Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
63-68 відповіді на питання хз з чого (Злоякісні пухлини ротоглотки).docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
45.69 Кб
Скачать

68. Травми гортані. Діагностика, симптоматика, принципи лікування.

Травматичні пошкодження гортані діляться на відкриті, закриті, а останні в свою чергу - на внутрішні і зовнішні. При відкритих травмах, крім пошкодження власне гортані, часто вражаються і інші органи шиї. Залежно від шкідливого чинника розрізняють механічні, хімічні та термічні травми. Відкриті травми (поранення) гортані бувають різані, колоті і вогнепальні. Різані рани виникають внаслідок нанесення ушкодження різними ріжучими знаряддями. За рівнем розташування розрізу розрізняють: 1) рани, що знаходяться нижче під'язикової кістки, коли пошкоджується щітопод'язичная мембрана, 2) поранення підголосової області.

Д і а г н о с т ика особливих труднощів не представляє. Для оцінки стану пораненого необхідно точно визначити рівень розташування рани і стан дихальної функції.

При пораненні гортані загальний стан людини завжди значною мірою порушується. Часто спостерігаються стеноз гортані, падіння кров'яного тиску і почастішання пульсу. Свідомість залежно від ступеня і характеру травми може бути збережене або поплутано. При огляді рани в першу чергу слід звернути увагу на кровотечу. Воно може битьзначітельним при одночасному пораненні щитовидної залози. Пошкодження сонних артерій завжди дуже швидко (за кілька секунд або хвилин) веде до смерті.

Лікування. на першому етапі тільки хірургічне, включаючи зупинку кровотечі і заповнення крововтрати, забезпечення дихання і первинну обробку рани. Особливу увагу слід звертати на дихальну функцію. Як правило, проводять трахеостомію, бажано нижню. Якщо рана розташована в області щітопод'язичной мембрани, слід виконувати пошарове ушивання рани з обов'язковим підшиванням гортані до під'язикової кістки хромованим кетгутом або фасцією з бічної поверхні стегна. Якщо ж рана розташована в подголосовой області, зазвичай достатньо пошарового ушивання при значних ушкоджень слизової оболонки гортані, які можуть призвести до обширного рубцюванню і стенозу гортані. При пошкодженні слизової оболонки гортані на великому протязі виробляють можливе ушивання її, формування ларінгостоми і введення Т-подібної трубки.