, з'явилися виділення з вух. Діагноз: двобічний неврит слухових нервів. Для підтвердження професійного генезу захворювання слід зробити запит щодо санітарно-гігієнічної характеристики умов праці. Хто повинен її скласти?

А. Адміністрація підприємства

В. Лікар СЕС

С. Начальник цеху

D. Головний лікар МСЧ

Е. Інспектор з техніки безпеки

  1. Хворий, 30 років, працює клепаль­ником на протязі 6 років. Турбує різкий біль у плечовому поясі, особливо в нічний час. Пальці рук німіють та біліють під час охолодження. Хворий скаржиться на підвищену дратівливість. Об'єктивно: кисті набряклі, холодні, ціанотичні. Різко знижені всі види чутливості (больова, температурна, вібраційна). Під час прове­дення проби на холод визначається і симптом «мертвих пальців». Відзначається слабкість у привідних м'язах V пальця; змінена електрозбудливість. Сухожилкові та періостальні рефлекси живі. Сформулюйте попередній діагноз?

А. Вегетативно-сенсорна полінейропатія

В. Вібраційна хвороба ІІІ ст.

С. Вібраційна хвороба І ст.

D. Вібраційна хвороба ІІ ст.

Е. Міофасцит

  1. Чоловік, 44 років, скаржиться на періодичний головний біль, підвищення АТ, біль у ділянці серця ниючого характеру, біль та побіління кистей у разі занурення їх у холодну воду, які зникають через 15 хв після звичної роботи, парестезії та онімін­ня верхніх кінцівок. Об'єктивно: АТ — 160/100 мм рт. ст., акцент II тону над аортою. Пози­тивні симптоми білої плями і симптом Паля, позитивна холодова проба. Який з діагнозів є найбільш імовірним?

А. Ішемічна хвороба серця

В. Остеохондроз хребта з корінцевим синдромом

С. Синдром Рейно

D. Гіпертонічна хвороба

Е. Вібраційна хвороба

  1. Швачка-мотористка, 46 років, звернулася до медико-санітарної частини швейної фабрики зі скаргами на біль у ділянці серця, загальну слабкість, зниження слуху та втомлюваність. Об'єктивно: блідість шкіри, пульс - 80 за 1 хв. Серцева діяльність ритмічна. АТ - 120/85 мм рт. ст. На аудіограмі виявлено зниження порогу слухової чутливості. Яке захворювання можливе у пацієнтки?

А. Нейроциркулярна дистонія

В. Вібраційна хвороба

С. Сенсоневральна приглухуватість

D. Хвороба Рейно

Е. Порушення кісткової провідності

  1. Чоловік, 44 років, скаржиться на періодичний головний біль, підвищення АТ, біль у ділянці серця ниючого характеру, біль та побіління кистей у разі занурення їх у холодну воду, які зникають через 15 хв. після звичної роботи, парестезії та онімін­ня верхніх кінцівок. На протязі 15 років працює полірувальником на машинобудівному заводі. Об'єктивно: АТ — 160/100 мм рт. ст., акцент II тону над аортою, систолічний шум на верхівці серця. Пози­тивні симптоми білої плями й симптом Паля, позитивна холодова проба. Який з діагнозів є найбільш імовірним?

А. Ішемічна хвороба серця

В. Остеохондроз хребта з корінцевим синдромом

С. Синдром Рейно

D. Гіпертонічна хвороба

Е. Вібраційна хвороба

  1. Шліфувальник машинобудівного заводу, 50 років, звернувся до цехового лікаря зі скаргами на загальну слабкість, оніміння кінцевих фаланг пальців і сильний біль у них. Об'єктивно: блідість шкіри пальців рук. Під час дослідження больової, тактильної й температурної чутливості виявлено незначні порушення. З боку інших органів і систем відхилень не було. Яке захворювання найбільш імовірне?

А. Сирингоміелія

В. Поліневрит

С. Хвороба Рейно

D. Вібраційна хвороба

Е. Деформуючий артроз

  1. У хворого - вібраційна хвороба ІІ ст. з синдромами вегетативно-сенсорної полінейропатії, церебральної і периферійної ангіодистонії. Який експертний висновок правильний?

А. Потребує переведення на іншу роботу терміном на 1 міс.

В. Працездатний за своєю професією

С. Потребує переведення на роботу, не пов'язану з впливом вібрації і переохолодження

D. Вирішити питання про працевлаштування після лікування та обстеження

Е. Може працювати на своєму місці в спеціально створених умовах

  1. Обрубник ливарного виробництва перебував на лікуванні в стаціонарі з приводу шийно-плечового плекситу. Виписаний у задовільному стані, приступив до виконання своїх обов'язків. Через рік переніс рецидив загострення. Як у даному випадку вирішити питання про експертизу працездатності?

А. Перехід на іншу постійну роботу через ЛКК

В. Перехід на роботу з виключенням перенапруження і мікротравматизації терміном на 2 міс.

С. Після лікування перехід на іншу роботу через ЛКК

D. Раціональне працевлаштування з наступним направленням на професійну МСЕК

Е. Звільнити від праці на період лікування за листком непрацездатності

  1. Які трудові рекомендації слід дати хворому при первинно встановленому діагнозі: ХОЗЛ II стадії, вторинна бронхіальна астма тяжкого перебігу, гормонозалежна; емфізема легенів, ЛН 3 ступеня, хронічне легеневе серце декомпенсоване, НК 2А ступеня?

A. Працездатний в своїй професії при дотриманні санітарно-гігієнічних норм праці.

B. Тимчасово (до 2 місяців) перевести на іншу роботу.

C. Обмежено працездатний, потребує раціонального працевлаштування.

D. Непрацездатний.

E. Жодне з вищенаведеного.